Υπουργείο Εργασίας: Κανένας χωρίς ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών μέχρι 100 ευρώ στον ΕΦΚΑ
Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν εφάπαξ ή να ρυθμιστούν σε τμηματικές καταβολές από τους ασφαλισμένους, ώστε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια της ασφαλιστικής ικανότητας.
Με άρθρο, που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», προβλέπεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους έχουν καθυστερούμενες ή ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες οφειλές μέχρι του ποσού των 100 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα και, κατ’ επέκταση, κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δωρεάν συνταγογράφησης και σε δομές του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ είτε να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους είτε να έχουν ρυθμίσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να καταβάλουν ανελλιπώς τις δόσεις που προβλέπει η εκάστοτε ρύθμιση.
Τι ισχύει για τις οφειλές που υπερβαίνουν τα 100 ευρώ
Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν εφάπαξ ή να ρυθμιστούν σε τμηματικές καταβολές από τους ασφαλισμένους, ώστε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια της ασφαλιστικής ικανότητας.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι κανένας πολίτης δεν μένει ακάλυπτος ως προς την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή του περίθαλψη, ακόμα και αν δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ειδικές προβλέψεις υπάρχουν για ειδικές ομάδες συμπολιτών μας, όπως παιδιά έως 18 ετών, κάτοικοι περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.ά.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Με τη ρύθμισή μας αυτή, φροντίζουμε, ώστε οι μικροοφειλέτες, δηλαδή όσοι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ οφείλουν μέχρι 100 ευρώ, να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Αυτή η διευκόλυνση δεν σημαίνει αμνηστία για όσους έχουν οφειλές, αλλά μία διευκόλυνση για εκείνους που έχουν αμελήσει να εξοφλήσουν αυτά τα ποσά».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε τα εξής: «Με τη διάταξη αυτή, παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα σε όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές μέχρι και 100 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, προκειμένου να μη στερούνται τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσοι έχουν χαμηλές οφειλές, που συχνά μπορεί και να έχουν απλώς ξεχάσει να πληρώσουν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κανένας νόμιμος κάτοικος της χώρας δεν χάνει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβασή του στο δημόσιο σύστημα υγείας για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμα και αν έχει απωλέσει την ασφαλιστική του ικανότητα, λόγω οφειλών».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Μαγνήσιο: Το μέταλλο που «μικραίνει» την ηλικία του εγκεφάλου και προστατεύει από την άνοια
Τα Google Pixel 11 Pro και Pro XL φέρνουν Tensor G6, 3.600 nits, zoom 120x και νέο HiLight
Ζώδια Σήμερα 13/8: Καρμικές συναντήσεις και παλιές αγάπες!
6 τρόφιμα με πολλές θερμίδες που θα έπρεπε να τρώτε, σύμφωνα με τους διαιτολόγους
Το Google Pixel 11 μεταφράζει τη νοηματική σε κείμενο
Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος στα Φίλια Κλειτορίας ΦΩΤΟ
Είδατε κατσαρίδα την ημέρα; Τι σημαίνει για το σπίτι σας – Πώς θα τις διώξετε
Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να εντοπίζουν πέντε χρόνια πριν τι θα γίνει επιτυχία
