Κρούσμα της νόσου του Δυτικού Νείλου σε άλογο στην περιοχή της Βόνιτσας

Tο Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας εξέδωσε ανακοίνωση για την εμφάνιση κρούσματος της Νόσου του Δυτικού Νείλου σε ίππο σε γειτονική περιοχή, το οποίο, όπως σημειώνει, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά.

κρούσμα

Κρούσμα της νόσου του Δυτικού Νείλου σε άλογο στην περιοχή της Βόνιτσας φέρεται να έχει εντοπιστεί γεγονός που προκάλεσε ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία κινητοποιήθηκαν έπειτα από αναφορά για κρούσμα της νόσου και απέστειλαν δείγματα προς εξέταση τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά. Στην περιοχή έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις-απεντομώσεις προ 15ημέρου.

Η νόσος του Δυτικού Νείλου οφείλεται σε ιό και δεξαμενή του στη φύση είναι διάφορα είδη άγριων πτηνών. Η νόσος μεταδίδεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών σε άλλα πτηνά και ζώα, ανάμεσα στα οποία είναι τα ιπποειδή και ο άνθρωπος. Η νόσος δεν μεταδίδεται άμεσα και με απλή επαφή από τα ιπποειδή στον άνθρωπο.

Παράλληλα, χθες, το Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας εξέδωσε ανακοίνωση για την εμφάνιση κρούσματος της Νόσου του Δυτικού Νείλου σε ίππο σε γειτονική περιοχή, το οποίο, όπως σημειώνει, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής Λευκάδας

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας ενημερώνει ότι σε γειτονική περιοχή της Π.Ε. Λευκάδας, εμφανίστηκε σε ίππο κρούσμα της Νόσου του Δυτικού Νείλου, το οποίο επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά.

Η νόσος του Δυτικού Νείλου οφείλεται σε ιό και δεξαμενή του στη φύση είναι διάφορα είδη άγριων πτηνών. Η νόσος μεταδίδεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών σε άλλα πτηνά και ζώα, ανάμεσα στα οποία είναι τα ιπποειδή και ο άνθρωπος. Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ άμεσα και με απλή επαφή από τα ιπποειδή στον άνθρωπο.

Για την πρόληψη της νόσου στα ιπποειδή συστήνεται η εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα, ο εμβολιασμός τους και εντομοκτονίες στους στάβλους.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα ιπποειδή που νοσούν από την Νόσο του Δυτικού Νείλου είναι:

Γενικά συμπτώματα:
Ανορεξία, κατάπτωση, πυρετός (όχι πάντα)

Νευρικά συμπτώματα ( έχουν ιδιαίτερη σημασία):
Άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα (αστάθεια στο βάδισμα- αταξία), κυκλικές κινήσεις, μυοκλονίες (συχνά στους μύες κεφαλής- τραχήλου αλλά και στο υπόλοιπο σώμα), αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων, μερική παράλυση μερικές φορές ως και πλήρης παράλυση, διαταραχές όρασης-ακοής, κινήσεις πίεσης της κεφαλής, τριγμός των δοντιών

Κώμα στο τελικό στάδιο και θάνατος
Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ιπποειδών, να παρακολουθούν συστηματικά την κατάσταση υγείας των ζώων και αν διαπιστώσουν την ύπαρξη κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα, να επικοινωνήσουν ΑΜΕΣΑ με το Τμήμα Κτηνιατρικής Λευκάδας στα τηλέφωνα 2645360752 και 2645360740. Το νόσημα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ, και η μη δήλωση του επισύρει επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Επ’ ευκαιρία τονίζουμε ότι όλοι οι κάτοχοι ιπποειδών υποχρεούνται να ΔΗΛΩΝΟΥΝ τα ζώα που διατηρούν (ίππους, ημιόνους και όνους) και τις μεταβολές αυτών (αγορά, πώληση, γέννηση, θάνατος) στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π. Ε. Λευκάδας.

φωτο αρχείου.