Τη νέα φορολόγηση στα ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο Παύλος Χρηστίδης

«Θα θέλαμε να κατανοήσουμε τον λόγο που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλλει έναν ετήσιο φόρο για τα σκάφη αυτά», αναφέρει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ

φορολόγηση

Τη μεγάλη ανησυχία που έχει προκαλέσει η επιβολή νέου φόρου στα ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, αποτυπώνει με ερώτησή του στη Βουλή, ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας λόγο για «για ένα «χαράτσι» οριζόντιο και άδικο, ανεξάρτητα από την αξία του σκάφους, τον σκοπό χρήσης του και την ιδιοκτησιακή του φύση». Την ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών συνυπογράφουν και οι βουλευτές Νάγια Γρηγοράκου και Χριστίνα Σταρακά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «στο πλαίσιο της νέας φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται για τα μικρά και μεσαία ερασιτεχνικά θαλάσσια σκάφη, θα θέλαμε να κατανοήσουμε τον λόγο που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλλει έναν ετήσιο φόρο για τα σκάφη αυτά. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής – μεταξύ αυτών και οι παραδοσιακές μας βάρκες – φέρουν την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ».

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν τη σημασία της ερασιτεχνικής αλιείας και ναυσιπλοΐας για τη χώρα μας και ως εκ τούτου την ανισότητα που δημιουργείται από ένα τέτοιο «οριζόντιο και άδικο μέτρο».

Στο πλαίσιο αυτό, απευθυνόμενοι προς τους αρμόδιους Υπουργούς Χρήστο Στυλιανίδη και Κωστή Χατζηδάκη, ρωτούν:

  • ⁠Θεωρείτε ότι η επιβολή αυτού του φόρου μπορεί να αποθαρρύνει την ανάπτυξη και διατήρηση αυτής της δραστηριότητας; Αν όχι, επιβεβαιώνεται η θέση σας αυτή από εμπεριστατωμένα εμπειρικά δεδομένα;
  • ⁠Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε κωδικοποίηση του μέτρου και επανεξέταση του;
  • ⁠Θα μεριμνήσετε έτσι ώστε να εξαιρεθούν οι ερασιτέχνες αλιείς από το παράλογο και άδικο αυτό μέτρο;

Πηγή: newsbeast.gr