Υπάρχει λόγος που τα ζευγάρια μιλάνε… «μωρουδίστικα» – Τι δείχνει για μία σχέση

Μπορεί να σου έχει τύχει κι εσένα, να ακούσεις τα «μωλό μου», «εντάτσει», «ζε σέλω» και να μην προέρχονται από κάποιο παιδί ή από κάποιον γονέα που προσπαθεί να επικοινωνήσει κυριολεκτικά με το μωρό του.

zeugari Φωτογραφία από Kate Andreeshcheva (pexels.com)

Μπορεί να σου έχει τύχει κι εσένα, να ακούσεις τα «μωλό μου», «εντάτσει», «ζε σέλω» και να μην προέρχονται από κάποιο παιδί ή από κάποιον γονέα που προσπαθεί να επικοινωνήσει κυριολεκτικά με το μωρό του, αλλά από ενήλικα ζευγάρια που έχουν επιλέξει να συνομιλούν στα… «μωρουδίστικα», προκαλώντας σου ενστικτωδώς μία «ίου» αντίδραση.

Ή, κακά τα ψέματα, μπορεί κι εσύ να έχεις μιλήσει έτσι σε σύντροφό σου ή να το κάνεις μέχρι και τώρα κάθε φορά που επικοινωνείτε.

Τίποτα κακό και κατακριτέο σε αυτό, απολύτως τίποτα σε διαβεβαιώ, γιατί υπάρχει λόγος που τα ζευγάρια μιλάνε σε αυτή την ιδιαίτερη γλώσσα και κάτι έχει να δείξει για την ποιότητα της σχέσης τους.

zeugari

Φωτογραφία από Andres Ayrton (pexels.com)

Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τα «μωρουδίστικα» ή «baby talk» όπως λέγεται στα εγγλέζικα, είναι ο υπερβολικός και τραβηγμένος τόνος στη φωνή, στον ρυθμό και στον επιτονισμό της ομιλίας, κάτι που συνήθως χρησιμοποιούν οι γονείς όταν απευθύνονται στα μωρά τους και έρευνες έχουν αποδείξει πως αυτή η τακτική ενεργοποιεί κομμάτια του εγκεφάλου τους που τα βοηθά να μάθουν πώς να επικοινωνούν. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι δεδομένο σε πολλές χώρες και εθνικότητες, το «baby talk» δε γνωρίζει σύνορα.

Σύμφωνα τώρα, με τη θεωρία ανταλλαγής τρυφερότητας που παρουσίασε ο ερευνητής επικοινωνίας Kory Floyd, συγκεκριμένες φωνητικές συμπεριφορές εκφράζουν στοργή και τρυφερότητα. Και σε αυτές τις φωνητικές συμπεριφορές τοποθετείται ο υψηλός τόνος, ο υπερβολικός επιτονισμός, αλλά και η απαλή φωνή, στοιχεία που τυγχάνει να συμπίπτουν με το πώς μιλούν και απευθύνονται στα μωρά τους οι γονείς.

zeugari

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Άρα χρησιμοποιώντας αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας, τα ζευγάρια συνήθως δείχνουν έμπρακτα τη στοργή και τρυφερότητά τους, ενώ ένας ακόμα λόγος που υιοθετούν το «baby talk» είναι γιατί αποτελεί έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας, που ουσιαστικά διαχωρίζει τη σύνδεσή τους από τον υπόλοιπο κόσμο, σαν μία ασπίδα της σχέσης απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες και ανθρώπους. Δημιουργείται άτυπα ένας χώρος επικοινωνίας που δεν χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητα και τις κοινοτυπίες των ενήλικων σχέσεων εν γένει.

Αυτός ο πιο ιδιόμορφος και προσωποποιημένος τρόπος επικοινωνίας χαρακτηρίζει πολλές φιλικές και ερωτικές σχέσεις και μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις από κάποιον που τυχαία ίσως γίνει αυτόπτης μάρτυρας μίας τέτοιας συνομιλίας, όμως είναι τρανταχτή απόδειξη της σύνδεσης μεταξύ δύο ανθρώπων, ενός ορίου που τους διαχωρίζει από όλο το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Μάλιστα, και τα χαριτωμένα χαϊδευτικά, όπως το «ζουζούνι μου» ή «ψιψινάκι μου» αποτελούν επίσης ενδείξεις μίας δυνατής σχέσης με έντονη τρυφερότητα.

Cute!

 

Με πληροφορίες από scientificamerican.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ