Πρώτο κουδούνι με μεταρρυθμίσεις και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας

*Ο Ανδρέας Τσώκος είναι πολιτευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Αχαΐα.

Βρισκόμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και όλοι οι νέοι γονείς, μαθητές και φοιτητές, στρεφόμαστε στις ανάγκες που δημιουργούνται με το πρώτο κουδούνι και, εύλογα, αγωνιούμε για το αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όσα χρειαζόμαστε.

Η παιδεία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθότι η νέα γενιά και η εκπαίδευσή της αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα μας. Με εμπιστοσύνη στους δημόσιους εκπαιδευτικούς φορείς, στόχος μας είναι όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως οικονομικού υποβάθρου, να έχουν ίσες ευκαιρίες στο ξεκίνημα της ζωής τους και πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Με βασικούς στόχους την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, η Νέα Δημοκρατία έχει εφαρμόσει και συνεχίζει σε μεταρρυθμίσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ως το πανεπιστήμιο. Το σχολείο και οι υποδομές του αποτέλεσαν και το επίκεντρο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). 11 βασικές αλλαγές ανακοίνωσε και υλοποιεί ήδη από τη φετινή χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας.

Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»,  προς τιμήν της αείμνηστης πολιτικού που έγραψε τη δική της ιστορία στην Παιδεία, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση στη ΔΕΘ, αφορά την αναβάθμιση και ανακαίνιση σχολείων, αρχικού ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υποδομές των σχολικών κτιρίων και η συντήρησή τους είναι βασικό στοιχείο, καθώς η ασφάλεια πρέπει να είναι πρώτο μέλημα και, επιπλέον, τα παιδιά χρειάζονται ένα ευχάριστο περιβάλλον και κατάλληλες εγκαταστάσεις για μάθηση και άθληση.

Δε χωρά συζήτηση ότι η εκπαίδευση, ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες, συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες της οικογένειας σε καθημερινή βάση. Φέτος, αυξήθηκαν οι θέσεις των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), αφού αυξήθηκε κατά 18.096.069 ευρώ ο προϋπολογισμός μετά την υποβολή των οριστικών αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ και με στόχο να τηρηθεί στο ακέραιο η δέσμευση για την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων με πλήρη φάκελο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία. Επιπρόσθετα, με στόχο την ουσιαστικότερη στήριξη της οικογένειας και την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή, διατίθεται από το Ταμείο Ανάκαμψης πόσο 70 εκ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία επιπλέον 20.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια. Με την ρύθμιση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, οι Δήμοι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το ποσό των 70 εκ. ευρώ για τη δημιουργία νέων ή τη λειτουργία ακόμη περισσότερων νέων θέσεων για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

Η διδακτική διαδικασία και η σχολική ζωή φέτος βελτιώνεται με 11 σημαντικές αλλαγές, πάμε να βελτιώσουμε τη διδακτική διαδικασία και τη σχολική ζωή. Το διδακτικό προσωπικό ενισχύθηκε με 10.000 νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι οποίες προστίθενται στις 27.500 προσλήψεις οι οποίες έχουν ήδη γίνει από το 2019. Στον τομέα της τεχνολογίας, 28.500 νέοι διαδραστικοί πίνακες έχουν ήδη εγκατασταθεί στα σχολεία, το ψηφιακό φροντιστήριο θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 16 Σεπτεμβρίου για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Στα κρίσιμα ζητήματα εκπαιδευτικής διαδικασίας και συμπεριφορών, η πλατφόρμα του stop-bullying που έχει ήδη αποδώσει καρπούς είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Τέλος, σημαντική για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για την νέα χρονιά.

Είναι κατανοητό πόσο σημαντικό είναι για όλους μας, να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας, ποιοτικό και εναρμονισμένο με τις σύγχρονες ανάγκες, δημόσιο σχολείο, να νιώθουμε ασφάλεια, καθώς μεγαλώνουν και ανεβαίνουν από τάξη σε τάξη, ότι θα μάθουν και θα εκπαιδευθούν για μια καλύτερη κοινωνία.

Η σχολική χρονιά ξεκινά και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φροντίζει με πράξεις για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, για να βελτιώσουμε περισσότερο τις συνθήκες στην πατρίδα μας για τις νέες γενιές. Συνεχίζουμε με γνώμονα τη στήριξη της οικογένειας, την ανάπτυξη των παιδιών μας, ένα καλύτερο αύριο.