Ύδρα: Ο Καζακστανός κροίσος Daniyar Abulgazin επέβαινε στη θαλαμηγό ,ποιοι άλλοι ήταν μαζί του

Ολιγάρχες από το Καζακστάν με… πλούσιο βιογραφικό φαίνεται πως ήταν ανάμεσα στους επιβάτες στην θαλαμηγό «Περσεφόνη».

κροίσος

Ολιγάρχες από το Καζακστάν με… πλούσιο βιογραφικό φαίνεται πως ήταν ανάμεσα στους επιβάτες στην θαλαμηγό «Περσεφόνη» από την οποία φέρεται να προήλθαν τα πυροτεχνήματα που έκαψαν πευκοδάσος στην Ύδρα την Παρασκευή (21.06.2024).

Την ώρα που τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού ετοιμάζονται να απολογηθούν αύριο Τετάρτη (26.06.2024) κι ενώ παραμένει ανοιχτό το ερώτημα γιατί οι επιβάτες της θαλαμηγού στην Ύδρα αφέθηκαν ελεύθεροι και αναχώρησαν για την πατρίδα τους, τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν ισχυροί ολιγάρχες από το Καζακστάν που ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

 

Ειδικότερα, στους επισκέπτες του σκάφους λέγεται ότι περιλαμβάνονταν επτά Καζάκοι και ανάμεσά τους φαίνεται πως ήταν και ο Daniyar Abulgazin, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν.

Σύμφωνα με το Public Eye, ο 55χρονος είναι ο «υπολοχαγός» του Timur Kulibayev και ξεκίνησε την καριέρα του ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Felix Derzhinsky της KGB της ΕΣΣΔ στη Μόσχα αποφοιτώντας το 1991.

 

Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε την ίδια χρονιά, γεγονός που άφησε τον νεαρό Daniyar για λίγο καιρό άνεργο.

Ο Abulgazin από την αρχή όμως ξεχώρισε και εξελίχθηκε στα οικονομικά και στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Το ανώτατο αξίωμα στην κρατική ιεραρχία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά ο ίδιος προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις από το κράτος, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχει πολύ περισσότερο χρήμα και δύναμη στις εταιρικές ημικρατικές επιχειρήσεις.

Ο Timur Kulibayev πιθανώς γνώρισε τον Daniyar Abulgazin στην κρατική εταιρεία Kazakh Oil το 2002 και από τότε είναι… αχώριστοι. Ο Daniyar Abulgazin του οποίου η προσωπική περιουσία εκτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, προσέφερε στον γαμπρό του προέδρου Timur Kulibayev την αφοσίωση και εμπειρία που χρειαζόταν.

Ο Dias Suleimenov, γαμπρός του Daniyar Abulgazin εντάχθηκε γρήγορα στη φιλόδοξη τριάδα.

Όπως γράφει το kiar.center, δυστυχώς για την εταιρεία, η αλληλογραφία μεταξύ του Daniyar Abulgazin και του Dias Suleimenov σχετικά με πετρελαϊκές υποθέσεις διέρρευσε στο διαδίκτυο και έμεινε γνωστή ως «Kazaworld leaks».

Ο Timur Kulibayev διορίστηκε ως επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Πλούτου και τον ακολούθησε ο Daniyar Abulgazin. Ο Abulgazin ήταν ο επικεφαλής διαχειριστής του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του KazMunayGas – του κρατικού γίγαντα του Καζακστάν.

Ο Timur Kulibayev και ο Daniyar Abulgazin ενεργούσαν προς το συμφέρον της εταιρείας Vitol διατηρώντας παράλληλα τις δικές τους εταιρικές θέσεις.

Η Vitol απέκτησε τον έλεγχο των δύο σημαντικότερων κοιτασμάτων πετρελαίου παρέχοντας δάνειο στην KazMunayGas.

 

Η συμφωνία «μετρητά για αργό πετρέλαιο» έδωσε στη Vitol προνομιακή πρόσβαση. Δεν υπάρχει τίποτα εγκληματικό σε αυτό από μόνο του, εφαρμόζεται συχνά σε χώρες του τρίτου κόσμου που διψούν για μετρητά, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ο τρόπος έχει σημασία. Σχεδόν ένα δισ. δολάρια κατέληξε στις τσέπες της φατρίας Nazarbayev/Kulibayev.

Τα αρχεία της Kazaworld δείχνουν ότι η προνομιακή θέση της Vitol αποκτήθηκε με την εκμετάλλευση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Το σύστημα βασιζόταν στην ανάληψη κοινής επιχείρησης και καταχωρήθηκε το 2003 από τη Vitol στο Ρότερνταμ.

Το όνομα της εταιρείας είναι Ingma Holding BV. Δημιουργήθηκε για να «επενδύσει στο Καζακστάν», αλλά στην πραγματικότητα η Ingma Holding BV εξυπηρετεί αντίθετο σκοπό, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.

Ο Daniyar Abulgazin και η ομάδα του τη δημιούργησαν για να αποσπάσουν χρήματα από το Καζακστάν και να δωροδοκήσουν τις τοπικές κρατικές αρχές. Η μικρή και φαινομενικά άγνωστη εταιρεία είναι στην πραγματικότητα ένας κρυμμένος έμπορος πετρελαίου παγκόσμιας κλάσης με πωλήσεις και έσοδα δισεκατομμυρίων.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2016 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 93,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το 1/5 του συνολικού πετρελαίου που εξάγεται από το Καζακστάν.

Η Ingma δήλωσε τα έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων που καταβλήθηκαν στους μετόχους της ιδιωτικής εταιρείας χωρίς να δηλώσει ποιοι είναι αυτοί οι μέτοχοι.

Σε δημοσίευμα του Organize Crime and Corruption Project -OCCRP, αναφέρεται ότι στο σκάφος επέβαιναν ακόμα και ο γιος του Abulgazin και η σύζυγός του, Aidan Suleimenova, η οποία είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Καζακστάν.

Άλλοι προσκεκλημένοι φέρεται να ήταν η Umut Shayakhmetova, η διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank και ο σύζυγός της, Beimbet Shayakhmetov, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV καθώς και η κόρη τους.

Τόσο ο Abulgazin όσο και η Shayakmetova έχουν στενούς δεσμούς με τον Timur Kulibayev, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος κυβέρνησε το Καζακστάν για 30 χρόνια πριν παραιτηθεί το 2019.

 

 

Πληροφορίες από kiar.center

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε εργοτάξιο στη Λεπενού: Νεκρός ένας 52χρονος, πληροφορίες για αγνοούμενο και τραυματίες, η στιγμή της έκρηξης ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Βόμβα μεγατόνων από τον Αποστολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;

Στεγαστικό: Παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας με στόχο τη μείωση των ενοικίων

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεκινά η δίκη, το έμβασμα που «μαρτυρά» τους ηθικούς αυτουργούς

Λύτρας: Επεισόδιο μέσα στη φυλακή, τι συνέβη