Αγροτικά προϊόντα: Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2024

Πανευρωπαϊκά, η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Αγροτικά προϊόντα

Αντίθετα με την γενικότερη τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Ελλάδα κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση τιμών στα αγροτικά προϊόντα.  

Συγκεκριμένα, κατά το β’ τρίμηνο του 2024, οι τιμές αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ μειώθηκαν τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, στην Ελλάδα καταγράφηκαν οι υψηλότερες αυξήσεις κατά 8%, ακολουθούμενη από τη Λετονία (+4%), την Κύπρο και την Ιρλανδία (+3%).

Στη χώρα μας, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν οι τιμές του ελαιολάδου, ξεπερνώντας το 60%, αλλά και των φρέσκων μήλων στο 54%. Και ενώ για το ελαιόλαδο η ανοδική πορεία ακολουθεί εκείνη του 2023 καθώς κατά το β’ τρίμηνο είχε σημειώσει αύξηση 57%, τα μήλα αντέστρεψαν την τάση καθώς το ίδιο διάστημα πέρυσι είχε σημειωθεί μείωση τιμής κατά 22%.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (17 από τις 25 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-13%), την Πολωνία (-12%) και την Τσεχία (-10%).

Πανευρωπαϊκά, η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα ή οι ζωοτροφές) μειώθηκε κατά 7%. Οι μειώσεις αυτές ήταν, ωστόσο, ελαφρώς λιγότερο έντονες από ό,τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Μετά από μια περίοδο απότομης αύξησης των γεωργικών τιμών κατά τη διάρκεια του 2021 και των 3 πρώτων τριμήνων του 2022, η ταχύτητα αύξησης επιβραδύνθηκε και οι τιμές άρχισαν τελικά να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις της γεωργικής παραγωγής και του κόστους εισροών είναι προς την κατεύθυνση των πιο ήρεμων επιπέδων πριν από το 2021.

Μια πιο προσεκτική εξέταση των δεδομένων δείχνει αντίθετες τάσεις των τιμών των γεωργικών εκροών το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των αυγών (-15%), των σιτηρών (-14%) και των κτηνοτροφικών φυτών (-13%). Αντίθετα, οι ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς οδήγησαν σε συνεχείς αυξήσεις των τιμών του ελαιολάδου (+41%) και των πατατών (+10%).

Σύμφωνα με το newsit, σε γενικές γραμμές, οι τιμές των οπωροκηπευτικών μεταβλήθηκαν μέτρια (+3% συνολικά για τα οπωροκηπευτικά και -1% για τα λαχανικά, αντίστοιχα), αν και υπήρξαν αξιοσημείωτες αντιθέσεις για συγκεκριμένα προϊόντα. Εντός της κατηγορίας των φρούτων, η μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 σημειώθηκε για τα λεμόνια και τα λάιμ (-48%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε για τα φρούτα από υποτροπικά και τροπικά κλίματα (+51%).

Όσον αφορά τα λαχανικά, απότομες ήταν οι μειώσεις στις τιμές των κρεμμυδιών (-46%) και των ντοματών (-27%), σε αντίθεση με τις απότομες αυξήσεις των νωπών οσπρίων (+39%) και των κουνουπιδιών (+35%).

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο απότομες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-19%) και τις ζωοτροφές (-13%).

 

Διαβάστε επίσης:

Μαρινέλλα: Νεότερα στην κατάσταση της υγείας της, τι λέει το ιατρικό ανακοινωθέν

Πάτρα: Στρατιωτικός το νέο θύμα εμπρηστών, τι κατέγραψε κάμερα ασφαλείας

Απεργία σήμερα στο σιδηρόδρομο: Τροποποιήσεις και αναστολές στο πρόγραμμα, ποια δρομολόγια θα εκτελεστούν, οι αλλαγές στην Αχαΐα

Νετανιάχου: Διαψεύδει τις φήμες ότι έδωσε εντολή να μετριάσουν τις ισραηλινές επιθέσεις

Καιρός: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες, άνεμοι και χαλάζι, η προειδοποίηση Μαρουσάκη