Ρωσία: Συνεχίζεται η δίκη του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς

Κατηγορείται για κατασκοπεία.

Έβαν Γκέρσκοβιτς

Η δίκη του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς συνεχίστηκε σήμερα, 18 Ιουλίου 2024, στο Γεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας.

Η ακροαματική διαδικασία, η δεύτερη μετά την έναρξη της δίκης στις 26 Ιουνίου, ξεκίνησε αργά το πρωί στην πόλη των Ουραλίων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο δικαστικό μέγαρο.

Καμία άλλη πληροφορία δεν έγινε γνωστή. Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal τελεί υπό κράτηση εδώ και 16 μήνες.

Δεν αποδέχεται τις κατηγορίες ο Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο ίδιος, ο εργοδότης του, οι συγγενείς του και η χώρα του απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες σε βάρος του περί κατασκοπείας που επισείουν ποινή κάθειρξης 20 ετών, ενώ οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να μην αποκαλύψουν το περιεχόμενο του φακέλου του.

Ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης, η ακροαματική διαδικασία, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, επισπεύστηκε για σήμερα. Είναι κλειστή για το κοινό και σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, οι δημοσιογράφοι δεν είδαν τον κατηγορούμενο στην αίθουσα πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το iefimerida, οι κεκλεισμένων των θυρών δίκες για υποθέσεις προδοσίας ή κατασκοπείας που αφορούν απόρρητα στοιχεία είναι συνηθισμένη πρακτική στη Ρωσία. Το Κρεμελίνο υποστηρίζει ότι η υπόθεση και η δίκη είναι ζητήματα του δικαστηρίου αλλά έχει δηλώσει –χωρίς να δημοσιεύει αποδεικτικά στοιχεία—ότι ο Γκέρσκοβιτς πιάστηκε «επ’ αυτοφώρω».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι κατηγορίες είναι ψεύτικες και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον Γκέρσκοβιτς και έναν άλλο φυλακισμένο Αμερικανό, τον πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, ως διαπραγματευτικό χαρτί για πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Τον εκβίαζαν εν ζωή, τον έκλεβαν και μετά θάνατον!

Κορονοϊός: Σε έξαρση στην περιφέρεια, αυξάνονται οι εισαγωγές και νοσηλείες, τα στοιχεία για την Πάτρα

ΟΣΕ: Kανονικά η κυκλοφορία του τρένου Ακράτα – Αίγιο

Σταϊκούρας, Ταχιάος και Πιερρακάκης στην Πάτρα

Καιρός: Συνέχεια καύσωνα για 11η ημέρα, τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, η πρόγνωση για την Πάτρα