Αχαΐα: Τι γίνεται με τις μετεωρολογικές προβλέψεις; Ο Μιχάλης Σιδέρης εξηγεί τι συνέβη με το «112»

«Ηταν καλοκαιρινή βροχή, δεν είπαμε ότι θα πνιγεί κόσμος!»

Αχαΐα Βουτιές με καλοκαιρινή βροχή προχθές στις παραλίες της Αχαΐας

Γιατί πέφτουν τόσο έξω οι μετεωρολόγοι στα προγνωστικά τους; Το ερώτημα, μας γεννήθηκε μοιραία με αφορμή την τελευταία πρόβλεψη για καλοκαιρινή καταιγίδα στην περιοχή μας, την οποία ουδέποτε είδαμε. Ή μήπως εν τέλει η παραπάνω απορία δεν είναι σωστή και δίκαιη και οφείλουμε να ψάξουμε τον «ένοχο» για τον «κόκκινο συναγερμό» που τελικά αδίκως ήχησε τα τελευταία 24ωρα στην Αχαΐα, στην Πολιτική Προστασία, ενδεχομένως και στη φρενίτιδα των social media, στα οποία ο καθένας μπορεί να γράφει και να σχολιάζει ό,τι θέλει και καμιά φορά να γίνεται και… ειδικός της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας;

Την απάντηση σε όλα τα παραπάνω επιχειρεί να δώσει ένας μετεωρολόγος, ο καταγόμενος από την Αιγιάλεια Μιχάλης Σιδέρης. «Καταρχήν, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η Αχαΐα σαν περιοχή δεν έχει τα χαρακτηριστικά ούτε της Χαλκιδικής ούτε της Ηλείας, οπότε πολύ δύσκολα μέσα στο κατακαλόκαιρο θα δούμε έναν ανεμοστρόβιλο να μας σηκώνει τα τραπέζια και να δημιουργεί καταστροφές» ανέφερε ο έμπειρος μετεωρολόγος και πρόσθεσε: «Οι ορεινοί και οι ημιορεινοί όγκοι της περιοχής μας θα αδυνατίσουν τους ανέμους, σε αντίθεση σε ό,τι συμβαίνει σε κάμπους και πεδινές περιοχές».

Ο Μιχάλης Σιδέρης

Ο Μιχάλης Σιδέρης

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σιδέρη το όλο πρόβλημα έχει να κάνει με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί κάποιες σταθερές και γι΄αυτό βλέπουμε πολλές φορές όλα όσα αναφέρουν οι ειδοποιήσεις του 112 να μην ανταποκρίνονται στις υπαρκτές καιρικές συνθήκες. Οταν έχει πολύ ήλιο θα μας πουν να μείνουμε μέσα, το ίδιο κι όταν έχει πολλή βροχή. Αυτό γίνεται για να μην έχει κανείς την ευθύνη και για να μην ζητηθούν στην άσχημη, αποζημιώσεις από την Πολιτεία. Αν το 112 πέσει μέσα μια φορά στις 100 και γίνει τότε το κακό, τότε θα μπορούν να πουν στους πολίτες ότι είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως από το κράτος. Φυσικά όλα αυτά διογκώνονται και από εμάς τους ίδιους μέσω social media».

Και ο Μ. Σιδέρης πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες προγνώσεις, δεν νομίζω ότι οι μετεωρολόγοι είπαν, τουλάχιστον για την Αχαΐα, ότι θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα πνιγεί ο κόσμος. Ειπώθηκε ότι θα έχουμε καλοκαιρινή βροχή χωρίς την ένταση του φθινοπώρου ή της άνοιξης, όταν αλλάζουν οι θερμοκρασίες. Στα ορεινά είχαμε κάποιες μπόρες, το ίδιο και προς Ηλεία και νησιά, όμως μέχρι εκεί».

Διαβάστε επίσης:

Χαλκιδική: «Μπαλάκι» ευθυνών για την τραγωδία με θύμα τον 19χρονο στο λούνα παρκ, τι δηλώνει η οικογένειά του ΒΙΝΤΕΟ

Άστατος ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας σήμερα Τετάρτη, έως πού θα φτάσει η θερμοκρασία, η πρόγνωση για την Πάτρα

Κεφαλονιά: Συναγερμός για φωτιά σε σκάφος στο λιμάνι του Αργοστολίου

Πύργος: Αποκαταστάθηκε η όραση του 15χρονου που δέχθηκε χτύπημα με σκουπόξυλο

Μπαράκ Ομπάμα: Η χειρονομία του για την «εμμονή» του Τραμπ με τα «μεγέθη» που ξεσήκωσε τους Δημοκρατικούς ΒΙΝΤΕΟ