Θέμης Μουμουλίδης: «Η Πάτρα να διεκδικήσει Εθνική Σκηνή Νότιας Ελλάδας»

Πικρές διαπιστώσεις στην «Π», από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θέμη Μουμουλίδη, που παράλληλα καλεί την πόλη σε διαβούλευση και τον υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα να διεκδικήσει για την Πάτρα θεατρική σκηνή εθνικής εμβέλειας.

Μουμουλίδης

«Εγώ από το 2005-06 είχα δηλώσει ότι δεν θα ασχοληθώ ποτέ ξανά με τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ διότι, πολύ απλά, ο κύκλος τους είχε κλείσει και κάτι καινούργιο έπρεπε να ανοίξει. Αυτό το έλεγα από τότε, όταν μιλούσα για Εθνική Σκηνή Νότιας Ελλάδας με έδρα την Πάτρα. Και σαν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό επιχείρησα, ανεξάρτητα εάν δεν τα κατάφερα…»

Πικρές διαπιστώσεις στην «Π», από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θέμη Μουμουλίδη, που παράλληλα καλεί την πόλη σε διαβούλευση και τον υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα να διεκδικήσει για την Πάτρα θεατρική σκηνή εθνικής εμβέλειας:

«Η Πάτρα δικαιούται ένα θεσμό υψηλού επιπέδου, ένα θεσμό σε συνεργασία και με τις ορχήστρες της, ίσως και ένα Πανελλήνιο Κέντρο Μουσικού Θεάτρου και να γίνει η τρίτη Εθνική Σκηνή στην Ελλάδα, μετά το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο. Η Πάτρα διαθέτει σήμερα και υφυπουργό Πολιτισμού, τον φίλο μου Ιάσονα Φωτήλα. Ας το δει…
Ας τα κουβεντιάσει η πόλη, είναι στο πλαίσιο ενός υγιούς διαλόγου, ανεξάρτητα από την ιδεολογική μας αφετηρία. Μία πόλη σαν την Πάτρα, με την τεράστια ιστορική διαδρομή, με το σημαντικό ευρωπαϊκό λιμάνι, δικαιούται να το κάνει. Ας διεκδικήσει τα χρήματα η Πάτρα, ας το κάνει ο Ιάσονας!».

«ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»
«Είναι πολύ βασανιστικό να επιμένουμε ότι υπάρχει θεσμός ΔΗΠΕΘΕ και ότι υπάρχουν υποψήφιοι καλλιτεχνικοί διευθυντές. Υπάρχει δηλαδή μία άγνοια κινδύνου, σε σχέση με το μέλλον του θεάτρου και υπάρχει και ένας αμοραλισμός. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος σοβαρός καλλιτέχνης θα πάει να αναλάβει τη διεύθυνση οποιουδήποτε Περιφερειακού Θεάτρου στην Ελλάδα, αφού η κατάσταση είναι αυτή που όλοι βλέπουμε…».

«ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ»
«Ο κύκλος των ΔΗΠΕΘΕ έχει κλείσει, διότι ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση ενδιαφέρεται να διεκδικήσει από το κράτος. Με την πενιχρή χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα ΔΗΠΕΘΕ και την υπάρχουσα γραφειοκρατία δεν μπορεί να παραχθεί σημαντικό καλλιτεχνικό έργο. Πάρτε, επίσης, το σύνολο των καλλιτεχνικών λειτουργών: Ελάχιστες περιπτώσεις είναι σημαντικές. Οι περισσότερες υπάρχουν για κάποιους λόγους ανεξάρτητους από τη θεατρική πραγματικότητα…
Δεν μπορεί να υπάρξει θέατρο στην περιφέρεια, εάν η περιφέρεια δεν διεκδικήσει και αν η κεντρική κυβέρνηση δεν καταλάβει ότι το ζήτημα της καλλιτεχνικής-θεατρικής αποκέντρωσης είναι κορυφαίο. Δυστυχώς, από τα 3 εκατομμύρια που έδινε το ΥΠΠΟ το 2000 ως επιχορήγηση στα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας, όταν ήδη ο θεσμός ήταν σε ύφεση, δίνει σήμερα 500-700.000 ευρώ!
Παράλληλα όμως έχουμε ένα ΥΠΠΟ, που διανοείται να κάνει το… πανηγύρι «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και να δίνει 2,5 εκ. ευρώ, για να κάνει, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς! Αντί να τα διαθέσει για να αναβαθμίσει τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ ή να ξεκινήσει κάτι άλλο».

«ΔΕΝ ΗΡΘΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ»
Μάλιστα ο κ. Μουμουλίδης δεν παραλείπει να εξακοντίσει τα ιοβόλα βέλη του, σε καλλιτεχνικούς διευθυντές που «βόλεψαν» δικούς τους ανθρώπους:
«Εγώ, όταν ήρθα στην Πάτρα, δεν ήρθα με την παρέα μου, ούτε με τους φίλους μου. Φεύγοντας το 2007, έκανα έναν απολογισμό και μάλλον είμαι και ο μόνος καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα που έκανα απολογισμό. Θυμίζω ότι πέρασαν από την Πάτρα περισσότεροι από 850 δημιουργοί κάθε είδους! Οι σημαντικότεροι πρωταγωνιστές και δημιουργοί εκείνης της εποχής και άλλοι που μεγαλούργησαν αργότερα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενός ΔΗΠΕΘΕ δεν παίρνει την παρέα του για να περνάει καλά…».
Αραγε, να «φωτογραφίζει» κάποιους από τους προκατόχους ή τους διαδόχους του στην Πάτρα; Ποιος ξέρει…

Διαβάστε επίσης:

Αεροδιακομιδές 2024: Ξεπέρασαν ήδη τις 3.000, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών δέχεται περιστατικά από το Ιόνιο

Χαλκιδική: Σπαραγμός στην κηδεία του 19χρονου Γιάννη, γιατί είχε αποκλειστεί το λούνα παρκ από πανηγύρι

Πρώην εργαζόμενος άνοιξε πυρ εναντίον καθηγητών στη Βοσνία: Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας

Πύργος: Αποκαταστάθηκε η όραση του 15χρονου που δέχθηκε χτύπημα με σκουπόξυλο

Ναυάγιο στη Σικελία: Οι αρχές εξετάζουν σενάριο με ανοιχτά φινιστρίνια