11ο Regional Growth Conference: Η περιφερειακή διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, έκανε μια αναδρομή στις ανισότητες που κυριαρχούν από το 1974 στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας

11ο Regional Growth Conference: Η περιφερειακή διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα

Στο 11ο Regional Growth Conference που λαμβάνει και φέτος χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, προσεγγίζονται νευραλγικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της περιφέρειας όλης της χώρας.

Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό που καταπιάνεται με τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές περιφέρειες. Προσφέρει την ευκαιρία προβληματισμού και αντιμετώπισης ζητημάτων που σχετίζονται με την περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας, την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Την αρχή στη συζήτηση που αφορά στην περιφερειακή διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα έκανε ο οικονομολόγος, Αλέξανδρος Καρακίτσιος, αναφερόμενος στα μετρήσιμα αποτελέσματα μεταξύ των περιφερειών για το διάστημα 2017-2020.

Ο ίδιος τόνισε πως τα μέτρα δημόσιας πολιτικής μετρίασαν τη μείωση των εισοδημάτων στις συνθήκες της πανδημίας, οι επιπτώσεις της οποίας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό όλα τα κοινωνικά στρώματα. Από πλευράς του ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, έκανε μια αναδρομή στις ανισότητες που κυριαρχούν από το 1974 στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι οι εκάστοτε κρατικές παροχές, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, μειώνουν σχετικά, με το πέρασμα των ετών, τη φτώχεια, σε συνδυασμό μάλιστα, με τα εισοδήματα των ανθρώπων που παραμένουν αμείωτα, όπως αυτά των συνταξιούχων ή των δημοσιών υπαλλήλων.

11ο Regional Growth Conference: Η περιφερειακή διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα

Πρώτη ημέρα εργασιών του 11ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης “Regional Growth Conference”, που διοργανώνει η εφημερίδα “Πελοπόννησος” στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.
(ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)
/ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ/

Ακόμη, πρόσθεσε ότι οι υπάρχουσες περιφερειακές ανισότητες χρειάζονται σωστή πολιτική για να αντιμετωπιστούν. Η λογική των επιδομάτων είτε αυτά είναι κατηγορικά είτε προνοιακά μπορούν να αποφέρουν καρπούς όταν δε δίνονται συνεχόμενα αλλά λειτουργούν ως εναρκτήριο λάκτισμα για την επερχόμενη πρόοδο, δεν μπορούν από μόνα τους να μειώσουν τις περιφερειακές ανισότητες. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χαραλάμπος Μπονάνος, αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αλματώδη πρόοδο που έχει σημειώσει η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, η οποία σε σχέση με την Ανατολική είναι αδικημένη, τονίζοντας ενδεικτικά έργα μεγάλης εθνικής σημασίας, ύψους 208 εκατ. ευρώ, που υλοποιήθηκαν όπως οι υποδομές αλλά και οι δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

Συντονιστής: Ιωάννης Παπαγεωργίου, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Γιώργος Χουλιαράκης, Επικεφαλής Ερευνητής, Σχολή Διακυβέρνησης, Harvard, τέως Υπουργός Οικονομικών, Χαραλάμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Λαργκόρβας, Jean Monnet Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Αλέξανδρος Καρακίτσιος, Οικονομολόγος, Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, τέως Αναλυτής, Υπουργείο Οικονομικών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ