ΑΑΔΕ: Έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα, ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν νέες ταμειακές μηχανές

Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την αντικατάσταση των ταμειακών – Παράταση έχουν ζητήσει ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΠΕ

ΑΑΔΕ

Aντιμέτωπες με αυξημένους ελέγχους από την ΑΑΔΕ βρίσκονται οι επιχειρήσεις εστίασης, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών με νέου τύπου.

Από το επόμενο Σαββατοκύριακο, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί θα τεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν παραχωρήσει άτυπη παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος του μήνα, και όπως δείχνουν τα στοιχεία, η πλειοψηφία των υπόχρεων έχει ήδη συμμορφωθεί.

Ωστόσο, παραμένει ένας αριθμός επιχειρήσεων, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, οι οποίες δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί. Από το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι τώρα έχουν αντικατασταθεί περίπου 60.000 παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές στον χώρο της εστίασης με νέες, αλλά υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 έως 8.000 επιχειρήσεις δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στις νέες απαιτήσεις.

Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ για παράταση της προθεσμίας
Από την πλευρά τους, θεσμικοί παράγοντες και επιχειρηματίες αναφέρουν ελλείψεις στην αγορά, καθώς και δυσκολίες στην εύρεση τεχνικών για τις απαραίτητες αλλαγές.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η λύση που προτείνεται είναι η παράταση, την οποία έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, η ΓΣΕΒΕΕ και ο ΣΕΠΕ.

Στην επιστολή τους επικαλούνται λόγους που υποστηρίζουν το αίτημά τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι λείπουν από την αγορά περίπου 20.000 νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ταμειακές μηχανές, όχι γιατί δεν το επιθυμούν ή το αμέλησαν, αλλά επειδή δεν είναι διαθέσιμος ο νέος εξοπλισμός ή/και δεν υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό από τις εταιρείες προμηθευτές για την εγκατάστασή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι επιχειρήσεις εστίασης έπρεπε να είχαν αντικαταστήσει τους παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024, ενώ από την 1η Αυγούστου 2024, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί κινδυνεύουν με επιβολή προστίμων. Αν και το αίτημα για επίσημη παράταση δεν έγινε δεκτό, δόθηκε άτυπη πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε η αγορά να προσαρμοστεί.

Με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις, ενώ το «Z» εκδίδεται μόνο εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.

Ποιες επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να διαθέτουν νέου τύπου ταμειακές μηχανές
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν τους νέους μηχανισμούς περιλαμβάνουν:

  • Εστιατόρια με πλήρη εξυπηρέτηση.
  • Εστιατόρια εντός ξενοδοχείων.
  • Ταβέρνες, ψαροταβέρνες και ψησταριές με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών ή περισσότερων οργάνων, με παροχή σερβιρίσματος.
  • Εστιατόρια και ταβέρνες χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων, με παροχή σερβιρίσματος.
  • Φαστ φουντ με παροχή σερβιρίσματος.
  • Κέντρα διασκέδασης και κοσμικές ταβέρνες.
  • Οινεστιατόρια ή οινομαγειρεία (οικογενειακές επιχειρήσεις, χωρίς προσωπικό).
  • Πιτσαρίες με παροχή σερβιρίσματος.
  • Ψητοπωλεία και σουβλατζίδικα με παροχή σερβιρίσματος.
  • Ουζερί, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία με παροχή σερβιρίσματος.
  • Σνακ μπαρ με παροχή σερβιρίσματος.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός των περιοχών που θεωρούνται τουριστικοί προορισμοί.

Πηγή: newsbeast.gr