Τασούλας: Οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε πρέπει να υλοποιούνται με πράξεις

Χαιρετισμός στη Συνεδρίαση Υποεπιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Τασούλας

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνοχή και η αλληλεγγύη αποτελούν τη λυδία λίθο του ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό, οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε ως Σύμμαχοι πρέπει να υλοποιούνται με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, όχι με εξαγγελίες.

Η Ελλάδα πορεύεται και θα συνεχίσει να πορεύεται εντός της Συμμαχίας με γνώμονα αυτήν την αρχή…». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέδειξε σήμερα στον χαιρετισμό του στο Κοινοβούλιο, στη κοινή Συνεδρίαση Υποεπιτροπών Διατλαντικών Σχέσεων και Ανθεκτικότητας & Πολιτικής Ασφάλειας ΚΣ ΝΑΤΟ, την ιδιαίτερη αξία των εμπράκτων δεσμεύσεων και υποχρεώσεων των μελών της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι ειδικά η χώρα μας είχε και θα έχει πάντα βασικό γνώμονα τη συγκεκριμένη αρχή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο Κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην 75χρονη διαδρομή του ΝΑΤΟ καθώς και στην είσοδο της Ελλάδας στην ευρωατλαντική συμμαχία το 1952, υπογραμμίζοντας ότι: «Υπήρξε μία στρατηγικής σημασίας επιλογή για τον διεθνή προσανατολισμό της. Συνέβαλε καταλυτικά στην εμπέδωση της θέσης της Ελλάδας στον δυτικό κόσμο, ανέδειξε τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά της και επηρέασε ουσιαστικά το ευρύτερο πλαίσιο χάραξης και άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε τη σημασία που έχει αποκτήσει ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη σημερινή εύθραυστη διεθνή συγκυρία, αφού μετεξελίχθηκε σταδιακά από έναν Οργανισμό Συλλογικής Άμυνας σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας.

Ο Κ. Τασούλας κατέληξε με την εξής διαβεβαίωση προς τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση: «Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των συμμαχικών πρωτοβουλιών, αποφάσεων και δράσεων, με στόχο την έγκαιρη, αποτελεσματική και αξιόπιστη αντιμετώπιση των παραδοσιακών αλλά και μη παραδοσιακών προκλήσεων ασφαλείας. Παραμένοντας προσηλωμένη στη διεθνή πολυμέρεια, τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και την προάσπιση των νατοϊκών αρχών και αξιών».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα θέματα, που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση ήταν:

-Οι προτεραιότητες εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας.

-Η ελληνική προοπτική για την ασφάλεια και τις πολιτικές εξελίξεις στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.

-Η προοπτική της Ελλάδας για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

-Η ναυτική ασφάλεια.

-Οι εξελισσόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές προκλήσεις.

-Η προοπτική της Ελλάδας για την αμφισβήτηση της Κίνας στη τάξη, που βασίζεται σε κανόνες

-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανόμενης της ασφάλειας στο νερό.

-Η εμπειρία και η τεχνογνωσίας της Ελλάδας στην προώθηση της κοινωνικής και δημοκρατικής ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση της ανθρώπινης ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι κρύβει ο Κορινθιακός: Η «Π» παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας διεθνούς ομάδας επιστημόνων ΦΩΤΟ

Η Αιγιάλεια πενθεί: Σήμερα το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Καλογερόπουλο, η παράκληση της οικογένειας

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία και έρχονται βροχές, η πρόγνωση μέχρι την Παρασκευή 18/10

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια η τιμή εκκίνησης, ξεκινά την Τρίτη η διάθεση

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα πρώτα μηνύματα για τη άνετη νίκη Ανδρουλάκη κατά Δούκα

Μέση Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Χαμάς στη Γαζα, 15 νεκροί σε σχολείο-καταφύγειο, φονικό πλήγμα της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ

Εκανε τη δουλειά η Εθνική με την Ιρλανδία και τώρα Αγγλία HIGHLIGHTS

Τι βρέθηκε στην κατοχή του Αιγιώτη «πορτιέρη» που συνελήφθη στην Πάτρα, όπως αποκάλυψε το pelop.gr

Πελετίδης για το τρένο: Μερικοί παίζουν τον ρόλο του «λαγού» – Συνέντευξη στον Peloponnisos FM