ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιάλειας - Σωτηρόπουλος: Η σταφίδα στις συνήθειες του κόσμου

3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιάλειας - Σωτηρόπουλος: Η σταφίδα στις συνήθειες του κόσμου



Με την δεύτερη και τελευταία συνεδρία για σήμερα, συνεχίζεται το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιάλειας με θέμα: "Αγροτική Ανάπτυξη στην Αχαΐα - Αναμπέλωση".

Πρώτος στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια αλλά και στον στόχο που έχει τεθεί σε σχέση με την Κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής.

"Ηδη έχουμε ξεκινήσει επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να δούμε αν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση των καλλιεργιών σταφίδας για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα και παραγωγή. Η σταφίδα είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα της Αχαΐας και της Ελλάδας και συμβάλλει στην τοπική οικονομία" ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) Θανάσης Σωτηρόπουλος πήρε τον λόγο και τόνισε την ιστορική σημασία της σταφίδας αλλά και τα όσα έχει πετύχει η Ενωση Συνεταιρισμών ανά τα χρόνια. "Από τη δεκαετία του 80' κάνουμε εξαγωγές σταφίδας, ενώ από το 1998 η σταφίδα ανήκει στα ΠΟΠ προϊόντα" τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος και συνέχισε: "Για να μπει η σταφίδα στις διατροφικές συνήθειες του κόσμου, χρειάζεται να γίνουν γνωστά τα διατροφικά οφέλη της. Γι' αυτό τον λόγο, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούμε μελέτες ώστε να γίνουν γνωστά τα ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση της κορινθιακής σταφίδας. Αισθάνομαι ευθύνη για το προϊόν ως πρόεδρος και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η παραγωγή της σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα".

Χαρακτηριστικό των όσων ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση του Βάιου Καραθάνου, Καθηγητή του Τμήματο Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν πως η σταφίδα που παράγεται στην περιοχή μας και κατά συνέπεια η Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών ορίζει την τιμή του προϊόντος παγκοσμίως και παράλληλα στην Ελλάδα παράγεται σχεδόν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Επιπλέον, στη συνέχεια της ομιλίας του κ. Καραθάνου έγιναν γνωστά αρκετά ενδιαφέροντα διατροφικά στοιχεία που σχετίζονται με την σταφίδα και παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όσων την καταναλώνουν.

Από τη μεριά του ο Γιάννης Πετράτος, πρόεδρος της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, μεταξύ άλλων είπε: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι η προώθηση των προϊόντων μας. Είναι συλλογική υπόθεση η διαφήμιση των όσων παράγουμε ώστε να γίνουν γνωστά και να φτάσουν στα ράφια καταστημάτων της ευρωπαϊκής αγοράς".

Τέλος, ο πρόεδρος του τοπθκού Τμήματος της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. Αχαΐας, Ανδρέας Μαγκλάρας ήταν ο τελευταίος ομιλητής της ενότητας και αναφέρθηκε στα προβλήματα των παραγωγών κυρίως σε σχέση με την ψηφιακή εξέλιξη και στον πρωτογενή τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε και ο Αχαιός βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Τσιγκρής.



Αποστολή με E-mail Εκτύπωση







Πρόσφατα
[χθες 23:10]  Θετικός στον κορονοϊό ο Πιτίνο...
[χθες 21:36]  Αίγιο: Η πόλη δεν ξεχνά τους...
[χθες 13:07]  Νοσοκομείο Αιγίου: Εγιναν πολλά,...
[χθες 08:46]  Αίγιο: Η Βοστίτσα «ποτίζει» σήμερα...
[χθες 08:40]  Το Αίγιο «ποτίζει» τον σπόρο του...
[χθες 18:56]  Μπεντεβή-Σταθακόπουλος: Το πριν...
[χθες 13:21]  Αιγιάλεια: Βγήκαν τα όπλα για το...
[χθες 08:31]  Αίγιο: Παρών, αύριο, στον εορτασμό...








Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [03:05:14]