Θλίψη για την απώλεια του Σούλη Πολιτόπουλου: Ε(γ)ραψε ιστορία στην Πάτρα ΦΩΤΟ

Εφυγε από τη ζωή ένας έμπορος με αγάπη για τη ζωή. Πιονέρος στη γυναικεία ένδυση και εκφραστής της κομψότητας

Πάτρα
Αρρητη συγκίνηση σκόρπισε στην τοπική κοινωνία, το θλιβερό άγγελμα του θανάτου σε ηλικία 91 ετών, του Σούλη (Αναστάσιου) Πολιτόπουλου, που υπήρξε για πολλές δεκαετίες δημιουργός και πιονέρος της γυναικείας κομψότητας, μέσω του πρωτοποριακού καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων που διατηρούσε στον ομφαλό της Πάτρας, αλλά και των θρυλικών επιδείξεων μόδας, που καθιέρωσε στην πόλη μας, με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της πασαρέλας και του τραγουδιού.

Πιστός εραστής και ο ίδιος της φινέτσας και του καλού γούστου, ξεχώριζε για το προσεγμένο και ενίοτε εκκεντρικό ντύσιμό του, την άψογη εμφάνισή του, τις δερμάτινες τσάντες και τα αξεσουάρ που συνόδευαν την ακριβή γκαρνταρόμπα του και που υπογράμμιζαν τη λεπτή σχέση που διατηρούσε με την καλαισθησία.

Παράλληλα όμως και ένας πραγματικός Ιδαλγός, πάντα ευπροσήγορος, ευγενής και μειλίχιος, που ξεχείλιζε από εγγενή ευγένεια και καλούς τρόπους, εκφραζόμενα με ένα μόνιμο πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Πάτρα

1994: Με τη Δούκισσα, στο κέντρο «Δειλινά» της Αθήνας

Πάτρα

1979: Με τον Δάκη στο κέντρο «Παριζιάνα» της Πάτρας

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Ο Αναστάσιος Πολιτόπουλος -γνωστός ως «Σούλης» σε όλη την Πάτρα- γεννήθηκε στην Καλαμάτα, όπου και ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 την λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία του, εργαζόμενος στο μεγαλύτερο κατάστημα της μεσσσηνιακής πρωτεύουσας, την επιχείρηση υφασμάτων «Κουκούτσης». Εκεί γνωρίστηκε με τον πατρινό επιχειρηματία Ηλία Τοξαβίδη, έγιναν φίλοι και το 1961 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα, αναλαμβάνοντας υπεύθυνος στο ιστορικό κατάστημα υφασμάτων των αδελφών Ηλία και Κώστα Τοξαβίδη, στην οδό Μαιζώνος.

Εκεί όμως έκανε και τη γνωριμία, που αποδείχθηκε καθοριστική για τη ζωή του, αφού συνάντησε και αγάπησε σφόδρα τη γοητευτική μοδίστρα Ευφροσύνη Σπανοπούλου, με την οποία αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν το 1961. Ευτύχησαν να αποκτήσουν δύο καλά παιδιά, γνωστά μέλη και αυτά της τοπικής κοινωνίας: Τον Νίκο Πολιτόπουλο, επί 39 έτη συντονιστή ασφαλιστικό πράκτορα της Εθνικής Ασφαλιστικής και την Ελένη, υπεύθυνη συνεργείου Καθαριότητας.

Το 1968, ο Σούλης Πολιτόπουλος δημιουργεί το δικό του κατάστημα γυναικείων υφασμάτων στην πλ. Γεωργίου, στην πολυκατοικία Αννινου, ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, όπου με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο μεγαλουργεί και πρωτοπορεί: Στήνει παράλληλα με το κατάστημα και βιοτεχνία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις κυρίες μετά την αγορά των υφασμάτων, να ράψουν κιόλας το ταγιέρ ή το φόρεμα της αρεσκείας τους! Το παρακινδυνευμένο εγχείρημά του στέφεται από μεγάλη επιτυχία και οι πελάτισσες κάνουν «ουρές»!

Πάτρα

Ο Σούλης Πολιτόπουλος, στο κέντρο «Romeo» της πρωτεύουσας, με το μοντέλο του Λουκία

Πάτρα

1988: Διασκεδάζοντας στο “La Notte” της Πάτρας, έχοντας στο τραπέζι του, τον νεαρό και άσημο τότε, Γιώργο Μαζωνάκη.

ΟΙ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΜΟΔΑΣ

Παράλληλα, ξεκινάει να κάνει και επιδείξεις μόδας, με δικές του δημιουργίες, στο «Villy’s Park» και στο ξενοδοχείο «Αστήρ», στις οποίες γνωστά μοντέλα της εποχής, φορούσαν τις αέρινες τουαλέτες του!

Η φήμη του ξεπερνάει τα όρια της Πάτρας και σύντομα βρίσκεται να ντύνει, εκτός από απαιτητικές πατρινές κυρίες, και τον καλλιτεχνικό κόσμο, του πενταγράμμου και του θεάτρου. Ανάμεσα σε αυτούς, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, οι αδελφές Μπρόγιερ, ο Δάκης, ο Κωστής Χρήστου, η Δούκισσα και άλλοι καλλιτεχνικοί τότε αστέρες.
Συνδέθηκε έτσι και με την ποιοτική νυχτερινή διασκέδαση, ως τακτικός θαμώνας στα θρυλικά κέντρα της εποχής!

Το 1984, κλείνει την επιχείρησή του και αναλαμβάνει γενικός αντιπρόσωπος ΝΔ Ελλάδας, της μεγάλης βιομηχανίας ενδυμάτων «Δούμας ΑΕ» από τη Θεσσαλονίκη, ενώ δύο περίπου χρόνια αργότερα, αναλαμβάνει αντιπρόσωπος Πελοποννήσου της αθηναϊκής βιομηχανίας «Γιαννακόπουλος ΑΕ».

Παρέμεινε ενεργός επαγγελματικά, έως και το 2000, οπότε αποσύρθηκε από το επάγγελμα, διατηρώντας όμως πάντοτε την έντονη κοινωνική συναναστροφή και έχοντας ως καθημερινό στέκι του το γνωστό τυροπιτάδικο «Δημόπουλος» στην οδό Κορίνθου, λίγο μετά την Ερμού. Ξεκινούσε τη μέρα του διαβάζοντας απαραιτήτως την «Πελοπόννησο» και μοιράζοντας δεκάδες «καλημέρες» και εναργή χαμόγελα στους δεκάδες διερχόμενους φίλους και γνωστούς του.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα γίνουν σήμερα Πέμπτη (ώρα 11:00) στο Β΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Πάτρας, στον Αγ. Μηνά.