Υπουργείο Εσωτερικών – Δήμοι Αχαΐας: Κακή αξιολόγηση Πάτρας-Αιγίου
Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία της πρώτης αξιολόγησης. Κριτική για την πραγματική εικόνα. Οι χρόνιες παθογένειες. Η καθαριότητα, οι κακοί δρόμοι, τα πεζοδρόμια, ο παιδικές χαρές, το πράσινο και οι καθημερινές ανάγκες των οικογενειών. Στην «Π»: Οι δήμαρχοι Κ. Πελετίδης και Τ. Ανδριόπουλος.

Αποκαλυπτικά όσο και αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της πρώτης μεγάλης αξιολόγησης που διεξήχθη ηλεκτρονικά, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, για τις Δημοτικές Υπηρεσίες.
Σε Πάτρα και Αίγιο, η κριτική των πολιτών είναι κόλαφος, φέροντας την μεν αχαϊκή πρωτεύουσα στη θέση 147 και την συμπρωτεύουσα στη λίγο καλύτερη θέση 124, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Η συμμετοχή των πολιτών στην αξιολόγηση, μάλιστα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς στην Πάτρα 1.530 άτομα έδωσαν απαντήσεις, ενώ στην Αιγιάλεια έλαβαν μέρος μόλις 176 πολίτες, αποκαλύπτοντας την πραγματική εικόνα πίσω από τις μεγαλοστομίες των αιρετών.
Οι Δήμοι Πατρέων και Αιγιάλειας, με τον μεγεθυντικό φακό της πρώτης ηλεκτρονικής αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών να πέφτει πάνω τους, καλούνται να λογοδοτήσουν για χρόνιες παθογένειες που οι δημότες επισημαίνουν αδιάψευστα. Οι πολίτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την καθαριότητα στις γειτονιές, την κακή κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, καθώς και την ελλιπή φροντίδα για τις παιδικές χαρές.Επιπλέον, εντοπίζεται έλλειψη πρασίνου και πλημμελές ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών.
Η Πάτρα και η Αιγιάλεια πρέπει να αναλάβουν δράση – αλλιώς, στον επόμενο γύρο αξιολόγησης, η ψήφος των πολιτών ενδέχεται να είναι πάλι καταπέλτης. Γιατί όταν ρωτάς τον πολίτη, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τον ακούσεις – κι αυτή τη φορά, η φωνή του ήταν πιο ηχηρή από ποτέ.
Αναλυτικά:
– Η Πάτρα, με 1.530 πολίτες να απαντούν στην έρευνα και έναν γενικό δείκτη μόλις 3,3, καταρρίπτει κάθε ψευδαίσθηση για «σύγχρονη πόλη». Ειδικά στις πιο καυτές πληγές, η εικόνα σοκάρει:
* Δημοτική Αστυνομία 2,8: Πρόκειται, όντως, για υπηρεσία-φάντασμα, με τους δημότες να διαμαρτύρονται για πλήρη απουσία ελέγχων και εφαρμογής νόμου στο παρκάρισμα και την εικόνα της πόλης.
* Αδέσποτα 2,5: Μία ντροπιαστική παραδοχή που φέρνει στο προσκήνιο την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής για τα αδέσποτα ζώα.
* Πεζοδρόμια 3,1: Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου σε πολλά σημεία της πόλης, με πεζούς και ΑμεΑ να παίζουν καθημερινά το κεφάλι τους κορώνα-γράμματα.
* Στα Σχολεία 4,2 δείχνουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα.
* Στους Δρόμους 3,3 η πόλη συνεχίζει να ζει στη σκιά των λακκουβών και των επικίνδυνων οδοστρωμάτων.
Κι όμως, υπάρχουν κάποιες Υπηρεσίες, που διασώζουν την κατάσταση:
* Ψηφιακές Υπηρεσίες: 4,5 στην Πάτρα, Η τεχνολογία (έστω και αργά) φαίνεται να παίρνει μπρος.
* Κοινωνικές Υπηρεσίες: 5 στην Πάτρα, τουλάχιστον η ανθρωπιά φαίνεται να αντέχει.
* ΚΕΠ: καλή αξιολόγηση με 5,5 στην Πάτρα , επιβεβαιώνοντας ότι όταν οι υπηρεσίες δουλεύουν, οι πολίτες το εκτιμούν.
Η μεγάλη εικόνα -ωστόσο- αναδεικνύει απογοήτευση, προσδοκίες και ευθύνες. Η έρευνα βάζει φωτιά στα μπατζάκια των δημάρχων, καθώς οι πολίτες μίλησαν και περιμένουν έργα και όχι δικαιολογίες ή μετάθεση ευθυνών.
– Οι Δήμοι Δυτική Αχαΐας, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου, στην έρευνα δεν εμφανίζονται γιατί σε 143 από τους 327 δεν συγκεντρώθηκε ο ελάχιστος αριθμός των 40 απαντήσεων, προκειμένου να σχηματιστεί ικανό δείγμα για εμφάνιση στατιστικών στοιχείων.
Κώστας Πελετίδης: Αμφισβητούμενη η «έρευνα»
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σχολίασε στην «Πελπόννησο»: «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας αμφισβητούμενης ”έρευνας”, σε σχέση κυρίως με τα ερωτήματα που τέθηκαν, που όμως φρόντισε σε ό,τι αφορά τα του οίκου της, να περιοριστεί στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες προς τους πολίτες.
Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, είτε αποκλειστικά στους δήμους, είτε στους ίδιους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους οποίους απειλεί η κυβέρνηση με την άρση της μονιμότητας.
Από την αρχή κάναμε ξεκάθαρο πως μια τέτοιου είδους ”αξιολόγηση” δεν αφορά στη βελτίωση των υπηρεσιών, αλλά έχει στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τους και την ταχύτερη εφαρμογή της πολιτικής που κάθε μέρα χειροτερεύει τη ζωή του λαού μας, ο οποίος πάλι θα καλεστεί να πληρώσει από το υστέρημά του. Ολοι ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις πόλεις μας, τις δυσκολίες και τα εμπόδια.
Δεν ξεχνάμε και όλα όσα απαιτούνται για να μπορούμε να δίνουμε μικρές καθημερινές ανάσες, γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς της πόλης μας, να διεκδικήσουμε μαζί όσα έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε, στις 14 Ιούνη στην κινητοποίηση που διοργανώνει η δημοτική αρχή της Πάτρας, στον μόλο της Αγίου Νικολάου».
Τάκης Ανδριόπουλος: «Πολύ μικρό το δείγμα»
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Παναγιώτης Ανδριόπουλος απάντησε στην «Π»: «Χωρίς να θέλω να αποφύγω την ουσία του ερωτήματος, θα πω ότι οι 176 πολίτες που μετείχαν στην αξιολόγηση, σε σχέση με τους περίπου 50.000 αιγιαλείς, δεν είναι διόλου αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Αν ήταν 1.076, πχ, θα ‘΄ταν αλλιώς. Παρ’ όλα αυτά, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την αξιολόγηση έστω από αυτό το πολύ μικρό δείγμα και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι σε τομείς που ενδεχομένως υστερούμε.
Αλλωστε, αυτή η διαδικασία ωθεί και τους δικούς μας υπαλλήλους να γίνουν καλύτεροι σε κάθε επίπεδο.
Μακάρι αυτή η διαδικασία να βοηθήσει να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα».
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ Η ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι κρατικές υπηρεσίες στην Δυτική Ελλάδα καταγράφουν μέτριες έως καλές επιδόσεις στις περισσότερες κατηγορίες, ωστόσο σε ορισμένους τομείς (π.χ. Αλλοδαπών, Κτηματολόγιο) εμφανίζεται υστέρηση σε σύγκριση με αρκετές άλλες περιφέρειες.
Αναλυτικά ανά Υπηρεσία:
– ΑΑΔΕ (φορολογικές υπηρεσίες) με 6,1 βρίσκεται στον μέσο όρο (6,0 – 6,6). Δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα αλλά είναι σταθερά καλή.
– e-ΕΦΚΑ (ασφαλιστικά ταμεία) με 5,4 είναι ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο (5,2 – 6,0). Αλλες περιφέρειες (π.χ. Δυτικής Μακεδονίας 6,0) έχουν καλύτερη αξιολόγηση.
– ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) με 5,6, μέση επίδοση (5,2–5,9). Ικανοποιητική, όχι κορυφαία.
– ΚΤΗΜΑΤΟΙΛΟΓΙΟ με 5,1 βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο (4,5 – 5,6). Υπολείπεται αρκετών περιφερειών (π.χ. Δυτικής Μακεδονίας 5,6).
– ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ με 4,1, από τις χαμηλότερες πανελλαδικά (4,0 – 6,0).
Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο συνολικά, αλλά εμφανίζει προκλήσεις σε υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο και τις Υπηρεσίες Αλλοδαπών.
Οσον αφορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιολογείται μόνο η κατάσταση του οδικού δικτύου, ανά περιφερειακή ενότητα. Η Αχαϊα συγκεντρώνει μια μέτρια προς καλή βαθμολογία με 4,2 ενώ η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται πιο χαμηλά με 3,6
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News