Ζητείται ξεκάθαρη απάντηση από Δημοτική Αρχή και ΣΥΔΙΣΑ. Υπάρχει συμφωνία;

Του Νίκου Τζανάκου, Δημοτικός Σύμβουλος «Πάτρα η δική μας πόλη»

Συμμετέχοντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη θεματική ενότητα η οποία αφορούσε τη διαχείριση απορριμμάτων. Τοποθετήθηκα σχετικά με τις πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων και έθεσα από το βήμα συγκεκριμένες ερωτήσεις προσανατολισμένες στην περίπτωση της Αχαΐας.

Όπως είναι γνωστό το εργοστάσιο απορριμμάτων στου Φλόκα προϋπολογίστηκε να διαχειρίζεται 53.000 τόνους απορριμμάτων (οι 45.000 τόνοι από την Πάτρα).

Τούτο διότι η Δημοτική Αρχή της Πάτρας με το δικό της Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων,  είχε δεσμευτεί πως το 2020! μόνο 45.000 τόνοι απορριμμάτων θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο για ταφή και τούτο γιατί οι υπόλοιποι έως τους 90.000 τόνους τους οποίους παράγει η Πάτρα, θα είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Παραθέτουμε και τα σχετικά αποσπάσματα από το ΤΣΔΑ (του 2015) της Δημοτικής αρχής, στο οποίο ξεκάθαρα υπάρχει η δέσμευση για επίτευξη του στόχου της ήδη από το 2020, ανάκτησης μέσω ανακύκλωσης 35.000 τόνων.

Αποτελούσε εξάλλου προεκλογική της δέσμευση η κατασκευή ενός μικρού εργοστασίου, αφού θα επετύγχανε  να οδηγήσει σε ανακύκλωση χιλιάδες τόνους.

Όπως είναι γνωστό, υπήρξε παταγώδης αποτυχία της στο κομμάτι της ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα σήμερα 8 χρόνια μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το ποσοστό της ανακύκλωσης να μην ξεπερνά το 3,5%.

Έχουμε ρωτήσει αρκετές φορές τόσο τη Δημοτική Αρχή, όσο και τον ΣΥΔΙΣΑ, για το σχεδιασμό που έχουν για την πρώτη ημέρα έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου, με δεδομένο πως υπάρχει η ρητή δέσμευση για κλείσιμο της Ξερόλακας την ίδια ημέρα.

Οι μέχρι σήμερα απαντήσεις  απλώς θόλωναν τα νερά με αοριστολογίες και σχέδια επί χάρτου.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα για καθαρές απαντήσεις.

Από το διάλογο ο οποίος διεξήχθη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και από τις απαντήσεις που έλαβα, αντιλήφθηκα πως υπάρχει ‘προειλημμένη απόφαση’, για μεταφορά όλων των απορριμμάτων της Πάτρας (δηλαδή όχι μόνο των 45.000 αλλά και των 90.000 τόνων) στο εργοστάσιο στου Φλόκα και μάλιστα έχει προβλεφθεί γιαυτό και διπλή βάρδια.

Αυτό βάση της ‘συμφωνίας’ θα διαρκέσει όσο η Δημοτική Αρχή δεν πιάνει τους στόχους της ανακύκλωσης. Δηλαδή για πάντα.

Για να καλυφθεί δηλαδή η τραγική αποτυχία της Δημοτικής Αρχής στην ανακύκλωση, κάποιοι προτιμούν:

– την δραματική επιβάρυνση και  μείωση της διάρκειας ζωής του εργοστασίου.

– τον διπλασιασμό των εκατομμυρίων κερδών του Ιδιώτη (τα οποία θα πληρώσουν οι πατρινοί) που θα αναλάβει την λειτουργία του  εργοστάσιου (γιατί ιδιώτης θα το αναλάβει για 25 χρόνια).

– την επιβράβευση της Δημοτικής Αρχής για την τραγική της αποτυχία στην ανακύκλωση για την οποία μετά από αυτή την εξέλιξη μπορεί να αισθάνεται και ικανοποιημένη.

Επειδή όλοι οι δημότες δικαιούνται να είναι ενημερωμένοι πάνω στα ζητήματα που τους αφορούν, καλούνται, Δημοτική Αρχή και Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων, αυτή τη φορά να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Αναμένουμε να διαψευστούμε!

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ