Ετοιμοι να φύγουν 3.000 γιατροί: Από τη Δυτική Ελλάδα σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό

Οι εργαστηριακοί ιατροί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική αφαίμαξη του ΕΟΠΥΥ, οδηγούμενοι σε χρεοκοπία. Οι παρενέργειες της επιβαλλόμενης κυβερνητικής πολιτικής, με απολύσεις εργαζομένων. Το δίλημμα: «Ή θα διακόψουμε τη σύμβαση ή θα φύγουμε από τη χώρα». Ερχεται πανελλαδική κινητοποίηση με τη συμμετοχή μεγάλων Διαγνωστικών Κέντρων… με τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

3.000 Με τη βαλίτσα στο χέρι 3.000 γιατροί

Σε αναζήτηση ευκαιρίας για να φύγουν στο εξωτερικό, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργαστηριακών γιατρών, δήλωσαν ότι βρίσκονται γιατροί της Δυτικής Ελλάδας, χθες, στο πλαίσιο σύσκεψης που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, η χώρα μας απειλείται να ξεμείνει από 3.000 εργαστηριακούς γιατρούς που «δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική αφαίμαξη που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Οταν καλούμαστε να καταβάλλουμε στον ΕΟΠΥΥ το 80% από τα έσοδα της τελευταίας τριετίας αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούμαστε όλοι σε χρεοκοπία» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και εργαστηριακή γιατρός η ίδια, Αννα Μαστοράκου.

Οι παρενέργειες από την επιβολή clawback τριών ετών (2021, 2022 και 2023) από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΟΠΥΥ, καταγράφονται ήδη και ακουμπούν πολλούς τομείς.

«Αρκετοί από τους συναδέλφους έχουν αναγκαστεί να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι είχα 12 άτομα προσωπικό στο εργαστήριό μου, τα έχω μειώσει στα οκτώ και αναγκαστικά θα κάνω κι άλλες απολύσεις, διότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στη μισθοδοσία. Αυτό δήλωσαν όλοι οι συνάδελφοι. Παράλληλα έχουμε ανακοινώσει στάση πληρωμών στους προμηθευτές» εξηγεί η κ. Μαστοράκου.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Από παλαιότερη συνέλευση των εργαστηριακών γιατρών της Πάτρας

Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης το δίλημμα που τέθηκε ευρέως ήταν: «Ή θα διακόψουμε τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή θα φύγουμε από τη χώρα».

Αμεσα θα γίνει πανελλαδική κινητοποίηση στην οποία θα συμμετέχουν και μεγάλοι όμιλοι διαγνωστικών κέντρων, καθώς το πρόβλημα αγγίζει πλέον και αυτούς. «Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς οι περισσότεροι έχουν αρνητικό ισολογισμό και τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Το επόμενο βήμα εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση είναι η καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Εχουμε αναθέσει την υπόθεση στον νομικό μας σύμβουλο, προκειμένου να βρούμε διαδρομές υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Πλέον το υπουργείο κάνει επίθεση στο προσωπικό μας εισόδημα. Πώς θα λειτουργήσει ένα εργαστήριο που καλείται από τα 5.000 ευρώ που έχει εισόδημα να δώσει τις 4.000 στον ΕΟΠΥΥ. Ούτε να συνταξιοδοτηθεί δεν τολμά κάποιος, διότι το χρέος αυτό θα τον ακολουθεί» αναφέρει η κ. Μαστοράκου.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία της χώρας, καθώς η έλλειψη διαγνωστικών υπηρεσιών οδηγεί σε καθυστερήσεις στη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών, με σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής των ασθενών.

Η κ. Μαστοράκου καταλήγοντας υπογραμμίζει και παράλληλα προειδοποιεί ότι: «Η επιβαλλόμενη χρεοκοπία επιστημονικού ιατρικού δυναμικού, το οποίο επέλεξε να παραμείνει στη χώρα μας, αποτελεί αρνητικό μήνυμα που ενισχύει το κύμα ιατρικής μετανάστευσης (braindrain) και κλονίζει το ενδιαφέρον των νέων ιατρών να συνεργαστούν με το δημόσιο στη χώρα μας. Η προστασία της δημόσιας υγείας και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε κρίσιμες διαγνωστικές εξετάσεις είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της Πολιτείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχαΐα: Γυμνασιάρχης κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

Πάτρα: Στις φλόγες αυτοκίνητο τα ξημερώματα, το πέμπτο σ΄ενα μήνα!

Αχαΐα: Η έφοδος της ΕΛΑΣ, «έβγαλε» εκατοντάδες φυσίγγια σε μαντρί!

Νέα απάτη στην Πάτρα μέσα σε ένα 24ωρο – Πώς «παγίδευσαν» γυναίκα

Αργοπεθαίνουν χωριά της ορεινής Αχαΐας – Δημογραφική κατάρρευση με σχεδόν μηδενικές γεννήσεις

Σε Ναυπάκτιο σουβλατζή «έπεσε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη ΒΙΝΤΕΟ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θάλασσα με το «Οceanus Lab»: Χαρτογραφούν τα λιβάδια του Κορινθιακού