Η κυβέρνηση χρεοκοπεί την κοινωνία

Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, οι αριθμοί αμείλικτοι, αποτυπώνουν και καταγράφουν τη χρεοκοπία της κοινωνίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Δυστυχώς, είναι προφανές ότι έχει οδηγήσει τους πολίτες στη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, 4.645.591 πολίτες είχαν χρέη στο Δημόσιο, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 3.687.278. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 958.313 σε μόλις 12 μήνες.

Το συνολικό χρέος στο Δημόσιο ανέρχεται στα 155 δισ. ευρώ, οι οφειλές στην Εφορία σε 107,057 δισ. € και στον ΕΦΚΑ 47,9 δισ. €. Παράλληλα, το α’ τετράμηνο τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 2,924 δισ. €, ενώ οι ανεξόφλητοι φόροι σε 2,607 δισ. € β και μόλις το 4% είναι σε ρύθμιση! Από τους οφειλέτες, οι 2.112.703 είναι «ανοιχτοί» σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.520.015 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ας αναλογιστούμε πόσο θα αυξηθούν τα χρέη με την επιπλέον φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματικών, κατά 716 εκατ.€, με τεκμαρτό εισόδημα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και 3 χρόνια, αποφάσισε να αφήσει ανεξέλεγκτη την Αγορά Ενέργειας, προκειμένου κάποιοι «φίλοι της αετονύχηδες» να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη καταναλωτών. Κι όταν η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω, με προφανή επικοινωνιακή σκοπιμότητα και πολλά «ταρατατζούμ», έσπευσε να ανακοινώσει «σειρά μέτρων», άνευ κάποιας ουσίας. Είναι αυτή η κυβέρνηση, που επέλεξε να επιδοτεί με χρήματα από το Δημόσιο Ταμείο τα υπερκέρδη εταιρειών, αλλά βγήκε να κάνει «θόρυβο» με δήθεν παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό. Αφού την ευθύνη την έριξε πρώτα στον καύσωνα, σε κάτι καλώδια από Ουγγαρία, στον πόλεμο της Ουκρανίας και σε κάτι «παλιοχαρακτήρες» στη Βουλγαρία που εκτινάσσουν τις τιμές, αποφάσισε να επιδοτήσει με «ψίχουλα» τα νοικοκυριά, για τον Αύγουστο.

Στόχος, το φτηνότερο τιμολόγιο να είναι περίπου 15-16 λ./κιλοβατώρα. Τιμή διπλάσια σε σχέση με τις προ κρίσης, άρα καμία επιστροφή στην κανονικότητα. Και πέρα από την άρνησή της να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών, αποφάσισε η όποια βοήθεια να μην αφορά στον Ιούλιο, όταν εν μέσω καύσωνα τα κλιματιστικά δούλευαν στο φουλ!

Ομως, οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Η πολιτική ανατροπή, με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη, που θα συντελεστεί, προς όφελος των πολλών.