Άθλος μαθητή της Κάτω Αχαΐας στην Τουρκία

Από την Κάτω Αχαΐα στην Μαθηματική Ολυμπιάδα. Επέστρεψε με το χάλκινο μετάλλιο.

Τουρκία Ο Πέτρος Κανελλόπουλος υπερήφανος με την Ελληνική Σημαία
Η ρίζα της αγάπης του για τα μαθηματικά βρίσκεται στις σελίδες ενός βιβλίου κρυπτογραφίας. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για να βυθιστεί στη μελέτη των αριθμών, η οποία τον οδήγησε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην πρόσφατη 28η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (ΒΜΟΝ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Πρόκειται για τον μαθητή που φοιτά φέτος στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Κάτω Αχαΐας Πέτρο Κανελλόπουλο η επιτυχία του οποίου, αποτελεί τιμή για όλη την Αχαΐα και τη σχολική της κοινότητα. «Η πρώτη μου στενή επαφή με τα μαθηματικά ξεκίνησε στην Α΄ Γυμνασίου με αφορμή ένα βιβλίο κρυπτογραφίας. Ετσι ξεκίνησα να μελετώ περισσότερο τα μαθηματικά. Αρχικά αγόραζα βιβλία κι όσο τα μελετούσα τόσο το ενδιαφέρον μου αυξάνονταν» ανέφερε, μιλώντας στην «Πελοπόννησο» ο Πέτρος Κανελλόπουλος.

Το επόμενο βήμα ήταν να αναζητήσει διαδρομές που θα του έδιναν τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς. «Μπήκα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, είδα τους διαγωνισμούς που διοργανώνει και άρχισα να συμμετέχω. Και όσο συμμετείχα σε διαγωνισμούς, τόσο αυξάνονταν η ανάγκη να μελετώ όλο και περισσότερο».

Στο ερώτημά μας εάν περίμενε τη συγκεκριμένη διάκριση, μας είπε: «Εγώ όταν ξεκίνησα δεν περίμενα καν να συμμετάσχω σε διαγωνισμούς. Πολύ περισσότερο δε, δεν φανταζόμουν ότι θα συμμετάσχω στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ημουν περήφανος και μόνο που κατάφερα να συμμετάσχω σε αυτή. Επομένως γίνεται αντιληπτό πόσο έχω χαρεί για το αποτέλεσμα».

Η διαδρομή που ακολούθησε ο Πέτρος για τη συγκεκριμένη επιτυχία ήταν μία. Αυτή της μελέτης. Που σημαίνει ότι άφησε στην άκρη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο κυρίως για αναζητήσεις διαγωνισμών και μαθηματικής ύλης. Δεν σπαταλάω χρόνο για επικοινωνία ή παιχνίδια μέσω αυτού».

Σε όλη του την προσπάθεια ο Πέτρος Κανελλόπουλος μας είπε ότι είχε την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών του, οι οποίοι τον ενθάρρυναν και τον στήριζαν ψυχολογικά όπως και το σχολείο του, που δρα υποστηρικτικά.

Τον ρωτήσαμε εάν θα επιλέξει τα μαθηματικά ως αντικείμενο των σπουδών του, αλλά μας απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα δει στο μέλλον. Απευθυνόμενος στα παιδιά της ηλικίας του, τα ενθαρρύνει «να βάζουν στόχους σε σχέση με το αντικείμενο που τους αρέσει, να αφοσιώνονται, να μελετούν και σίγουρα θα πετύχουν».

Τουρκία

Σύσσωμη η ελληνική αποστολή

 

Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν εκ μέρους της διοικούσας επιτροπής του Παραρτήματος Αχαΐας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) ο πρόεδρος Γεώργιος Αφράτης και η γραμματέας Αθηνά Αλεξοπούλου συγχαίρουν τον Πέτρο Κανελλόπουλο, σημειώνοντας ότι:« Η επιτυχία του είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πολλών ωρών συστηματικής μελέτης, για προετοιμασία και όλα αυτά εν μέσω απολυτήριων εξετάσεων. Η επιτυχία του χαροποιεί εκτός από τον ίδιο, τους γονείς του, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, το Παράρτημα Αχαΐας της ΕΜΕ, το σχολείο του, τους καθηγητές του, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του και γενικότερα την τοπική κοινωνία».

Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι «για να γίνει κατανοητή η προσπάθεια και το μέγεθος της επιτυχίας πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Πέτρος Κανελλόπουλος έλαβε μέρος, για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2023 στο διαγωνισμό «Ο Θαλής» της ΕΜΕ, στον οποίο διακρίθηκε μεταξύ των 12.000 μαθητών και μαθητριών, που συμμετείχαν πανελλαδικά. Οι διακρίσεις του συνεχίστηκαν στους επόμενους διαγωνισμούς «Ευκλείδης» και «Αρχιμήδης» και στην τελική κατάταξη ήταν στους πρώτους έξι, οι οποίοι συγκρότησαν την Ελληνική Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων. Είναι τεράστια τιμή και επιτυχία για κάθε διαγωνιζόμενο και κάθε διαγωνιζόμενη, η συμμετοχή και μόνο σε έναν διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά εκατό τριάντα πέντε μαθητές από είκοσι δύο χώρες, πόσο μάλλον η διάκριση σε αυτόν».

Στον συγκριμένο διαγωνισμό, η ελληνική αποστολή είχε πέντε διακρίσεις, ένα Αργυρό Μετάλλιο και τέσσερα Χάλκινα Μετάλλια. Την ελληνική ομάδα συνόδευσαν και υποστήριξαν τα μέλη της ΕΜΕ Αχιλλέας Συνεφακόπουλος διδάκτωρ μαθηματικός, ως αρχηγός και Ευάγγελος Ζώτος μαθηματικός, ως υπαρχηγός της αποστολής.

 

Διαβάστε επίσης

Εξαφάνιση 14χρονης από το Μοσχάτο – Πληροφορίες πως μπορεί να βρίσκεται στην Πάτρα

«Οι πολίτες θα πουν το νερό νεράκι»: Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις στην Αχαΐα

Αποζημιώσεις 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Πατρών–Πύργου, δικαιούχοι πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο περιμένουν από το 2000

Πρόληψη στα σχολεία της Αχαΐας μετά το σοκ των ναρκωτικών

Ούτε βήμα πίσω για αντλιοστάσιο στην πλατεία: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Ρομάντζας για έργο του Δήμου