Βαρελίδης: Η αύξηση της τιμής του νερού δεν είναι εργαλείο μείωσης της ζήτησης

H σωστή διαχείριση του νερού είναι μια αναγκαιότητα έτσι και αλλιώς σε όλες τις περιοχές της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Βαρελίδης, «όμως για να αλλάξει συνήθειες ο πολίτης χρειάζεται χρόνος».

Βαρελίδης

O Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε πως η αύξηση της τιμής του νερού δεν αποτελεί εργαλείο μείωσης της ζήτησης του, δεδομένης των συνεχώς μειούμενων αποθεμάτων του λόγω της λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή, εξέφρασε.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει να υπάρχει πλήρης κάλυψη του κόστους λειτουργίας. Η αύξηση της τιμής του νερού φυσικά είναι μία απόφαση του παρόχου, η οποία σε ό, τι αφορά την ΕΥΔΑΠ εγκρίνεται και από την κυβέρνηση. Αύριο, μεθαύριο από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Το αύριο, μεθαύριο είναι σχεδόν κυριολεκτικό» σημείωσε, σύμφωνα με το newsit, ο ίδιος.

«Όμως η αύξηση της τιμής δεν είναι ένα εργαλείο μείωσης της ζήτησης. Η ελαστικότητα της ζήτησης σε νερό σε σχέση με την τιμή είναι πολύ χαμηλή, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυξάνεις την τιμή μειώνεται μεν παροδικά η κατανάλωση αλλά μετά από λίγους μήνες ξαναγυρνάει στα συνήθη επίπεδα. Άρα θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει να συνδέουμε άμεσα το ζήτημα της τιμής ως εργαλείο διαχείρισης της ζήτησης. Προφανώς η τιμή είναι ένα εργαλείο για να μην μπαίνεις μέσα, να μην έχεις ζημιές».

H σωστή διαχείριση του νερού είναι μια αναγκαιότητα έτσι και αλλιώς σε όλες τις περιοχές της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Βαρελίδης, «όμως για να αλλάξει συνήθειες ο πολίτης χρειάζεται χρόνος».

Ο κος Βαρελίδης τόνισε επίσης πως «αυτό είναι κάτι το οποίο φυσικά πρέπει να γίνει, αλλά είναι κάτι μακροπρόθεσμο. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να φτιάξουμε τα δίκτυα, να έχουν μικρότερες απώλειες. Θα πρέπει να δούμε μονάδες αφαλάτωσης όπου υπάρχει έλλειψη νερού και θα πρέπει να δούμε και λύσεις όπως της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων ειδικά για άρδευση ή για βιομηχανική χρήση».

 

Διαβάστε επίσης:

«Κινητό στην Τσάντα»: Τέλος στην χρήση τους στα σχολεία, οι 11 αλλαγές στη νέα σχολική χρονιά

Καιρός: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μπουρίνια και χαλαζοπτώσεις μέχρι το Σάββατο, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν – Έκτκατο Δελτίο Επιδείνωσης

Συνελήφθη 18χρονη για τον βιασμό 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

Οσα μας μαθαίνει ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ: Ενώνονται τα χίλια κομμάτια της κεντροαριστεράς;

Βόλος: Μαζεύτηκαν 95 τόνοι νεκρά ψάρια από την παραλία και η επιχείρηση συνεχίζεται