Κορυφαία επιλογή σπουδών η Πάτρα: Τα θετικά, τα χαμηλά και τα… κενά του Πανεπιστημίου

Το τοπικό, αλλά παγκόσμιας εμβέλειας ΑΕΙ επέλεξαν 4.521 νέοι φοιτητές για την επιστημονική μάθηση και επαγγελματική τους ανέλιξη. Τα επίσημα στοιχεία για θέσεις που καλύφθηκαν. Ο πρύτανης Χρ. Μπούρας για τη στέγαση και τη σίτιση. Έκκληση για λογικά ενοίκια.

Πάτρα Ο πρύτανης θα υποδεχτεί κοι αυτόν τον Σεπτέμβριο χιλιάδες νέους φοιτητές

Για ένα ακόμα καλοκαίρι το Πανεπιστήμιο Πατρών έδειξε ότι αποτελεί από τις κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα, καθώς το επέλεξαν συνολικά 4.521 φοιτητές που θα έρθουν τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τις σπουδές τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Οπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστήμιου, υπήρχαν διαθέσιμες 5.417 θέσεις από τις οποίες καλύφτηκαν οι 4.521, μιλάμε δηλαδή για ποσοστό κάλυψης 83,5%, ελαφρώς καλύτερο από την επίδοση του καλοκαιριού του 2023, όπου το ποσοστό κάλυψης ήταν 82,5%.

Στην «Πελοπόννησο» μίλησε ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πατρών, Χρήστος Μπούρας: «Και αυτή τη φορά το Πανεπιστήμιο έδειξε ότι έχουμε σχολές με υψηλές βάσεις που δείχνουν την ποιότητά του και από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να είναι ακόμα καλύτερα κάθε χρονιά.

Και εγώ, αλλά και όλοι οι άνθρωποι του Πανεπιστήμιου, είμαστε προετοιμασμένοι για να υποδεχτούμε τους νέους φοιτητές την ώρα που δίνουμε μεγάλη βάση στο θέμα της στέγασης και της σίτισης. Κάνω μια έκκληση στην κοινωνία της Πάτρας, να δείξει μια λογική στο θέμα των ενοικίων για τους φοιτητές. Φυσικά, ήδη ετοιμαζόμαστε για το 3ο φεστιβάλ welcome up που θα γίνει τον Οκτώβριο και πλέον έχει γίνει θεσμός».

ΨΗΛΑ

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων βλέπουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών πρωταγωνιστεί στην λίστα με τις σχολές που είναι τις υψηλότερες βάσεις και είναι στην πρώτη δεκάδα όλη της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είναι με την 4η υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα, καθώς για να εισαχθεί κάποιος θέλει 18.554 μόρια και στην 8η θέση έχουμε την Ιατρική σχολή της Πάτρας με σύνολο 18.460 μορίων.

ΧΑΜΗΛΑ

Βέβαια υπάρχουν και Σχολές στον αντίποδα, δηλαδή στη λίστα με τα τμήματα που διαθέτουν χαμηλές βάσεις -με λιγότερα από τις 10.000 μόρια-, όπως είναι το τμήμα Φιλοσοφίας Πάτρας που μπορεί να εισαχθεί κάποιος με 9.940 μόρια.

ΚΕΝΑ

Ο μεγάλος αριθμός κενών θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο θέμα προς συζήτηση -μετά την άνοδο και την πτώση των βάσεων- στις φετινές Πανελλαδικές.

Αξιοσημείωτα τα κενά και στα 7 Τμήματα Φυσικής πανελλαδικά. Στην Πάτρα, 124 θέσεις θα μείνουν κενές σε σύνολο 193 διαθέσιμων. Ο ανώτατος συντελεστής ΕΒΕ του 1,20 θέτει εκτός πολλούς υποψηφίους, με αποτέλεσμα να μένουν κενές 79 θέσεις στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πάτρας.

Βάσεις ΑΕΙ: Οι σχολές με τα υψηλότερα μόρια, ποιες έπεσαν κάτω από τα 10.000

Πάτρα

Διαβάστε επίσης:

 

Χαμός στην Κηφισιά: Παπαδιά «τσάκωσε» ιερέα σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής

Σαν σήμερα 27 Ιουλίου 1922 με το νόμο 2905 θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις – Τι άλλο συνέβη

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το μυστήριο γύρω από τον μασκοφόρο δρομέα στην Τελετή έναρξης και οι θεωρίες στα social media

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της επόμενης εβδομάδας