Μερική έκλειψη και υπερπανσέληνος σήμερα Τρίτη: Ποιοι και πώς θα δουν το θέαμα

Η πανσέληνος θα έχει μια ελαφρά κόκκινη απόχρωση ενώ θα περνάει μέσα από τη σκιά της Γης.

πανσέληνος

Μια μερική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με μια υπερπανσέληνο την Τρίτη σε μια αξιοσημείωτη ουράνια σύμπτωση που θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Τη νύχτα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου, η Γη θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και την πανσέληνο, ρίχνοντας τη σκιά της στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Το θέαμα θα είναι ορατό σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική, καθώς και σε μεγάλα τμήματα της Ασίας και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, με τη Σελήνη να εμφανίζεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη καθώς φτάνει στην κοντινότερή της απόσταση από τη Γη το 2024.

«Το βράδυ της Τρίτης, 17 Σεπτεμβρίου (το βράδυ της πανσελήνου), καθώς τελειώνει το λυκόφως, η ανατέλλουσα Σελήνη θα βρίσκεται 11 μοίρες πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα με τον Κρόνο πάνω δεξιά σε ύψος 14 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Αργότερα το βράδυ η μερική σκιά της Γης θα καλύψει ένα μικρό άνω τμήμα της Σελήνης», σημειώνει η Nasa στην ιστοσελίδα της.

«Η Σελήνη θα αρχίσει να εισέρχεται στη μερική σκιά της Γης στις 8:41 μ.μ. EDT (1:41 π.μ. BST την Τετάρτη). Η ελαφρά εξασθένιση της Σελήνης θα είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή έως ότου το άνω άκρο της Σελήνης αρχίσει να εισέρχεται στην πλήρη σκιά στις 10:13 μ.μ. Το αποκορύφωμα της έκλειψης θα είναι στις 10:44 μ.μ. με μόνο το ανώτερο 8,4% της Σελήνης να βρίσκεται σε πλήρη σκιά. Η Σελήνη θα ολοκληρώσει την έξοδό της».

Για όσους δεν έχουν καθαρό ουρανό, μια ζωντανή μετάδοση της μερικής έκλειψης Σελήνης θα είναι διαθέσιμη μέσω του καναλιού Time and Date στο YouTube.

Η πανσέληνος θα έχει μια ελαφρά κόκκινη απόχρωση ενώ θα περνάει μέσα από τη σκιά της Γης!

Πηγή: Independent