Κεφαλογιάννη: «Στρατηγική επιλογή η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση του τουρισμού»

Όσα ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Κεφαλογιάννη

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού συνεδρίασε σήμερα υπό την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με βασικά θέματα τη σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOS) και το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη.

Στην εισήγησή της η Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι «στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ελληνικών προορισμών, αποτελεί στρατηγική επιλογή μας η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας».

Οι παρεμβάσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Η υπουργός παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προστασία, την ανθεκτικότητα και την ανάδειξη των δυνατοτήτων των τουριστικών προορισμών.

Ειδικότερα για το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι ενισχύθηκε ο ρόλος και η λειτουργία του, με την καθιέρωση υποχρεωτικής παροχής και ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να υπάρχει μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα των στατιστικών δεδομένων αλλά και των τάσεων που αφορούν τον τουρισμό. Ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας του Εθνικού και των αντίστοιχων Περιφερειακών-Τοπικών Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση της απόδοσης του τουριστικού τομέα, ώστε να παρέχονται σε πραγματικό χρόνο τα απαιτούμενα στοιχεία για την εκπόνηση και παρακολούθηση της υλοποίησης της τουριστικής στρατηγικής.

Αναφορικά με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, η υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι είναι ένα νέο πρότυπο διαχείρισης των προορισμών, στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Κάλεσε μάλιστα να αξιοποιηθεί από όλους η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών σε Περιφέρειες της χώρας.

Η Ό. Κεφαλογιάννη έκανε ειδική αναφορά στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠΤ), το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και το οποίο προσδιορίζει τις βασικές αρχές, τους κανόνες και τις προτεραιότητες για το πώς και το πού πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη χώρα μας. Ανέφερε ότι το ΕΧΠΤ δίνει επίσης κατευθύνσεις για τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια, ώστε να εξασφαλιστεί η εναρμόνισή τους με τις προτεραιότητες για την τουριστική ανάπτυξη.

«Είναι κρίσιμο λοιπόν να εξεταστεί πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το νέο Χωροταξικό στην ανάπτυξη κάθε περιφέρειας με σωστές προτεραιότητες και κατευθύνσεις, που θα είναι χρήσιμες και στον υποκείμενο πολεοδομικό σχεδιασμό που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές από τις περιοχές της χώρας».

Η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι είναι καίριας σημασίας, υπό το πρίσμα των σύγχρονων αναγκών και δεδομένων στον τουρισμό, να δοθούν λύσεις που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, που δίνουν προοπτική για τις τοπικές κοινωνίες, τους προορισμούς, την επιχειρηματικότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο του τουρισμού και κατέληξε:

«Με τα νέα θεσμικά εργαλεία και τα εργαλεία καταγραφής δεδομένων και διάδοσης της τεχνογνωσίας, στοχεύουμε συνολικά ένα τουριστικό προϊόν βιώσιμο και ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο. Στην περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού παγκόσμιας απήχησης που διακρίνεται για την ποιότητα, την ανθεκτικότητα, και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες».

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, της γενικής γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βάσιας Κουτσούκου και του αντιπροέδρου του ΕΟΤ Κωνσταντίνου Ζήκου. Συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΕΝ.ΠΕ και περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης.

Συμμετείχαν επίσης, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου και η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νατάσα Αδαμοπούλου, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ευριδίκη (Βίκυ) Χατζηβασιλείου και ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα Τουρισμού Αθανάσιος Μιχελόγγονας και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Πολυτίμη Φαρμάκη, από την Περιφέρεια Ηπείρου ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Ευστράτιος Ιωάννου, από την Περιφέρεια Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μιχαλάκης.

Πηγή: ΑΠΕ