Υπάρχει σχεδιασμός για μετά τις πυρκαγιές; Μπορούμε να σώσουμε το αύριο της επόμενης γενιάς;

O Αβραάμ Ζεληλίδης είναι καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε την ώρα που οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα ανεξέλεγκτα καταστρέφουν στο πέρασμα τους περιουσίες, τη χλωρίδα και την πανίδα της πανέμορφης Ελλάδας μας, με σπασμωδικές κινήσεις των υπευθύνων, με την οργή του λαού καθημερινά να ξεχειλίζει και αναρωτιέμαι αν πρέπει να ταρακουνήσουμε τους υπευθύνους τουλάχιστον για να κινητοποιηθούν για το αύριο μας.
Οι διαχειριστές της κρίσης «έχασαν την μπάλα» καθώς τα πολλά σύγχρονα μέτωπα της φωτιάς τους αποσυντόνισαν και οι σπασμωδικές τους κινήσεις, με μεταφορά δυνάμεων μέσα στην ίδια ημέρα σε τρία διαφορετικά μέτωπα, είχαν ως αποτέλεσμα τελικά να μην καταφέρουν τους σχεδιαζόμενους στόχους τους.
Την ίδια ώρα που το κακό συνεχίζεται, αρχίζουν οι εξαγγελίες για νέους νόμους σχετικά με τις αναδασώσεις και την προστασία του περιβάλλοντος και των δασικών εκτάσεων, χωρίς να βλέπουν το κακό που είναι μπροστά μας και ΕΡΧΕΤΑΙ.
Οι φωτιές θα σβήσουν, είτε μόνες τους είτε με τη βοήθεια μας, και θα αφήσουν τεράστιες καμένες εκτάσεις ευαίσθητες για τη διατήρηση τους.
Υπάρχουν παραδοχές που όλοι γνωρίζουμε, δράσεις που πολλοί υποψιάζονται και αρκετοί γνωρίζουν, αλλά κυρίως ευθύνες και πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν άμεσα από την κεντρική εξουσία:
Παραδοχές:
1.     Είναι γνωστό και αποδεκτό πλέον ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πως συχνά πυκνά θα έχουμε ξαφνικές και ραγδαίες βροχοπτώσεις που ακόμη και σε κανονικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.
2.     Είναι γνωστό ότι οι καμένες εκτάσεις είναι ευαίσθητες στην διάβρωση και συνεπώς στην καταστροφή του εδαφικού ορίζοντα, με ισχυρές ροές λάσπης που σε συνδυασμό με τις ξαφνικές βροχοπτώσεις θα επιτείνουν το φαινόμενο των πλημμυρών. Πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες των καμένων περιοχών παρουσιάζουν έντονο ανάγλυφο και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο έντονα, αφού λόγω της μεγάλης κλίσης των ποταμών οι ροές λάσπης θα αποκτούν μεγάλες ταχύτητες και συνεπώς η καταστροφική τους δύναμη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
3.     Είναι γνωστό ότι με τις πυρκαγιές τα πευκοδάση μπορούν να αναγεννηθούν αρκεί και μόνο οι σπόροι που έπεσαν στο έδαφος από τα κουκουνάρια λόγω θέρμανσης να προστατευτούν και να παραμείνουν στο έδαφος έτσι ώστε να φυτρώσουν νέα δέντρα και να ξαναδημιουργηθούν τα δάση μας.
4.     Είναι γνωστό ότι περιοχές που κάηκαν και δεν προστατεύθηκαν τότε ερημοποιήθηκαν, και έτσι σταδιακά η ερημοποίηση προελαύνει από το νότο προς τον βορά. Η ερημοποίηση είναι πλέον ορατή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και σταδιακά οι ερημοποιημένες εκτάσεις μεγαλώνουν.
Δράσεις:
1.     Απαιτούνται από σήμερα αντιπλημμυρικά έργα σε όλα τα καμένα εδάφη με δύο στόχους την προστασία του εδάφους από την διάβρωση και αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και την προστασία του εδαφικού ορίζοντα όπου υπάρχουν οι σπόροι των δέντρων για να μην μεταφέρουν μακριά από την θέση τους για να μπορέσουν να φυτρώσουν νέα δέντρα.
2.     Θα πρέπει να κοπούν καμένα δέντρα και να κατασκευάζουν κορμοδέματα σε ρεματιές και ρυάκια για να συγκρατηθούν οι φερτές ύλες και οι υπάρχοντες σπόροι, για να ανασχεθεί η ταχύτητα των νερών και να μειωθεί έτσι ο πλημμυρικός κίνδυνος και το πλημμυρικό φορτίο.
3.     Τα έργα να είναι στενευμένα και με προτεραιότητες στην προστασία των χωριών και των παραλιών.
Πρωτοβουλίες και άμεσες αποφάσεις:
1.     Να οργανωθούν και να ενεργοποιηθούν οι υπάρχοντες σύλλογοι υλοτόμων ή ακόμη και να δημιουργηθούν άμεσα και νέες ομάδες υλοτόμων. Οι υλοτόμοι έχουν την τεχνογνωσία, και τον εξοπλισμό για να εφαρμόσουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα. Μέσα στα καμένα θα πρέπει να μετακινούνται μόνο μουλάρια και άλογα και όχι μεγάλα μηχανήματα που θα καταστρέψουν τον εδαφικό ορίζοντα.
2.     Να ρυθμιστούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα.
3.     Θεσμική συνεργασία δασολόγων, γεωπόνων και γεωλόγων για να ορίσουν τις διαδικασίες και να επιλέξουν τις θέσεις.
4.     Απαιτείται από σήμερα να ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις γιατί οι ξαφνικές βροχές έρχονται, οι καμένες εκτάσεις είναι μεγάλες, οι ομάδες που μπορούν να δράσουν δεν είναι πολλές, ο διαθέσιμος χρόνος μειώνεται, οι ευκαιρίες δεν θα είναι πολλές.
Αυτό το φθινόπωρο και ο χειμώνας που έρχονται θα δείξουν αν οι ιθύνοντες έχουν σχέδιο, αν θα σωθεί το μέλλον των παιδιών μας, αν προτεραιότητα μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Εμπειρία και τεχνογνωσία υπάρχει, οργάνωση, διάθεση και προγραμματισμός μένει να δούμε αν υπάρχει. Μένει να δούμε αν όλος ο σχεδιασμός παραμένει στις ευαισθησίες συλλόγων και φορέων για αναδάσωση, που θα έρθουν όμως όταν όλα θα έχουν κριθεί.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ