NASA: Μέχρι τέλος Αυγούστου η απόφαση για την επιστροφή των αστροναυτών από τον ISS

Ο Joe Acaba, επικεφαλής αστροναύτης της NASA, υπογράμμισε ότι αστροναύτες όπως η Sunita Williams και ο Butch Wilmore «ξεκινούν αποστολές με πλήρη επίγνωση των διαφόρων σεναρίων και αποτελεσμάτων που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα».

NASA

Η NASA θα αποφασίσει για την επιστροφή των αστροναυτών που έχουν εγκλωβιστεί στον ISS μέχρι το τέλος Αυγούστου, έγινε γνωστό σήμερα (14/8) στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Ken Bowersox, αναπληρωτή διαχειριστή της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικών Επιχειρήσεων, οι αστροναύτες Sunita Williams και Barry ‘Butch’ Wilmore είναι «καλά απασχολημένοι» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

«Ξέρω ότι αν ήμουν στη θέση τους θα ήμουν πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι εκεί», είπε. «Θα ήμουν ευτυχής να έχω τον επιπλέον χρόνο».

NASA

NASA astronauts Butch Wilmore, left, and Suni Williams waves to photographers after leaving the operations and checkout building for a trip to launch pad at Space Launch Complex 41 Wednesday, June 5, 2024, in Cape Canaveral, Fla. The two astronauts are scheduled to liftoff later today on the Boeing Starliner capsule for a trip to the international space station. . (AP Photo/Chris O’Meara)

Απολαμβάνουν το περιβάλλον, «τρώνε αυτό το υπέροχο διαστημικό φαγητό» και μπορούν να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, πρόσθεσε.

«Ξέρω ότι εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το διάστημα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ανυπομονούν για μια απόφαση, όπως και οι υπόλοιποι από εμάς».

Όπως αναμενόταν, οι αξιωματούχοι της NASA είπαν ότι είναι σημαντική απόφαση αν οι δύο αστροναύτες θα επιστρέψουν με το σκάφος Starliner. Επίσης, λένε ότι θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα και θα επανεξετάσουν την ετοιμότητα της πτήσης.

Οι αξιωματούχοι μάλιστα δήλωσαν στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης ότι αν δεν επιστρέψουν με το συγκεκριμένο σκάφος, θα μπορούσαν να παραμείνουν σε τροχιά για οκτώ μήνες καθώς θα πρέπει να περιμένουν για μια πτήση της SpaceX αντ’ αυτού.

Ο Joe Acaba, επικεφαλής αστροναύτης της NASA, υπογράμμισε ότι αστροναύτες όπως η Sunita Williams και ο Butch Wilmore «ξεκινούν αποστολές με πλήρη επίγνωση των διαφόρων σεναρίων και αποτελεσμάτων που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα».

Ακόμα πρόσθεσε ότι οι αστροναύτες υποβάλλονται σε αυστηρή εκπαίδευση για να διασφαλίσουν ότι είναι διανοητικά και σωματικά προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν σε κάθε αποστολή.

«Αυτή η αποστολή ήταν μια δοκιμαστική πτήση… γνώριζαν ότι αυτή η αποστολή μπορεί να μην ήταν τέλεια», τόνισε. «Η ανθρώπινη διαστημική πτήση είναι εγγενώς επικίνδυνη και ως αστροναύτες το αποδεχόμαστε ως μέρος της δουλειάς»

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

 

«Κεραυνοί» του Ιερώνυμου για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών: «Ο Εωσφόρος κατέβηκε από τον ουρανό»

Καλοκαιρινό «κύμα» χωρισμών: Αυτά είναι τα ζευγάρια που επιβεβαίωσαν το διαζύγιό τους ΦΩΤΟ

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου 1996 Τουρκοκύπριοι δολοφονούν εν ψυχρώ τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, τι άλλο συνέβη

Τιτανικός: Σπάνια αντικείμενα του διάσημου ναυαγίου φυλάσσονται σε μυστική αποθήκη BINTEO