Βρετανός ΥΠΕΞ Λάμι: Η κατάσταση στο Λίβανο είναι «ταχέως εξελισσόμενη»

Ερωτηθείς τι θα έλεγε στους Βρετανούς υπηκόους που δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει τη συμβουλή του, είπε: «Τους παροτρύνω να φύγουν γιατί η κατάσταση επί τόπου εξελίσσεται γρήγορα.

Λάμι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι μίλησε για άμεση κατάπαυση του πυρός ύστερα από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ότι αφορά την σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου.

Και οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη να επιστρέψουν σε μια πολιτική λύση για την αποτροπή περαιτέρω βίας.

Τόσο ο Λάμι όσο και ο Μπλίνκεν συμφώνησαν για τη σημασία της στάσης που τηρήθηκε στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, για άμεση κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή στον πολιτικό διάλογο για την επίλυση της σύγκρουσης.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας, ότι η κατάσταση στον Λίβανο είναι «ταχέως εξελισσόμενη».

«Από τότε που ανέλαβα το αξίωμα τον Ιούλιο, έχω παροτρύνει τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Και μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2023 προέτρεπε τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο» δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάμι.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι υπουργοί δεν μπορούν να εγγυηθούν υποστήριξη «εάν τα πράγματα κλιμακωθούν σημαντικά τις επόμενες ώρες και ημέρες».

«Παρά το γεγονός αυτό στείλαμε μια ομάδα ταχείας αντίδρασης. 700 στρατιώτες βρίσκονται στην Κύπρο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φύγουν. Έχουμε εξασφαλίσει θέσεις σε εμπορικές πτήσεις που θα πετάξουν αύριο, ώστε οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου να μπορέσουν να φύγουν», είπε ο κ. Λάμι.

Ερωτηθείς τι θα έλεγε στους Βρετανούς υπηκόους που δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει τη συμβουλή του, είπε: «Τους παροτρύνω να φύγουν γιατί η κατάσταση επί τόπου εξελίσσεται γρήγορα.

«Ενώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους Βρετανούς υπηκόους και τα σχέδια αυτά είναι έτοιμα για να το πράξουμε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνθήκες της ταχύτητας με την οποία θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό Εάν τα πράγματα κλιμακωθούν σημαντικά τις επόμενες ώρες και ημέρες» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

 

Δικαστική Αστυνομία Πάτρας: Άστεγη και άοπλη – Τι συμβαίνει

Θύμα βιασμού ο 5χρονος από την Αλεξανδρούπολη: Σοκαριστικές οι δηλώσεις του πατέρα ΒΙΝΤΕΟ

Εσβησε κάθε ελπίδα για τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο

Με 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού το 2025 ενισχύεται το Δημόσιο

Power Of Love: Της έκανε πρόταση γάμου ενώ εκείνη φοβόταν ότι θα τη χωρίσει! ΒΙΝΤΕΟ

Από Τρίτη η μείωση τελών διοδίων στο τμήμα Μαλιακός: Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου

Λήγει η προθεσμία IRIS: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

Πορτοκαλί τιμολόγια: Πότε κάνουν πρεμιέρα οι χαμηλότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα