Αυστραλία: Νεκρή γυναίκα από τη «Νόσο των Λεγεωνάριων», τεράστια αύξηση των κρουσμάτων

Η νόσος των Λεγεωνάριων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγιονέλλα (Legionella).

Αυστραλία

Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας στην Αυστραλία κατέληξε στο νοσοκομείο αφού προσβλήθηκε από τη νόσο των Λεγεωνάριων με τα κρούσματα στη Μελβούρνη να έχουν υπερδιπλασιαστεί από την πρώτη εμφάνιση στις 26 Ιουλίου.

Η επικεφαλής του Τομέα Υγείας στην Πολιτεία της Βικτώρια Δρ Clare Looker έκανε τη σχετική ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή. Η 90χρονη εμφάνισε συμπτώματα αναπνευστικής δυσανεξίας την Τρίτη και υπέκυψε στα συμπτώματα λίγο μετά την μεταφορά της στο νοσοκομείο.

 «Ήταν μια ηλικιωμένη κυρία, αδιαθέτησε πολύ ξαφνικά και έφτασε στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση. Τελικά πέθανε τό ίδιο βράδυ», ανέφερε η Δρ Looker.

Έχουν καταγραφεί 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μελβούρνη τα οποία έχουν εισαχθεί για νοσηλεία μαζί με επτά ύποπτα κρούσματα, με τον αριθμό των μολυσμένων να αυξάνεται κατά 20 μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Η έρευνα για την πηγή επικεντρώνεται σε δύο προάστια στα δυτικά της Μελβούρνης, το Laverton North και το Derrimut.

«Οι τοποθεσίες που έχουν καταγραφεί συχνότερα κρούσματα, βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή, στο Derrimut και το Laverton North», είπε ο Dr Looker την Παρασκευή.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες υποδηλώνουν ότι το πρώτο κρούσμα πιθανότατα προήλθε από μια κεντρική μονάδα κλιματισμού (πύργος ψύξης) σε αυτήν την περιοχή.

Οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 41 εγκαταστάσεις κλιματισμού και άλλες 15 πρόκειται να εξεταστούν την Παρασκευή, ενω διερευνάται επίσης αν και κατα πόσο τα καιρικά μοτίβα τον Ιούλιο μπορεί να συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση.

«Η προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι η επιθεώρηση και η απολύμανση όλων των πύργων ψύξης σε αυτά τα προάστια, από τους οποίους υπάρχουν περισσότεροι από 100», τόνισε ο Δρ Looker.

«Εκτιμούμε ότι θα ήταν πολύ ασυνήθιστο πηγή της επιδημίας των Λεγεωνάριων να είναι πολλαπλές εγκαταστάσεις κλιματισμού, αλλά με πολλά κρούσματα να εξαπλώνονται στη Μελβούρνη σε σύντομο χρονικό διάστημα, διατηρούμε ανοιχτό μυαλό», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Πολιτειακής κυβέρνησης.

Η νόσος των Λεγεωνάριων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγιονέλλα (Legionella).

Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού.

Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής.

Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.

Πηγή: ertnews.gr