Ηλεκτρικό Ρεύμα: Όλες οι αλλαγές σε τιμολόγια και νυχτερινό, ποιους αφορά

Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ηλεκτρικό Ρεύμα

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, προσαρμοζόμενες στις νέες συνθήκες της αγοράς ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές αφορούν το νυχτερινό τιμολόγιο, το οποίο μέχρι σήμερα παρείχε μειωμένες χρεώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Κατάργηση του «πράσινου» τιμολογίου, τι είναι το «διζωνικό» που θα αντικαταστήσει το νυχτερινό, όλες οι αλλαγές

Μέχρι τώρα, το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, γνωστό ως νυχτερινό, ίσχυε το χειμώνα από τις 2 έως τις 8 το πρωί και από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, ενώ το καλοκαίρι από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.  Ωστόσο, αυτό το νυχτερινό τιμολόγιο αναμένεται να αλλάξει ριζικά, καθώς οι νέες τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας δείχνουν ότι η τιμή του ρεύματος τις νυχτερινές ώρες είναι πιο ακριβή, ενώ τις μεσημεριανές ώρες, λόγω της παραγωγής από φωτοβολταϊκά, η τιμή πέφτει σημαντικά.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την εισαγωγή ενός νέου μειωμένου τιμολογίου, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να ισχύει όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.

Αυτό το νέο σύστημα τιμολόγησης θα ωφελήσει, αρχικά, περίπου 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης. Όσον αφορά τους εκατομμύρια καταναλωτές που δεν διαθέτουν τέτοιο μετρητή, η δυνατότητα να επωφεληθούν από τα πολυζωνικά τιμολόγια θα γίνει εφικτή όταν ο ΔΕΔΔΗΕ εγκαταστήσει «έξυπνους» μετρητές.

Σκυλακάκης για ρεύμα: Τέλος το νυχτερινό, τι σχεδιάζεται από το υπουργείο

Τέλος τα πράσινα τιμολόγια 

Τα πράσινα τιμολόγια παύουν από τον Ιανουάριο του 2025 να παρέχονται υποχρεωτικά από τους παρόχους στους νέους πελάτες. Αλλά τα περίπου 4-5 εκατομμύρια καταναλωτές που έχουν σήμερα πράσινα τιμολόγια θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά να τα έχουν. Η απόφαση είναι οριστική παρά κάποια διαφορετικά αρχικά σενάρια.

Τα δυναμικά και μπλε τιμολόγια

Στο κάδρο των αλλαγών θέση έχουν τα μπλε σταθερά τιμολόγια, όπου κάποια στιγμή, σε μεταγενέστερη φάση, το αρμόδιο υπουργείο θα παρουσιάσει συγκεκριμένα εργαλεία, όπως αναφέρει το euro2day.gr, πιθανώς και κίνητρα για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των καταναλωτών σε αυτά, και φυσικά τα δυναμικά πορτοκαλί ή πολυζωνικά. Επίσης θα κάνουν την εμφάνιση τους από το νέο έτος, θα απευθύνονται καταρχήν στις επιχειρήσεις (Μέση Τάση), και όσα νοικοκυριά διαθέτουν έξυπνο μετρητή, και σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις, φαίνεται να κερδίζει πόντους το σενάριο της τιμολόγησης ανά ώρα.

Οι υπηρεσίες της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας που καταρτίζουν το πλαίσιο, που σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση, εκτιμούν ότι οι πάροχοι πρέπει να προσφέρουν χρεώσεις ανά ώρα και όχι ανά μισάωρο ή και ανά 15 λεπτά, όπως κάποια αρχικά σενάρια. Ειδάλλως θα δημιουργείται σύγχυση στον καταναλωτή.

Σε βάθος χρόνου, η εκτίμηση είναι ότι το σύνολο των καταναλωτών θα μετακινηθεί προς τα δυναμικά και τα μπλε σταθερά τιμολόγια. Σπρώχνει προς αυτή τη κατεύθυνση η νέα κοινοτική Οδηγία της ΕΕ.

Οι πολίτες που έχουν διάθεση να αναζητούν τις καλύτερες δυνατές χρεώσεις μέσα στην ημέρα θα επιλέγουν πολυζωνικά τιμολόγια και οι άλλοι που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο θα προτιμούν τα σταθερά. Η Οδηγία που δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο ορίζει ότι κάθε πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας οφείλει να έχει τουλάχιστον από 1 σταθερό τιμολόγιο 12μηνης διάρκειας, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης.

Τιμές και ανισορροπία

Εάν πετύχει το σχέδιο, και δούμε μαζική μετακίνηση των καταναλωτών από τα βράδια στα μεσημέρια, και ελκυστικά τιμολόγια από τους παρόχους, εκτιμάται,  σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος της Οριακής Τιμής στο χρηματιστήριο ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές. Καταρχήν γιατί θα υποχωρήσει η ζήτηση για ενέργεια μετά τις 20.00, όπου οι τιμές καθορίζονται από τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, αφετέρου γιατί τα μεσημέρια θα απορροφάται η περίσσεια πράσινη ενέργεια που συχνά σήμερα «πετιέται στα σκουπίδια».

Από την άλλη θα αντιμετωπισθεί η ανισορροπία ανάμεσα στη προσφορά ενέργειας που κάνει peak μεταξύ 12 και 16.00, και της ζήτησης που κάνει peak τα βράδια, με την μαζική επιστροφή των καταναλωτών στο σπίτι. Μια ανισορροπία που αποτελεί ιδανική συνταγή για συχνά μπλακ άουτ και χρήζει άμεσης «θεραπείας». Οι μαζικές περικοπές μεγάλων όγκων πράσινης ενέργειας δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό gap μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Παραμένουν οι καλοκαιρινές διαθέσεις με τοπικές βροχές, η πρόγνωση για την Πάτρα

Τυφώνας «Μίλτον»: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, άνδρας διασώθηκε πάνω σε ψυγείο στη θάλασσα! ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Κασσελάκης: Παραμένω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κάνω νέο κόμμα, τι είπε για Τσίπρα

Απεργία και μοτοπορεία σήμερα στην Πάτρα από τους ντελιβεράδες

Έπος, η Ελλάδαρα 2-1 την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ενημέρωσε διαδικτυακά πως θα αυτοκτονήσει, το τηλεφώνημα και η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ

Πάτρα: Ανατροπή στην είδηση περί μαχαιρώματος ανηλίκων, τι συνέβη

Πάτρα: Σφραγίσθηκε ο «Εσπερος» – Ετοιμάζεται για καταστήματα και ιδιωτική φοιτητική εστία