Ημέρες Ποίησης στη Σίκινο: Ένας νέος θεσμός με συμμετοχές από την Πάτρα

Στη φετινή πρώτη χρονιά οι «Ημέρες ποίησης» θα έχουν έντονη πατρινή συμμετοχή, καθώς το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα»

Ημέρες

Ο Σύνδεσμος Σικινητών διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος τον κύκλο εκδηλώσεων «Ημέρες Ποίησης στη Σίκινο», επιλέγοντας να αφιερώσει τρεις ημέρες στην ποίηση και να τις ντύσει με μουσική, αναγνώσεις, συζητήσεις και παιδικά παιχνίδια για την ποίηση, ώστε να μυηθούν και τα παιδιά σε αυτόν το μαγικό κόσμο. Το τριήμερο 22-24 Αυγούστου 2024 όλη η Σίκινος θα ζει «Ημέρες Ποίησης» και ο Σύνδεσμος Σικινητών θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η φετινή πρωτοβουλία να εξελιχθεί σε θεσμό.

Στη φετινή πρώτη χρονιά οι «Ημέρες ποίησης» θα έχουν έντονη πατρινή συμμετοχή, καθώς το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη της εταιρείας «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα», ενώ στις εκδηλώσεις έχει προσκληθεί η ποιήτρια Νικολέττα Κατσιδήμα-Λάγιου που έχει εκδώσει το σύνολο των βιβλίων της στις εκδόσεις «Το Δόντι». Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει και η ποιήτρια Ελευθερία Θάνογλου που έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί δύο φορές με τον συνθέτη Γιώργο Δίπλα: στις μουσικές παραστάσεις «13 θάλασσες» και «Μόνο γιατί μ’ αγάπησες» (αφιέρωμα στη Μαρία Πολυδούρη – το ομώνυμο CD κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Το Δόντι.

Νικολέττα Κατσιδήμα-Λάγιου

Νικολέττα Κατσιδήμα-Λάγιου

Η Σίκινος, κατά κοινή ομολογία, είναι ένα «ποιητικό» νησί. Τα φοβερά ηλιοβασιλέματα από το Οινοποιείο, το Μοναστήρι ή τα ψηλά του Κάστρου, η θέα προς το πέλαγος, τα γραφικά στενά των παλιών οικισμών, οι ατελείωτες πεζούλες, οι λίγες μα καθαρές παραλίες, η χρωματιστή ανατολή, όλα γύρω δίνουν μια ποιητική διάθεση. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την παρακαταθήκη του Οδυσσέα Ελύτη με το εκκλησάκι της Παντοχαράς το οποίο άφησε επιθυμία στη διαθήκη του να χτιστεί στο συγκεκριμένο σημείο, τότε στη Σίκινο έχουν πολλούς καλούς λόγους να ασχοληθούν με την ποίηση.

Στο πρόγραμμα των «Ημερών Ποίησης» περιλαμβάνονται τιμητική εκδήλωση στην Παυλίνα Παμπούδη, συναυλία με την Αλίκη Καγιαλόγλου, αναγνώσεις ποιημάτων, συζήτηση για τη σχέση της ποίησης με το διαδίκτυο, εκδήλωση για τα παιδιά, προβολή ντοκιμαντέρ για τον Ε. Χ. Γονατά, παρουσίαση επανέκδοσης ποιητικού βιβλίου για τη Σίκινο του Κώστα Σαΐτα, υπαίθριο βιβλιοπωλείο, καθώς και λειτουργία και αναγνώσεις στο εκκλησάκι της Παντοχαράς.
Οι «Ημέρες Ποίησης» διοργανώνονται με την αιγίδα του Δήμου Σικίνου και με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και το Κοινωνικό Δίκτυο για τα Βιβλία Bookia.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη, 22 Αυγούστου

Εκκλησάκι Παντοχαράς, 16.00

Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας Παντοχαράς που κτίστηκε με φροντίδα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου εκπληρώνοντας την επιθυμία του Οδυσσέα Ελύτη να χτιστεί στη Σίκινο ένα ξωκκλήσι. Παρόντες θα είναι οι ποιητές, μουσικοί, καλλιτέχνες και συντελεστές του τριημέρου για να τιμήσουν ταπεινά τη μνήμη του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή.

Παλιό Σχολείο, 20.00

«Η ποίηση και τα παιδιά» με τη Ζωή Κοσκινίδου και την Κόκκινη Αλεπού. Ένα παιχνίδι λέξεων, ρυθμού και εικόνας με βοηθούς πολύτιμα βιβλία, αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, όπως το «Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια» του Jean Pierre Simeon, σε εικονογράφηση Olivier Tallec (εκδ. Μικρή Σελήνη) ή το «Ποιος θέλει έναν φθηνό ρινόκερο;» του Shel Silverstein (εκδ. Διόπτρα). Πώς οι λέξεις μπορούν να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα ποίημα; Τι είναι οι στίχοι, η ρίμα, η ομοιοκαταληξία και ο ρυθμός; Τα παιδιά γνωρίζουν το λογοτεχνικό είδος της ποίησης μέσα από ένα ωριαίο παιχνίδι.

Ελευθερία Θάνογλου

Ελευθερία Θάνογλου

Παρασκευή, 23 Αυγούστου

Παλιό Σχολείο, 20.00

Συζήτηση για τη σύγχρονη ελληνική ποίηση και τον ρόλο του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων στη διάδοσή της. Συμμετέχουν οι ποιήτριες Ελευθερία Θάνογλου, Νικολέττα Κατσιδήμα-Λάγιου, Χαριτίνη Ξύδη και ο πεζογράφος και ποιητής Διονύσης Μαρίνος. Διαβάζει η ηθοποιός και συγγραφέας Έφη Χαλκέα. Συντονίζει: Ανδρέας Τσιλίρας, εκδότης.

Παλιό Σχολείο, 21.00

Παρουσίαση της επανακυκλοφορίας του βιβλίου «Σίκινος – Ηθογραφία» του Κώστα Σαΐτα, με ποιητική περιγραφή γεγονότων και ανθρώπων από τη Σίκινο της δεκαετίας του 1930. Το βιβλίο επανακυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Σικινητών με την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων του από τον υιό του Κώστα Σαΐτα, Γιάννη, ο οποίος θα παρευρεθεί και θα μιλήσει για τον πατέρα του και το βιβλίο.

Παλιό Σχολείο, 21.30

Προβολή του ντοκιμαντέρ της Εύης Στεφανή «Επισκέψεις στο σπίτι του Ε.Χ. Γονατά».

Σάββατο, 24 Αυγούστου

Παλιό Σχολείο 21.00

Τιμητική εκδήλωση για την Παυλίνα Παμπούδη. Θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων της και συζήτηση με την τιμώμενη ποιήτρια.

Κεντρική Πλατεία, 22.00

Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Μια ξεχωριστή παράσταση με την Αλίκη Καγιαλόγλου σε μουσική Άλκη Μπαλτά που έχει παρουσιαστεί σε πολλούς και σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα και αλλού. Η παράσταση βασίζεται σε διηγήματα του σπουδαίου Έλληνα διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς και στην πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο μαέστρος και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς, μελοποιώντας ποικιλότροπα τους στίχους του κυρ Αλέξανδρου. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, στον Ιερό Χώρο της Αποκάλυψης, το 2004 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αλλού, ενώ έχει κυκλοφορήσει και σε cd από την εταιρεία «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» της Αλίκης Καγιαλόγλου. Στο πιάνο θα είναι ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης.

Αλίκη Καγιαλόγλου

Αλίκη Καγιαλόγλου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Ελευθερία Θάνογλου

Κατάγεται από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και διαμένει στην Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Οι πέντε εποχές του κόκκινου» (Πικραμένος, 2017, υποψήφια για το βραβείο «Μαρία Πολυδούρη»), «Αναπαράσταση» (Πικραμένος 2019), «Ο θάνατος των πτηνών» (ΑΩ 2021) και «Οι τίμιοι ψεύτες» (ΑΩ, 2023). Συμμετείχε σε συλλογικές εκδόσεις διηγημάτων και σε συλλογικές ανθολογίες ποίησης από τις οποίες μεταφράστηκαν ποιήματά της στην αγγλική, την ιταλική, ισπανική, αλβανική και γερμανική γλώσσα. Ποιήματα και πεζά έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει δύο θεατρικούς μονολόγους για τη μουσική παράσταση «Μόνο γιατί μ’ αγάπησες» (το CD κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Το Δόντι) για τη Μαρία Πολυδούρη, καθώς και μελοποιημένη ποίηση για την παράσταση «13 Θάλασσες», και οι δύο σε μουσική του Γιώργου Δίπλα. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ).

Αλίκη Καγιαλόγλου

Γεννήθηκε στην Aθήνα. Μελέτησε αρχικά τραγούδι ως υπότροφος του Ωδείου Αθηνών με τη Μαρίκα Καλσοπούλου. Συνεργάστηκε με δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι και ηχογράφησε τραγούδια τους σε ποίηση Ν. Γκάτσου, Μ. Αναγνωστάκη, Αγγ. Ελευθερίου, Οδ. Ελύτη, κ.ά. Από το 1982 δίνει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεξικό, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία κλπ.), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το 2002 ιδρύει την εταιρεία παραγωγής «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», με την οποία εκδίδει CDs και οργανώνει παραστάσεις, όπως «Αρχαία τραγωδία-Αττική κωμωδία» (στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών), «Οι Μύθοι μιας Αλίκης» κ.ά.
Συνεργάστηκε επίσης με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ως παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής «Άκου ένα τραγούδι, άκου μια ιστορία», με ιστορίες της Αλίκης και τραγούδια του κόσμου Ασχολείται επίσης με το θέατρο δρόμου, τη φωτογραφία και την δημιουργία μικρών βιντεοσκοπημένων ιστοριών.

Νικολέττα Κατσιδήμα – Λάγιου

Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος. Από τις εκδόσεις Το Δόντι κυκλοφορούν η συλλογή διηγημάτων «Τα περιστέρια» (2013) και οι ποιητικές συλλογές «Ελεγείον έρωτος» (2014), «Βιογραφικό σημείωμα» (2016) και «Ίσαλος γραμμή» (2024).

Ζωή Κοσκινίδου

Είναι δημοσιογράφος και δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κόκκινη Αλεπού». Αρθρογραφεί από το 2000 σε εφημερίδες και περιοδικά και από το 2016 γράφει αποκλειστικά για παιδικά βιβλία στο kokkinialepou.gr, ενώ επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και μιλάει για τη σημασία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στα παιδιά και τους εφήβους.

Διονύσης Μαρίνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία του δανειστικού τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης και επί τρία χρόνια ήταν μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων (μεταφρασμένη λογοτεχνία). Έχει γράψει τα μυθιστορήματα «Χαμένα κορμιά» (Τετράγωνο, 2011), «Ουρανός κάτω» (Πάπυρος, 2014), «Μπλε ήλιος» (Μεταίχμιο, 2021) και «Σαν Νορμάλ» (Μεταίχμιο, 2024), τις συλλογές διηγημάτων «Τελευταία πόλη» (Γαβριηλίδης, 2012) και «Όπως κι αν έρθει αυτό το βράδυ» (Μελάνι, 2017) και τις ποιητικές συλλογές «Αναμνέζα» (Γαβριηλίδης, 2014) και «Ποτέ πια εμείς» (Μελάνι, 2019), ενώ έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα και ανθολογίες.

Χαριτίνη Ξύδη

Γεννήθηκε στον Βόλο και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει ιστορία και αρχαιολογία. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε με το μυθιστόρημα «C-Minor-Ένα Αιρετικό Ρομάντζο» (Ιωλκός, 2005). Τον Δεκέμβριο του 2007 διακρίθηκαν με έπαινο από την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης, στο Η’ Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης, τρία ποιήματά της, τα οποία εμπεριέχονται στη συλλογή «Τα όνειρα καπνίζουν» (Γαβριηλίδης, 2008). Τον ίδιο χρόνο, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για τη νουβέλα «Η Ίρμα των δαιμονίων» (ανέκδοτο). Τον Ιανουάριο του 2008 διακρίθηκε με Α’ έπαινο από την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης, στο 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης.
Έχουν κυκλοφορήσει επίσης οι ποιητικές συλλογές της «Το ράμφος» (κώδικας, 2007), «Οι τρομπέτες του Οκτώβρη» (Κώδικας, 2007), «Η ερωμένη απωλεσθέντων θαυμάτων» (Κώδικας, 2007), «Τακούνια καίγονται στο φούρνο» (Άνεμος, 2011), «Ενοικιαζόμενα» (Γαβριηλίδης, 2015), «Λαϊκά και μπλουζ» (Μετρονόμος, 2018), «Λιτλ Μπόι» (Μετρονόμος, 2019) και «Τα τρένα της οδού Ντολορόσα» (Οδός Πανός, 2022) και τα πεζογραφήματα «Πορνογραφία» (Μετρονόμος, 2021) και «Σινέ Ρόζα. Το σινεμά τριαντάφυλλο» (Οδός Πανός, 2023). Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ο Δρόμος», στα Λογοτεχνικά Περιοδικά: «η λέξη», «Σοδειά», «Τριφυλλιακή Εστία», στα ηλεκτρονικά Περιοδικά: «Λογοτεχνικό Μπιστρό», “e-poema”, «24 γράμματα» και σε επιλεγμένους ιστότοπους.

Παυλίνα Παμπούδη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, όπου ζει και εργάζεται. Η καταγωγή της είναι από το Ηράκλειο Κρήτης και τη Χαλκίδα. Τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (τμήμα Ιστορικό Αρχαιολογικό), παρακολούθησε μαθήματα στην ΑΣΚΤ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών), στο κολέγιο Byam Shaw School of Art του Λονδίνου και Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 16 ποιητικές συλλογές, 6 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία «δήθεν» για παιδιά και έχει κάνει περισσότερες από 20 μεταφράσεις (Λιούις Κάρολ, Α.Α. Μάιλν, Τσαρλς Ντίκενς, Τ.Σ. Έλιοτ, Ρόμπερτ Στίβενσον, Α. Τσέχωφ, Πιοτρ Γιερσώφ, Μαρκ Τουαίην, Χαλίλ Γκιμπράν, Ρ. Ντόυλ κ.ά.) Επίσης, έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, έχει γράψει αρκετά σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.
Εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες και ως editor σε εκδοτικό οίκο. Σήμερα έχει την αρχισυνταξία του ηλεκτρονικού περιοδικού λόγου και τέχνης «Περί ου» (www.periou.gr). Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών. Ο πιο πρόσφατες ποιητικές συλλογές της είναι οι: «Σημειώσεις για το άγραφο» (Πατάκης, 2020) και «Νυχτολόγιο» (Ροές, 2021) και η πιο πρόσφατη έκδοση πεζών είναι οι «Παράξενες κι ακόμα πιο παράξενες ιστορίες» (Καλειδοσκόπιο, 2020).

Έφη Χαλκέα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από τη Σίκινο. Τη δεκαετία του ’80 τελείωσε τις σπουδές της πάνω στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και τη διακόσμηση στη σχολή ΑΚΤΟ. Εργάστηκε σε αυτόν τον τομέα και σήμερα είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων και παραμυθιών. Παράλληλα αρθρογραφεί σε ελληνικές ιστοσελίδες και συμμετέχει ως συντάκτρια ποιημάτων σε λογοτεχνικό περιοδικό. Ήδη γράφει το δεύτερο βιβλίο της, ενώ είναι έτοιμο προς έκδοση το πρώτο της παραμύθι. Αγαπάει το θέατρο και ως ερασιτέχνης ηθοποιός έχει πάρει μέρος σε πολλές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια με το Β’ θεατρικό εργαστήρι του δήμου Βριλησσίων ενώ φέτος συμμετείχε στη σειρά «Η Μάγισσα» στον Αντ1.