Υποχρεωτική απογραφή όλων των ανελκυστήρων: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα
Από την 1η Αυγούστου 2025 τέθηκε σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα απογραφής ανελκυστήρων, με στόχο την πλήρη καταγραφή και συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για όλους έως τις 30 Νοεμβρίου.
Στη διάθεση πολιτών και φορέων βρίσκεται από την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Μητρώου Απογραφής Ανελκυστήρων του υπουργείου Ανάπτυξης, με ηλεκτρονική διεύθυνση elevator.mindev.gov.gr. Στόχος της είναι η πλήρης καταγραφή όλων των ανελκυστήρων που λειτουργούν στη χώρα, καλύπτοντας ένα πολυετές θεσμικό και τεχνικό κενό, αλλά και η σταδιακή προσαρμογή τους στις απαιτήσεις ασφάλειας που ορίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η απογραφή είναι υποχρεωτική για όλους τους ανελκυστήρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατάστασης ή πιστοποίησης. Η υποχρέωση αφορά και ανελκυστήρες που βρίσκονται εκτός λειτουργίας ή έχουν καταχωρηθεί σε παλαιότερα μητρώα. Η νέα καταχώριση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2025 από τους ιδιοκτήτες, διαχειριστές ή τους εξουσιοδοτημένους συντηρητές και εγκαταστάτες.
Διαδικασία απογραφής
Η είσοδος στην πλατφόρμα πραγματοποιείται με κωδικούς Taxisnet για ιδιώτες ή με Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης για υπεύθυνους λειτουργίας δημόσιων κτιρίων.
Απαιτούνται τα εξής στοιχεία:
- Στοιχεία ιδιοκτήτη, διαχειριστή ή νόμιμου εκπροσώπου
- Διεύθυνση του κτιρίου όπου βρίσκεται ο ανελκυστήρας
- Αριθμός στάσεων
- Έτος εγκατάστασης
- Στοιχεία του υπεύθυνου συντηρητή
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάθε ανελκυστήρας θα λαμβάνει έναν Μοναδικό Κωδικό Αναγνώρισης (UUID), ο οποίος θα τον συνοδεύει σε όλες τις μελλοντικές διαδικασίες συντήρησης, ελέγχου, ασφάλισης ή μεταβίβασης ακινήτου.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Τέχνη, AI και φιλοσοφία συναντιούνται σε δύο παράξενους ψηφιακούς κόσμους
Γαλύφα για Βίσση: Τα ρούχα που φόρεσε στο ΟΑΚΑ δεν την κολάκευαν πάρα πολύ
ΑΣΕΠ 1ΓΕΠ/2026: Πώς θα διεξαχθεί η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση δεξιοτήτων
Έχεις iPhone; Αυτή η νέα ρύθμιση του iOS 27 σε προστατεύει από απάτες
Το Διεθνές συνέδριο Πελοποννησιακών Σπουδών στην Πάτρα
