Το καλοκαίρι μας χαιρετά με βροχές: Η πρόγνωση του καιρού για την Πάτρα, πού θα πέσει περισσότερο νερό ΧΑΡΤΗΣ

Προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας. Μέχρι πότε θα διαρκέσουν τα φαινόμενα.

βροχές

Το καλοκαίρι φεύγει ημερολογιακά με μια καιρική αστάθεια που σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως τα ορεινά της Πελοποννήσου, θα φέρει σημαντικά ποσά βροχής μέσα σε μερικές ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το meteo, μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου προβλέπονται αξιόλογες βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, της Νότιας Ιταλίας, και της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες.

Από σήμερα Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας. Με τα προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

βροχές

Κυρίως τα ορεινά θα επηρεάσουν οι βροχοπτώσεις με μεγαλύτερα ύψη νερού

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Στα της Αχαΐας, με βάση τους χάρτες πρόβλεψης του meteo, αλλά και της ιστοσελίδας windy που χρησιμοποιεί διαφορετικά προγνωστικά μοντέλα και δεδομένα, από σήμερα το μεσημέρι αναμένονται βροχοπτώσεις (ασθενείς στις πόλεις και πιο έντονες στα ορεινά) μέχρι νωρίς το βράδυ του Σαββάτου.

Δείτε ΕΔΩ την πρόγνωση του καιρού για την Πάτρα

Συνολικά, στην Πάτρα τα ποσά βροχόπτωσης σε αυτό το διάστημα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25 χιλιοστά συνολικά, ένα ποσό που αν πέσει σε διάστημα 60 ωρών δεν κρίνεται ανησυχητικό.

Σε πιο ορεινές περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, το ύψος βροχής θα είναι μεγαλύτερο και ενδεχομένως σε ορισμένα σημεία θα ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά στο ίδιο χρονικό διάστημα. Παρόμοια ποσά βροχής με των Καλαβρύτων αναμένονται και σε περιοχές της Αιγιάλειας, με το μυαλό όλων να πηγαίνει στις περιοχές κοντά στον Βουραϊκό, που την περυσινή σεζόν προκλήθηκαν αρκετά προβλήματα στους οδικούς άξονες λόγω των φερτών υλικών από το καμένο βουνό.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Αν και η μέρα (σήμερα Πέμπτη 29/8) θα ξεκινήσει με αίθριο καιρό και ασθενείς τοπικές βροχές στο Ιόνιο, κυρίως από τη Λευκάδα και νοτιότερα, το σκηνικό το μεσημέρι θα αλλάξει.

Διάσπαρτες βροχές προβλέπονται στο Ιόνιο, σε όλη την ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια, με καταιγίδες στα αντίστοιχα ορεινά. Χαρακτηριστική αστάθεια, με τον καιρό να βελτιώνεται προς το βράδυ, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου, όπου θα βρέχει ασθενώς κατά τόπους και το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 31 με 33 και τοπικά τους 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη την Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί με την ίδια ένταση. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς και στις Σποράδες έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός Παρασκευή και Σάββατο

Αύριο Παρασκευή, αναμένεται να είναι μια βροχερή ημέρα, καθώς από το πρωί ασθενείς βροχές θα ξεκινήσουν στο Ιόνιο, στις Σποράδες και στην Εύβοια. Το μεσημέρι και έως αργά το απόγευμα, ο καιρός θα είναι άστατος σε όλη τη χώρα, με βροχές και στα ορεινά καταιγίδες.

Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες. Λίγο χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες, και θα κυμανθούν κοντά στους 30-33 βαθμούς, βορειοδυτικοί οι άνεμοι στα πελάγη 3-5, στο ανατολικό Αιγαίο και 6 μποφόρ.

Το Σάββατο βροχές προβλέπονται πρώτα στο Ιόνιο, στην Κρήτη, στις Σποράδες και στην Εύβοια… και το μεσημέρι και το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με καταιγίδες στα κεντρικά και νότια κυρίως ορεινά τμήματα. Μέχρι το βράδυ ο καιρός θα έχει βελτιωθεί. 31-32 βαθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες , με βοριάδες 4-6 μποφόρ.

 

Θρήνος στο Μεσολόγγι για τον θάνατο του 60χρονου Μάκη Δέδε – Η μοιραία η πτήση του με ανεμόπτερο από κορυφή του Κιθαιρώνα 

Δυτική Αχαΐα: Βρέθηκε απαγχονισμένος 50χρονος

Σεισμική δόνηση «ταρακούνησε» τη νύχτα Πάτρα, Αίγιο και Καλάβρυτα