Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα τρόφιμα που «αγαπά» το στομάχι

Γαστροοισοφαγική

Ένας στους τρεις ενήλικες ταλαιπωρείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με συμπτώματα όπως παλινδρόμηση της τροφής ή των οξέων του στομάχου, δυσκολία στην κατάποση, βήχα και καούρα. Μπορείτε όμως εύκολα να αποκτείσετε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σας, φροντίζοντας να καταναλώνετε τα τρόφιμα που δε ταλαιπωρούν το στομάχι και να προτιμάτε όσα το ηρεμούν.

Ο δρ David M. Poppers, γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης αναφέρει τα τρόφιμα που μάλλον ερεθίζουν το στομάχι των πασχόντων καθώς και εκείνα που είναι πιο φιλικά με το πεπτικό σύστημα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα τρόφιμα που «αγαπά» το στομάχι

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυστικοβούτυρο και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ψάρια, ελαιόλαδο και ένα διατροφικό πλάνο με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή
  • Άπαχα κρέατα στον ατμό ή ψητά και αυγά
  • Ημίπαχα ή άπαχα γαλακτοκομικά
  • Λευκό ψωμί και ζυμαρικά
  • Ροφήματα βοτάνων και άφθονο νερό
  • Ποια τρόφιμα να αποφύγετε
  • Τηγανιτά και πρόχειρο φαγητό

Σίγουρα η ένοχη απόλαυση της τηγανιτής πατάτας δεν θεωρείται και η πιο υγιεινή, όταν όμως πρόκειται για την πρόκληση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των απαγορευμένων τροφίμων. Μια μελέτη του Οκτωβρίου 2014 στο Przegląd Gastroenterologiczny διαπίστωσε κάποια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης και της διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών τροφών.

Λιπαρά κρέατα
Επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το λουκάνικο μπορούν εξίσου να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα. Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξέλθουν από το στομάχι, σε αντίθεση με τις πιο εύπεπτες τροφές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση τροφής, σύμφωνα με τη μελέτη του 2014 στην επιθεώρηση Przegląd Gastroenterologiczny.

Καυτερά
Τα πικάντικα φαγητά, όπως η σκόνη τσίλι, το πιπέρι αλλά και το σκόρδο θα μπορούσαν να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του οισοφάγου, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Thoracic Disease, προκαλώντας το αίσθημα της καούρας.

Εσπεριδοειδή
Όπως και οι ντομάτες, το ίδιο και τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ είναι αρκετά όξινα.