Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη με το σύστημα Arrow

«Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτισαν επιτυχώς τον βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες ανταποκρίθηκαν εγκαίρως στην εισερχόμενη απειλή.

Ισραήλ

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) επιβεβαίωσαν σήμερα (07.10.2024) ότι οι σειρήνες που ήχησαν στο κεντρικό τμήμα της χώρας οφείλονται στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη.

«Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτισαν επιτυχώς τον βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες ανταποκρίθηκαν εγκαίρως στην εισερχόμενη απειλή.

Οι IDF αποκάλυψαν ότι για την αναχαίτιση του εχθρικού βαλλιστικού πυραύλου χρησιμοποιήθηκε το σύστημα αεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας τύπου Arrow, το οποίο έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει απειλές ακόμα και αν αυτές βρίσκονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο οι Χούθι έχουν ήδη εξαπολύσει πολυάριθμες επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ενώ βάζουν στο στόχαστρό τους πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε «ένδειξη αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούθι αποτελούν μέρος του αποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης», μιας συμμαχίας φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων που περιλαμβάνει επίσης την παλαιστινιακή Χαμάς, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και ιρακινές ομάδες.


Τα συστήματα Arrow
Υπενθυμίζεται ότι τα συστήματα τύπου Arrow-2 και Arrow-3 είναι το τελευταίο στάδιο της αντιπυραυλικής «ασπίδας» του Ισραήλ, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξουδετέρωση εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων και απειλών σε μεγάλη εμβέλεια.

Το σύστημα αεράμυνας τύπου Arrow-2 αποτελεί τον κύριο «εξολοθρευτή» εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων εδώ και δύο δεκαετίες και το 2020 κατάφερε σε δοκιμή να αναχαιτίσει βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Μια πυροβολαρχία κοστίζει περίπου 170 εκατομμύρια δολάρια και οι πύραυλοι αναχαιτίζουν απειλές εντός της ατμόσφαιρας.

Από την άλλη, το σύστημα αεράμυνας τύπου Arrow-3 χρησιμοποιεί μια αποσπώμενη κεφαλή που συγκρούεται με το στόχο και είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, σε ύψος που επιτρέπει την ασφαλή καταστροφή οποιασδήποτε μη συμβατικής κεφαλής, ενώ ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή εχθρικών δορυφόρων. Διαφέρει ως προς το Arrow-2, διότι οι πύραυλοι που εκτοξεύει έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και μεγαλύτερη ταχύτητα, αφού η εμπλοκή γίνεται στο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια, τα ποσοστά των έξι υποψηφίων

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ζήτησε τη διεξαγωγή debate στην ΕΡΤ

Ισραήλ: Βομβαρδισμοί από τους IDF σε Γάζα και Λίβανο για την 7η Οκτωβρίου ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025, οι προβλέψεις, τα μέτρα

Καιρός: Μετά την «Κασσάνδρα» μίνι καλοκαίρι, η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη 10/10