Μήνυμα Φίλη από την Πάτρα για ΣΕΓΑΣ: «Θεσμικότητα, αποκέντρωση, πλουραλισμός, συνεργασία»

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κωνσταντίνος Φίλης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αχαΐα, έχοντας συναντήσεις με σωματεία και παράγοντες του κλασικού αθλητισμού, ενώ είχε την ευκαιρία να τα πει και με τους δημοσιογράφους.

ΣΕΓΑΣ Από αριστερά οι Τόλης Αποστολόπουλος, Νίκος Φίλης και Πέτρος Μαντάς στη συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα ενόψει των εκλογών του ΣΕΓΑΣ

Στην Αχαΐα βρίσκεται ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κωνσταντίνος Φίλης, πραγματοποιώντας περιοδεία και συναντήσεις με εκπροσώπους σωματείων, προπονητές, αθλητές κι ανθρώπους του κλασικού αθλητισμού, ενόψει των εκλογών στην Ομοσπονδία στις 28-29 Σεπτεμβρίου.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης είχε ήδη επαφές με ανθρώπους του στίβου από την Αιγιάλεια και συνεχίζει τις συναντήσεις του και στην Πάτρα, εδώ όπου έδωσε και συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους, παρουσία του νυν μέλους της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ και παράγοντα της Ολυμπιάδας Πέτρου Μαντά και του πρώην τεχνικού συμβούλου της Ομοσπονδίας και επικεφαλής στο Αθλόραμα Πάτρας Τόλη Αποστολόπουλου.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις του Κωνσταντίνου Φίλη έχουν ως εξής:
Η πρώτη γνωριμία με τον αθλητισμό: «Είμαι κυριολεκτικά στα στάδια ως φίλαθλος από την ηλικία των τριών ετών. Πήγαινα με τους γονείς μου σε αγώνες, ενώ στη συνέχεια έπαιξα και μπάσκετ στον Παναθηναϊκό, με συμμετοχές και στα Κλιμάκια της Εθνικής ομάδας. Αντιμετώπισα κάποια προβλήματα στη μέση μου, τα οποία με έκαναν να σταματήσω να παίζω. Ηταν άλλες εποχές, με άλλα γήπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μπήκε παρκέ στον ”Τάφο του Ινδού”, νομίζαμε ότι παίζαμε στο ”Μπόστον Γκάρντεν”. Πάντα, όμως, παρακολουθούσα τον κλασικό αθλητισμό».

Ο επαγγελματικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός: «Χωρίζω τον αθλητισμό σε δύο επίπεδα. Υπάρχει ο επαγγελματικός αθλητισμός που κουβαλάει και νοσηρές καταστάσεις, ειδικά με την εμπλοκή του Στοιχήματος. Ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι για λίγους. Τα παιδιά σήμερα νομίζουν ότι είναι για τους πολλούς. Πιστεύουν εσφαλμένα ότι οι επιτυχίες είναι δεδομένες. Αν το ψάξει κανείς, όμως, στατιστικά, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι στην πραγματικότητα ελάχιστες. Αντίθετα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δίνει σωστές βάσεις. Δεν είναι τα πάντα για τη νίκη. Εχει μια αγνότητα κι έναν ρομαντισμό που εμένα προσωπικά με αντιπροσωπεύει απολύτως. Θέλουμε να διδάσκουμε αυτές τις αξίες στα σχολεία, στις ομάδες και στα παιδιά μας. Η δουλειά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικά στον κλασικό αθλητισμό είναι προϊόν ομαδικής προσπάθειας της ομάδας και των μελών της».

Η υπηρεσία στον αθλητισμό: «Υπηρετώ την Ολυμπιακή οικογένεια ως διευθυντής του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Δυστυχώς έχω καταλάβει ότι ίσως είναι μια ουτοπία η κατάπαυση του πυρός σε εμπόλεμες περιοχές της υφηλίου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως από την άλλη πλευρά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας μια κουλτούρα ειρήνης. Να μάθουν, δηλαδή, τα νέα παιδιά να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά και να σέβονται τους κανόνες και τους συναθλητές τους, αλλά και τη διαφορετικότητα. Μέσω του αθλητισμού πρέπει να στέλνεις μηνύματα ισχυρά στην κοινωνία. Ο αθλητισμός δεν είναι αποκλεισμοί, είναι συμπεριληπτικότητα».

Για την απόφαση της υποψηφιότητας στον ΣΕΓΑΣ: «Μέχρι τώρα είχα μια σχέση μικρής απόστασης, όμως επειδή τα τελευταία χρόνια είμαι μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής ως εκπρόσωπος της Πάλης, αλλά και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να δώσουμε έμφαση στη νέα γενιά. Οι δύο λέξεις που είχα πάντα στο μυαλό μου είναι ρομαντισμός και αγνότητα. Θα ηγηθώ μιας προσπάθειας, η οποία έχει αγνές προθέσεις. Θέλουμε να δώσουμε στην αρχαιότερη και σημαντικότερη Ομοσπονδία της χώρας, έναν νέο αέρα. Απαιτείται ανανέωση σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε αντίληψη για το ποιό είναι το μέλλον του ΣΕΓΑΣ, σε ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Οφείλουμε να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες από την Πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους ιδιώτες. Επιδίωξή μας είναι να κρατήσουμε τα παιδιά στα Στάδια, αλλά και να φέρουμε ακόμη περισσότερα παιδιά, ειδικά αγόρια, καθώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μείωση σε σχέση με τα κορίτσια. Το κομμάτι του σχολικού αθλητισμού, επίσης, είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Είμαι υπέρ ενός διεκδικητικού πατριωτισμού και στον στίβο. Δεν θα πρέπει να βρίσκουμε μόνο εμπόδια στον δρόμο μας, αλλά αντίθετα θα πρέπει να βρίσκουμε το πως θα τα υπερπηδήσουμε. Δεν θα ακούσετε από μένα λόγια παχιά, τα οποία την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούμε να τα υποστηρίξουμε. Ενα τρίτο στοιχείο που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς είναι η θεσμικότητα. Είναι οι προσωπικές επαφές διαβατήριο για να καταφέρει ένας παράγοντας τον σκοπό του; Δυστυχώς στις μέρες μας η απάντηση είναι καταφατική, όμως αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Για εμάς δεν θα υπάρχει καμία προνομιακή επαφή και μεταχείριση. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ δεν δικαιούται να κάνει διαχωρισμούς και να διαιρεί και να αποκλείει κανέναν. Το κριτήριο του προέδρου είναι ότι όλα τα Σωματεία έχουν ανάγκες. Σε κάθε άλλη περίπτωση ευτελίζεται η λειτουργία του θεσμού και υπάρχει πελατειακή μεταχείριση. Δεν υπάρχουν ούτε αρεστοί, ούτε δεδομένοι, ούτε υποταγμένοι σε εμάς. Λογική συναλλαγών στον ΣΕΓΑΣ υπό τη δική μου προεδρεία δεν θα υπάρχει. Ενα τέταρτο στοιχείο στο πρόγραμμά μας είναι η αξιολόγηση και η λογοδοσία. Επειδή υπηρετούμε εθελοντικά όλα τα σωματεία,  όλοι μας αξιολογούμαστε. Κι εμείς και οι Ενώσεις. Το πέμπτο κομμάτι είναι η αποκέντρωση. Δεν μπορείς να έχεις έναν υδροκέφαλο ΣΕΓΑΣ στην Αθήνα που να νομίζει ότι μπορεί να τα ξέρει και να τα κάνει όλα. Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να υπάρχει εποπτεία και στη λειτουργία των Ενώσεων. Το πρόσωπο υπηρετεί τον θεσμό και όχι το αντίθετο».

Το μήνυμα προς τους ανθρώπους του στίβου:«Ολοι μαζί να πάμε μπροστά. Από εμένα δεν θα ακούσετε τίποτα αρνητικό σε σχέση με τους ανθυποψηφίους μου. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Φυσικά κι έχουμε κάνει καταγραφή των λαθών. Τα λάθη δεν είναι μόνο μιας διοίκησης, αλλά πολλών. Το ίδιο ισχύει και για τα σωστά, για τα καλά. Εμείς θέλουμε να πατήσουμε στα καλά και να τα βελτιώσουμε. Θα δώσουμε λύσεις ενωτικά. Οπως αναφέρει και το όνομα στο ψηφοδέλτιό μας. Θα αποτελέσουμε ένα μίγμα ανανέωσης και ενότητας. Αν κάποιοι επιχειρήσουν να μας κρατήσουν πίσω, να ξέρουν ότι θα μείνουν μόνοι τους. Θα προσπαθήσουμε μεν να τους τραβήξουμε προς τα επάνω, αλλά αυτή η διελκυστίνδα δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει για πάντα. Όσο αυξάνουν τα έσοδα του ΣΕΓΑΣ, αυτό θα μεταφράζεται κι ως περισσότερα χρήματα προς τα σωματεία. Θέλω να πω και κάτι ακόμη, κάτι που έχει προσβάλει την αισθητική μου. Δεν μπορεί να μη γίνονται διά ζώσης Διοικητικά Συμβούλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάπου γράφτηκε ότι δεν υπήρξε ούτε μια οικογενειακή φωτογραφία του σημερινού Δ.Σ. Μέσα από τις δία ζώσης συνεδριάσεις, έχεις μόνο να κερδίσεις. Αντίθετα, πίσω από τις οθόνες το μόνο που μπορείς να κερδίσεις είναι το να κρυφτείς».

Για τις μέχρι τώρα επαφές με παράγοντες και σωματεία: «Εμείς τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε το ψηφοδέλτιό μας. Βλέποντας τους ανθρώπους του χώρου να έχουν μια αυθεντική αγωνία για την επόμενη ημέρα του ΣΕΓΑΣ, μου έχει δημιουργηθεί ένας ευχάριστος προβληματισμός σε σχέση με το μεγάλο βάρος της ευθύνης που θα αναλάβω σε περίπτωση που επιλέγω. Δεν θέλω και δεν πρέπει να διαψεύσω τις προσδοκίες των ανθρώπων της οικογένειας του κλασικού αθλητισμού. Προσωπικά επιλέγω να συναντιέμαι με όλους ανεξαιρέτως κι όχι μόνο με εκείνους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μας στηρίξουν. Να ξέρετε ότι έχω κάνει πολύ σοβαρές και πολύ απελευθερωμένες κουβέντες και με ανθρώπους που για την ώρα έχουν πει ότι θα μας στηρίξουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ παραγωγικοί για τον στίβο και ακούμε προσεχτικά τις προτάσεις τους. Υπάρχουν, όμως, κι άσχημα φαινόμενα. Το να βλέπεις π.χ. προέδρους ΕΑΣ να αρνούνται συνάντηση μαζί μας, μόνο και μόνο για να μην κακοχαρακτηριστούν ή να μην στιγματιστούν. Η πολιτική πρέπει να βγαίνει εκτός στίβου. Εμένα προσωπικά το κομματικό χρίσμα θα με στιγμάτιζε. Τα προβλήματα δεν λύνονται με βάση κομματικά κριτήρια, αλλά με κοινή προσπάθεια. Θέλουμε πλουραλισμό και λύσεις μέσα από τον διάλογο, την ενότητα και τη συνεργασία».