Χρηματιστήριο: «Έκρηξη» τζίρου στα 803 εκατ. ευρώ – Η Motor Oil έκλεψε την παράσταση
Η αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών εκτόξευσε τη συναλλακτική δραστηριότητα, με μία μόνο μετοχή να συγκεντρώνει πάνω από 344 εκατ. ευρώ

Μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό δόθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επικρατούν τελικά οριακά και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,10% στις 2.677 μονάδες. Η πραγματική εικόνα της συνεδρίασης, όμως, αποτυπώθηκε στον τζίρο: περισσότερα από 803 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια, καθώς η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI προκάλεσε έντονη κινητικότητα στο ταμπλό.
Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε συγκεκριμένα στα 803,21 εκατ. ευρώ, με τη Motor Oil να βρίσκεται στο απόλυτο επίκεντρο.
Η μετοχή πρόκειται να ενταχθεί από την 1η Σεπτεμβρίου στον δείκτη MSCI Greece Standard, γεγονός που οδήγησε σε ημερήσιο τζίρο άνω των 344 εκατ. ευρώ μόνο για τον συγκεκριμένο τίτλο.
Οριακή πτώση, αλλά αντοχές στους βασικούς δείκτες
Παρά την έντονη μεταβλητότητα, οι απώλειες παρέμειναν περιορισμένες.
Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.677 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,10%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,01%, στις 6.853 μονάδες, ενώ ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,30%.
Θετικό ήταν και το πρόσημο για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,18%.
Motor Oil και Πειραιώς στους κερδισμένους
Η Motor Oil βρέθηκε στο κέντρο της συνεδρίασης λόγω της επικείμενης ένταξής της στον MSCI Greece Standard.
Θετική εικόνα παρουσίασαν επίσης:
- Πειραιώς: +0,78%
- Credia: +3,23%
- Εθνική Τράπεζα: +0,15%
Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν:
- Allwyn: -1,09%
- Aktor: -0,39%
- Metlen: -0,24%
- Alpha Bank: -0,59%
- Eurobank: -1,18%
Τι αλλάζει από 1η Σεπτεμβρίου στον MSCI
Οι αλλαγές από την αναθεώρηση των δεικτών MSCI του Αυγούστου εφαρμόζονται μετά το κλείσιμο της αγοράς και τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.
Η Motor Oil προστίθεται στον MSCI Greece Standard, ανεβάζοντας σε 10 τον αριθμό των ελληνικών μετοχών που συμμετέχουν στον δείκτη.
Πλέον περιλαμβάνονται:
Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Jumbo, Allwyn και Motor Oil.
Η Motor Oil αποχωρεί ταυτόχρονα από τον MSCI Small Cap, στον οποίο προστίθεται η Κρι Κρι.
Κέρδη 4,1% για τον Αύγουστο
Παρά τις πιέσεις της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα και το επιβαρυμένο διεθνές κλίμα λόγω της νέας έντασης στη Μέση Ανατολή, η ελληνική αγορά ολοκλήρωσε τον Αύγουστο με μηνιαία κέρδη 4,1%.
Στήριξη έδωσαν τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά και οι προσδοκίες που δημιουργεί η επερχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις Αναπτυγμένες Αγορές από FTSE Russell και Stoxx.
Η εικόνα αυτή ενισχύει την αίσθηση ότι, παρά τις εξωτερικές αναταράξεις, το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρεί σημαντικές εσωτερικές στηρίξεις.
Πιέσεις στη Wall Street
Στις διεθνείς αγορές, η εικόνα ήταν πιο επιφυλακτική.
Η Wall Street κινήθηκε πτωτικά στο άνοιγμα, μετά τη νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,4%, όπως και ο Nasdaq, ενώ ο Dow Jones έχανε περίπου 346 μονάδες ή 0,7%.
Παρά τις ημερήσιες απώλειες, οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες παρέμεναν σε τροχιά θετικού κλεισίματος για τον Αύγουστο.
Μικτή εικόνα στην Ασία, απώλειες στην Ευρώπη
Με διαφορετικά πρόσημα έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,14%, ενώ ο Topix ενισχύθηκε κατά 0,23%.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έκλεισε με άνοδο 0,46%, ενώ ο Kosdaq έχασε 0,49%.
Στην Κίνα, ο CSI 300 ενισχύθηκε κατά 0,35%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος.
Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 κινούνταν χαμηλότερα κατά 0,30%, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε 0,87% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,21%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωνε άνοδο 0,30%.
Για την Αθήνα, πάντως, η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου είχε έναν ξεκάθαρο πρωταγωνιστή: τη μεγάλη αναδιάρθρωση του MSCI και τον τζίρο των 803 εκατ. ευρώ, που έδωσε εντελώς διαφορετικές διαστάσεις σε μια κατά τα άλλα οριακά πτωτική ημέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέα μέτρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά – Τι ετοιμάζει η ΕΕ
- «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»: Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για την επανυποβολή αιτημάτων
- Μειώσεις τιμών 9,5% σε 1.700 κωδικούς- Κρέας, ζυμαρικά και σχολικά στην λίστα
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση της ανεργίας τον Ιούλιο, δείτε που έφτασε
- Μισθοί: Δουλεύουμε περισσότερο από τους Ευρωπαίους, πληρωνόμαστε λιγότερο
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News