Στο χάος και πάλι η Βενεζουέλα – Βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στην επανεκλογή Μαδούρο

Για ακόμη μια φορά η Βενεζουέλα βυθίζεται στο χάος.

Βενεζουέλα

Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέβηκαν στους δρόμους αμφισβητώντας την εκλογική νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα στο Καράκας ξέσπασαν βίαια επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες κάνουν χρήση δακρυγόνων, για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, που εκσφενδονίζουν πέτρες. Μία ημέρα μετά τις εκλογές, η οργή τους ξεχειλίζει. H αστυνομία χτυπά με μένος διαδηλωτές προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις.

Στην κοντινή πόλη Κόρο, οι διαδηλωτές γκρεμίζουν το άγαλμα του Ούγκο Τσάβες, του πρώην Προέδρου της χώρας και μέντορα του Νικολάς Μαδούρο.

Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Συνελήφθη ο Φρέντι Σουπερλάνο, στέλεχος της αντιπολίτευσης
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βενεζουέλα, στις διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της χώρας, σύμφωνα με την καταμέτρηση δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Καταγράψαμε 44 τραυματίες και 3 θανάτους», έγραψε στην πλατφόρμα Χ η ΜΚΟ Encuesta nacional de hospitales, που ασχολείται με την κατάσταση των νοσοκομείων. Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην Πολιτεία Αράγουα και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας. Το βράδυ της Δευτέρας η ΜΚΟ Foro penal έκανε λόγο για έναν νεκρό στην Πολιτεία Γιαρακούι.

Τα αίτια των θανάτων δεν έχουν διευκρινιστεί.

Στο μεταξύ, το κόμμα Voluntad Popular (VP), που μετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα σημαντικό στέλεχός του, ο Φρέντι Σουπερλάνο, συνελήφθη το πρωί από τις δυνάμεις της τάξης στο Καράκας. «Οφείλουμε να καταγγείλουμε με υπευθυνότητα την απαγωγή, πριν από μερικά λεπτά, του πολιτικού συντονιστή μας, του Φρέντι Σουπερλάνο», ανέφερε το κόμμα σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται αστυνομικοί να βγάζουν από ένα αυτοκίνητο έναν άνδρα που μοιάζει με τον Σουπερλάνο και να τον οδηγούνδια της βίας σε ένα άλλο όχημα.

Το 2018, στην επίσης αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία, σε μια εκλογική διαδικασία την οποία μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις που κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές.

Για διαδηλώσεις υποκινούμενες από την αντιπολίτευση κάνει λόγο, ο Νικολάς Μαδούρο.

Σε δηλώσεις του ο Μαδούρο είπε: “Παρακολουθούμε όλες τις πράξεις βίας, που οργανώνονται από την ακροδεξιά. Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις και πώς να νικήσουμε τους βάρβαρους“.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο υποψήφιός της επικράτησε στις εκλογές.

“Έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα, που καταδεικνύουν κατηγορηματικά και με μαθηματική ακρίβεια τη μη αναστρέψιμη νίκη μας”, δήλωσε ο υποψήφιος της Αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται και έξω από τα σύνορα της χώρας, την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αμφισβήτησαν χώρες της δύσης και 7 χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι τελευταίες ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Καράκας, το οποίο σε αντίποινα προχωρά στην ανάκληση των δικών του πρεσβευτών.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέϊ μίλησε για “απάτη που έστησε και πραγματοποίησε ο δικτάτορας Νικολάς Μαδούρο” χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως «πύρρειο νίκη».

Σε παρόμοιο κλίμα, ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς, ζήτησε της επαλήθευση των αποτελεσμάτων από διεθνής παρατηρητές «που δεν εξαρτώνται από τα κόμματα ή την κυβέρνηση».

Πλήρη διαφάνεια στην καταμέτρηση των ψήφων ζητούν και ο ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι υψίστης σημασίας κάθε ψήφος να καταμετράται δίκαια και με διαφάνεια και οι εκλογικοί υπάλληλοι να ενημερώνουν άμεσα την αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους παρατηρητές χωρίς καθυστέρηση», είπε σε δηώσεις του ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μόσχα και το Πεκίνο στηρίζουν τον Μαδούρο.

Τη στήριξη τους στον Νικολάς Μαδούρο, εξέφρασαν οι πιο πιστοί σύμμαχοι του. Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε συγχαρητήρια, ενώ η Μόσχα κάλεσε την αντιπολίτευση να αποδεχτεί την ήττα της.

Πηγή: ertnews

Διαβάστε επίσης:

 

Η Αχαΐα πριν το «κόκκινο» για πανώλη: Γενικευμένη κινητοποίηση των Αρχών με χιλιάδες ελέγχους και μέτρα

Άρειος Πάγος: Τι αναφέρει το πόρισμα για τις υποκλοπές

Επιδόματα: Αύριο καταβάλλονται 307.291.008 ευρώ σε 1.208.520 δικαιούχους

Τουρκία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απομάκρυνση αδέσποτων