Ερχεται ο «Τειρεσίας» των ενοικιαστών: Μαύρη λίστα για κακοπληρωτές

Η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού είναι για να ενθαρρύνει περισσότερους ιδιοκτήτες που κρατούν σήμερα κλειστά τα ακίνητά τους, επειδή φοβούνται τους κακοπληρωτές.

Τειρεσίας
Προ των πυλών βρίσκεται η νέα πλατφόρμα «Τειρεσία» για τους ενοικιαστές ακινήτων, όπου όλα τα χρέη θα καταγράφονται. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι οφειλές του καθενός προς ιδιώτες.

Σε αυτήν την πληροφορία θα μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος με τη σύμφωνη γνώμη του δυνητικού αντισυμβαλλόμενου, εν προκειμένω του υποψηφίου ενοικιαστή ακινήτου. Ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, νερού, δάνεια, όλες οι οφειλές των πολιτών θα καταγράφονται σε αυτό τον νέο «Τειρεσία».

Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού είναι για να ενθαρρύνει περισσότερους ιδιοκτήτες που κρατούν σήμερα κλειστά τα ακίνητά τους, επειδή φοβούνται τους κακοπληρωτές.

Στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα έχουν πρόσβαση τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι ενοικιαστές. Οι τελευταίοι θα μπορούν να διασταυρώνουν αν ο ιδιοκτήτες δηλώνουν μικρότερο μίσθωμα από αυτό που πληρώνουν.

ΤειρεσίαςΟ Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι το προωθούμενο μέτρο δεν είναι αρνητικό, αρκεί το μητρώο να αφορά τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και όχι τους πολίτες που περιήλθαν σε αυτή την κατάσταση, από εξωγενείς παράγοντες πέραν της θέλησής τους. Το πώς θα αποδεικνύεται αυτό, όμως, είναι ένα ζήτημα υπό συζήτηση.

«Οι επαγγελματίες κακοπληρωτές είναι λίγοι και μπορούν να εντοπιστούν και να διαχωριστούν, κατά την άποψή μου» τόνισε ο κ. Μπάκας που πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αναλόγως και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προσπαθούν να θέσουν σε ομηρία τους τυπικούς με τις υποχρεώσεις τους, ενοικιαστές.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, με αφορμή τις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμφανίσει κάποιο σχέδιο για την αναχαίτιση του υπέρογκου κόστους στέγασης για τα νοικοκυριά.

Παρομοίως και για τη φοιτητική στέγη, ο Θέμης Μπάκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση φέρνει ως «ξαναζεσταμένο φαγητό» το σχέδιο της κοινωνικής αντιπαροχής, χωρίς να μιλά για το πρόγραμμα των 8.153 νέων φοιτητικών κλινών στις μεγάλες φοιτητουπόλεις, που εξαίρεσε την Πάτρα.