Φορολογικές δηλώσεις 2024: Εκκρεμότητες στην Αχαΐα με την εκπνοή, τι λένε οι φοροτεχνικοί

Μια κατάσταση «παράνοιας» ζουν τα λογιστικά γραφεία, παρά την παράταση που δόθηκε.

Φορολογικές δηλώσεις

Εστω και την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομίας έδωσε παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που κανονικά έληγε σήμερα το βράδυ.

Τελικά το υπουργείο αργά χθες βράδυ έδωσε παράταση μέχρι τις 2 Αυγούστου, ικανοποιώντας εν μέρει το αίτημα των λογιστών που ζητούσαν μέχρι τέλη Αυγούστου.

Συγκεκριμένα έδωσε παράταση μέχρι:

• 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,

• 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.

Η φοροτεχνικός Βάνα Αϊβαλιώτη, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», περιέγραψε μια κατάσταση παράνοιας, που ζουν όλο το τελευταίο διάστημα οι λογιστές, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους στα αυστηρά χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος.

Φορολογικές δηλώσεις

Η Βάνα Αϊβαλιώτη

Η Βάνα Αϊβαλιώτη τόνισε: «Η πολυπόθητη παράταση δεν έχει δοθεί ακόμα, αλλά και να δοθεί, θα επισφραγίζει τον εξευτελισμό του επαγγέλματος του φοροτέχνη λογιστή. Σήμερα 26/07 στις 23:59 λήγει η παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο για τις φορολογικές δηλώσεις. Μέχρι και σήμερα (σ.σ, χθες ) έχουν κατατεθεί περί τις 5.927.570 φορολογικές  δηλώσεις από τις 6.623.000 που αναμένονται, τα δε φυσικά πρόσωπα έχουν υποβάλει μόνο 1.243.653, από το 1.659.000 που αναμένονται. Για την Αχαΐα οι στατιστικές είναι παρόμοιες, με αποτέλεσμα όλα τα λογιστικά γραφεία της περιοχής να υποβάλλουν καθημερινά δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ακόμα και μέχρι τις 4 το πρωί. Να κλείσω, ενημερώνοντας πως ο μήνας Ιούλιος είναι μήνας ΦΠΑ για τα β΄ κατηγορίας βιβλία, μήνας επιδομάτων καλοκαιριού και απογραφικού συστήματος αδειών (για πρώτη φορά) στο σύστημα Εργάνη».

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες με χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι για διαφόρους λόγους δεν έχουν καταθέσει τη δήλωσή τους, όμως μετά την παράταση έχουν ακόμα λίγες μέρες για να υποβάλουν την δήλωσή τους για το οικονομικό έτος 2023, χωρίς πρόστιμο.