Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εκπέμπει σήμα κινδύνου

Η Χριστίνα Σταρακά είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Στην Ελλάδα, όπου ακρίβεια και πληθωρισμός, με κυβερνητικές ευλογίες θεριεύουν, αποτελεί κοινό τόπο ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Το σκηνικό χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, γραφειοκρατικό αλαλούμ και πολυνομία, διαρκείς μεταβολές του φορολογικού, υψηλό εργοδοτικό κόστος που δεν αντιστοιχεί σε ικανοποιητικούς μισθούς για το προσωπικό, δυσκολία ένταξης σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα κι ένα εχθρικό τραπεζικό σύστημα.

Η διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων είναι διπλάσια από τον μέσο όρο στην ΕΕ, καθιστώντας την πρόσβαση το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, που έπρεπε να είναι εργαλείο που θα καθιστούσε την Οικονομία ανταγωνιστικότερη, εξασφαλίζοντας δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη, μετατράπηκε από την κυβέρνηση σε εργαλείο αθέμιτου ανταγωνισμού, χρηματοδότησης, δανείων και «κουρεμάτων» μόνο για μεγάλους και ισχυρούς, ενισχύοντας την ανισότητα και την ανισονομία εις βάρος μικρότερων και κρίσιμων επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα, μόλις 287 εταιρείες έχουν λάβει 4,8 δισ. ευρώ με πολύ ευνοϊκούς όρους. Μόλις 20 ΜμΕ συμμετέχουν στα δάνεια κάτω του 1 εκατ. € (0,4% των πόρων), ενώ από 1 έως 5 εκατ. € άλλες 48 (5% των πόρων), με το 86% των δανείων σε 36 μεγάλες επιχειρήσεις.

Με αφορμή την Εκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, οι μισές ΜμΕ δεν αντέχουν περισσότερο από μήνα αν δεν «πιάσουν» τον στόχο του τζίρου. Το «κανόνι» είναι η πιθανότερη κατάληξη, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται σε οικονομικοκοινωνικό επίπεδο.

Παράλληλα, απουσιάζει ένας ουσιαστικός μηχανισμός, που θα έδινε κίνητρα για συνέργειες, συνενώσεις και δικτύωση των ΜμΕ, όταν αντίθετα οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε τομείς όπως τρόφιμα και καύσιμα παράγουν πολλές φορές αισχροκέρδεια.

Με βάση δημοσίευμα του Politico, Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνούσε διαγωνισμούς στην Ελλάδα για 2,5 δισ. €, από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν χορηγηθεί σε 10 εταιρείες.

Οσο η κυβερνητική πολιτική της ολιγαρχίας στοχεύει να βοηθάει μόνο μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι μικρομεσαίους, για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εθνική αναγκαιότητα η άμεση συγκρότηση Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Σε αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις όπως η στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση επενδύσεων της ΜμΕ, η 3ετής απαλλαγή από τον Φόρο Κερδών, οι γραμμές χρηματοδότησης από το ΤΑ μόνο για ΜμΕ μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έμφαση σε επενδύσεις Καινοτομίας, ενεργειακής προσαρμογής, ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και ρυθμίσεις σε 120 δόσεις με κούρεμα 30% για συνεπείς, ως προς τα σωρευμένα χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία. Ταυτόχρονα, πρωτοβουλίες όπως η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού, για να ανταποκριθούν στα προβλήματα ρευστότητας, η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, η προστασία της α’ κατοικίας σε αυτούς που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν χρέη και κίνητρα για νέες προσλήψεις προσωπικού με πλήρη απασχόληση και επιδότηση επί 4 έτη των εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, αποτελούν μια δέσμη λύσεων, που μπορούν να βγάλουν από το τέλμα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ευκαιρίες για να διεκδικήσουμε από την ΕΕ τα απαραίτητα εργαλεία υπάρχουν. Με την αξιοποίηση και νέων τεχνολογιών, η χώρα μας μπορεί να διαμορφώσει μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα, ώστε να επιτύχει αλλαγή παραγωγικού μοντέλου προς όφελος της κοινωνίας, με ποιοτικές θέσεις εργασίας και δυνατότητες ισχυρής πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής.

Για μια κοινωνία με ευκαιρίες υπέρ των πολλών κι όχι των λίγων και ευνοημένων!