Μητσοτάκης: Στην Πάφο για την Σύνοδο Κορυφής της MED9, τι θα συζητηθεί

Στη Σύνοδος Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της (MED9), που πραγματοποιείται στην Κύπρο, θα λάβει μέρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης

Με το βλέμμα στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις αυξανόμενες ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ (MED9) πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στην Πάφο, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο οποίος θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τους ηγέτες της MED9, καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε.-Ιορδανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα (16-18 Οκτωβρίου). Στη Σύνοδο της MED9 θα παραστεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γεγονός που καθιστά τη συνάντηση πλατφόρμα για συζήτηση θεμάτων που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό ζήτημα – που επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και των φόβων για αυξημένες μεταναστευτικές ροές λόγω των γεγονότων στον Λίβανο – η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η έκθεση Ντράγκι, και οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες της Ε.Ε. αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής. Θα τονίσει, επίσης, τη σημασία των επιστροφών μεταναστών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα δώσει έμφαση στην εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Το απόγευμα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η MED9 δημιουργήθηκε το 2013 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και του ρόλου των επτά αρχικών μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε. – Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Κύπρου. Το 2021 προστέθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Παραμένουν οι καλοκαιρινές διαθέσεις με τοπικές βροχές, η πρόγνωση για την Πάτρα

Τυφώνας «Μίλτον»: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, άνδρας διασώθηκε πάνω σε ψυγείο στη θάλασσα! ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Κασσελάκης: Παραμένω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κάνω νέο κόμμα, τι είπε για Τσίπρα

Απεργία και μοτοπορεία σήμερα στην Πάτρα από τους ντελιβεράδες

Έπος, η Ελλάδαρα 2-1 την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ενημέρωσε διαδικτυακά πως θα αυτοκτονήσει, το τηλεφώνημα και η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ

Πάτρα: Ανατροπή στην είδηση περί μαχαιρώματος ανηλίκων, τι συνέβη

Πάτρα: Σφραγίσθηκε ο «Εσπερος» – Ετοιμάζεται για καταστήματα και ιδιωτική φοιτητική εστία