Mέση Ανατολή: Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, σε ανοικτή επικοινωνία με ΕΕ και ΝΑΤΟ η Αθήνα

Προς ενεργοποίηση σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων υπηκόων τόσο από τον Λίβανο όσο και από Ισραήλ. Υπό τον πρωθυπουργό σήμερα η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο Μαξίμου.

Ανατολή

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρείας κλίμακας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, ενώ η Αθήνα είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους εταίρους στην ΕΕ αλλά και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ

Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ, οι απειλές για αντίποινα από Τεχεράνη-Τελ Αβίβ και η «αποψινή απάντηση» της Μοσάντ

Η νέα τροπή – αναμενόμενη κατά πολλούς – που παίρνει η σύρραξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή. Όλη τη νύχτα οι ηγέτες του δυτικού κόσμου ήταν σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου αναληφθεί δράση αν χρειαστεί απέναντι στην επιθετικότητα της Τεχεράνης.

«Η εγγύτητα της χώρας μας στην περιοχή των εχθροπραξιών αλλά και η ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους και αμέτοχους», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Νewsbeast.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) προκειμένου να ενημερωθεί και από τον υπουργό Άμυνας για τις κινήσεις και την ετοιμότητα τόσο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όσο και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Το Ιράν έκανε μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως – πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης – το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να υπάρξει συντονισμός της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανώτερο επίπεδο.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων υπηκόων τόσο από τον Λίβανο όσο και από Ισραήλ το οποίο εφόσον απαιτηθεί θα ενεργοποιηθεί.

Υπερηχητικούς πυραύλους Fattah χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το Ιράν – Οι δυνατότητές τους

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει μια εξωτερική πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, συνομιλεί με όλες τις πλευρές και παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται ακόμα και τώρα είναι να μην κλιμακωθεί και άλλο η κατάσταση και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που θα ήταν ένας γενικευμένος πόλεμος.

Αργά το βράδυ της Τρίτης η χώρα μας ευθυγραμμιζόμενη με όλο τον δυτικό κόσμο και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έπαιρνε θέση απέναντι στις εξελίξεις. «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

Πρόεδρος Ιράν: Δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος 

«Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση και αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια. Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση».

Σε ετοιμότητα για επιχειρήσεις

Η Αθήνα είναι έτοιμη να διαθέσει ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να συνδράμει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στον απεγκλωβισμό Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο.

Το αίτημα υποβλήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Επίσης η φρεγάτα «Έλλη» βρίσκεται εδώ και αρκετά 24ωρα στην περιοχή και εάν ζητηθεί θα συμμετάσχει σε επιχείρηση εκκένωσης του Λιβάνου και από ξένους υπηκόους. Η «Έλλη», μετέχει σε δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι στον Λίβανο ζουν περί τις 3.000 Έλληνες υπήκοοι, αλλά την προηγούμενη φορά τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα, μόνο 500 δήλωσαν πρόθυμοι.

Και κυπριακά λιμάνια και αεροδρόμια έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, για τον ίδιο σκοπό, εάν τους ζητηθεί.

Συναγερμός για το μεταναστευτικό

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα και για το μεταναστευτικό μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κλιμάκωση του πολέμου με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νίκο Παναγιωτόπουλο να προϊδεάζει για νέα κρίση με κύματα εκατομμυρίων προσφύγων, εάν φτάσουμε σε γενικευμένη σύρραξη.

«Αναπόφευκτα κάποιοι απ’ αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας. Εκεί, όλες οι στρατηγικές πάνε στράφι, και πάμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης» σημείωσε πριν λίγες ημέρες στη βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Οι εταίροι μας έχουν διαθέσει την τρέχουσα περίοδο 2021-2027 το ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων για το μεταναστευτικό με τον υπουργό να επισημαίνει: «Εάν αλλάξουν τα δεδομένα, εάν έχουμε σφοδρές κρίσεις, βεβαίως θα πάμε και θα ζητήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση». Το μεταναστευτικό θα απασχολήσει το σημερινό ΚΥΣΕΑ, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει plan B, ενώ αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τον Έβρο στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Πηγή: newsbeast.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καιρός σήμερα Τετάρτη 2/10, η πρόγνωση για την Πάτρα, πότε έρχεται η νέα κακοκαιρία τύπου «Π», ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Σύγκρουση Πλακιά – Καρυστιανού για τη συναυλία στα Τέμπη: «Τα 57 θύματα είναι τα παιδιά μου» ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Η «Π» αποκαλύπτει την έκθεση του «ΕΑΓΜΕ» για το Γηροκομείο

Πάτρα: Γκρεμίστηκε η προβλήτα στο Πόρτο Ρίο