Μια πιο ισχυρή Ευρώπη στον κόσμο

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στης οποία το «τιμόνι» θα παραμείνει για τα πέντε επόμενα χρόνια  η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την πρόσφατη επανεκλογή της, έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της τη μακροπρόθεσμη ειρήνη, την σταθερότητα και ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου.

Μόνο μέρες μετά την εισβολή, η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Την αίτηση ακολούθησαν σύντομα και εκείνες της Μολδαβίας και της Γεωργίας . Η Επιτροπή αξιολόγησε διεξοδικά αυτές τις αιτήσεις τον Ιούνιο του 2022 και συνέστησε στους ηγέτες της ΕΕ να χορηγηθεί στην Ουκρανία και στη Μολδαβία καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2023.

Η Επιτροπή συνέστησε να ξεκινήσει η ΕΕ επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με τις δύο υποψήφιες χώρες και να δοθεί στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις συστάσεις της Επιτροπής και στις 25 Ιουνίου 2024 ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό βήμα για την ολοκλήρωση στην ΕΕ.

Αυτή η Επιτροπή έχει επίσης υποστηρίξει τους εταίρους μας από τα Δυτικά Βαλκάνια για να σημειώσουν πρόοδο στην ολοκλήρωσή τους στην ΕΕ. Η Επιτροπή ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2022. Τον Οκτώβριο του 2022 πρότεινε τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη , το οποίο της χορηγήθηκε αργότερα το ίδιο έτος, και τον Μάρτιο του 2024 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά την σύσταση της Επιτροπής.

Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕ GLOBAL GATEWAY

«Όχημα» για να επιτευχθεί η ειρήνη είναι το Global Gateway , το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για την ενίσχυση των έξυπνων, καθαρών και ασφαλών συνδέσεων και υποδομών, καθώς και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας σε όλο τον κόσμο. Η Team Europe στοχεύει να κινητοποιήσει έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από το 2021 έως το 2027. Πάνω από το ήμισυ του συνολικού ποσού θα επενδυθεί στην Αφρική.

Η Global Gateway είναι ο δρόμος για επενδυτικά έργα υψηλής ποιότητας που σέβονται τα υψηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα, τη χρηστή οικονομική διαχείριση και τις αρχές της διαφάνειας και της ένταξης. Ο κύριος στόχος είναι τα έργα να αποφέρουν μόνιμα οφέλη και να προσφέρουν προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες με τη μορφή θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

Η Global Gateway παραδίδει ήδη πάνω από 200 εμβληματικά έργα που έχουν επιλεγεί ή προωθούνται. Αυτές οι επενδύσεις λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των εταίρων μας καθώς και τα συμφέροντα της ΕΕ από γεωπολιτική προοπτική.

Στο πλαίσιο του Global Gateway, συνήφθησαν στρατηγικές συνεργασίες για τις πρώτες ύλες με την Ουκρανία, το Καζακστάν, τη Ναμίμπια, τη Χιλή και την Αργεντινή. και η συνεργασία για το ανανεώσιμο υδρογόνο περιλαμβάνει το Μαρόκο, τη Μαυριτανία, την Αίγυπτο, την Κένυα και τη Ναμίμπια.

Την ίδια ώρα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στη δράση για το κλίμα.

Διασφαλίστηκε ότι οι εταίροι σε όλο τον κόσμο τηρούν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού κάνοντας τις παρακάτω δράσεις:

-Το έργο στις ετήσιες διασκέψεις των μερών (COP) της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή

-Πολυάριθμες διμερείς πρωτοβουλίες

-Υποστήριξή στις πιο ευάλωτες χώρες μέσω της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα

-Την έναρξη νέου ταμείου ζημιών και ζημιών.