Γάζα: Δεκάδες άμαχοι νεκροί — Νέο κύμα προσφύγων προκαλεί η ισραηλινή κλιμάκωση στην «ασφαλή περιοχή» 

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει περαιτέρω τις τελευταίες ώρες τις επιχειρήσεις τους κατά της Χαμάς, όπως ισχυρίζονται, προκαλώντας δεκάδες θανάτους αμάχων.

Γάζα

Στο πεδίο της μάχης, το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στη Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, προκαλώντας νέο κύμα προσφύγων. Πανικόβλητοι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο σε ζώνη που έχει οριστεί ως ανθρωπιστική στη Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας εγκαταλείπουν όπως όπως την περιοχή μετά τη νέα ισραηλινή εντολή για εκκένωση.

«Μας έδιωξαν από τις ανατολικές περιοχές. Μας είπαν να φύγουμε. Πήραμε τα παιδιά μας και φύγαμε. Δεν έχει μείνει κανένα ασφαλές μέρος στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκτοπισμένος Οσάμα Κουντεϊχ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει περαιτέρω τις τελευταίες ώρες τις επιχειρήσεις τους κατά της Χαμάς, όπως ισχυρίζονται, προκαλώντας δεκάδες θανάτους αμάχων. Απεγνωσμένος ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Νάσερ της Γάζας, Μοχάμεντ Σάκρ, καλεί τη διεθνή κοινότητα να πιέσει για άνοιγμα των συνόρων και μεταφορά των τραυματιών σε γειτονικές χώρες. «Αυτό που έχω να πω είναι ότι πραγματικά κολυμπάμε σε μια λίμνη αίματος», είπε ο ίδιος.

Κι ενώ η απελπισία των αμάχων ξεχειλίζει, οι αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις που βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και 21 χρόνια ανακοίνωσαν μεταξύ τους συμφωνία έπειτα από διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο.

Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Φάταχ υπέγραψαν συμφωνία εθνικής ενότητας στο Πεκίνο, την ώρα που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ουάσινγκτον.

«Σήμερα υπογράψαμε μια συμφωνία εθνικής ενότητας και λέμε ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωσή της είναι η εθνική ενότητα», δήλωσε ο Μούσα Άμπου Μάρζου, ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς.

Η συμφωνία, που καταδεικνύει και την επιρροή που επιχειρεί να ασκήσει η Κίνα στην περιοχή, ανοίγει το δρόμο για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου. Το Ισραήλ πάντως διά του υπουργού Εξωτερικών του καταδίκασε τη συμφωνία.

«Ο Μαχμούντ Αμπάς, αντί να απορρίπτει την τρομοκρατία αγκαλιάζει τους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς, αποκαλύπτοντας το αληθινό του πρόσωπο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κάτζ.

Στο μεταξύ -και παρά τις πιέσεις για την προηγούμενη εξασφάλιση συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς- ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πραγματοποιεί τελικά το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ουάσιγκτον που συμπίπτει με την αλλαγή των δεδομένων στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

«Θα επιδιώξω να εξασφαλίσω διακομματική υποστήριξη που είναι τόσο σημαντική για το Ισραήλ» είπε σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν την Πέμπτη ενώ έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ αποτελεί την πρώτη δοκιμασία για την Κάμαλα Χάρις και τη γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει στο μεσανατολικό. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του για την υποψηφιότητά της έδωσε ένα σαφές στίγμα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το τέλος του πολέμου στη Γάζα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την Ουάσιγκτον, πάντως, όπου συναντήθηκε με συγγενείς των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά.

Πηγή: ertnews

Διαβάστε επίσης:

 

 

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ

Copernicus: Η 21η Ιουλίου ήταν η πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ρίχνει «λάσπη» κατά της Χάρις

ΔΥΠΑ: Χίλιες επιπλέον νέες θέσεις εργασίας σε Αν. Μακεδονία και Θράκη με επιδότηση 17.160 ευρώ