Εστίαση και φιλοδωρήματα: Το νέο καθεστώς και τα θολά σημεία

Αρκετά σημεία που χρήζουν διευκρίνισης περιλαμβάνει το νέο καθεστώς για τα φιλοδωρήματα, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

φιλοδωρήματα

Παρά τις λεπτομέρειες που δόθηκαν, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νέο καθεστώς φορολόγησης των φιλοδωρημάτων στην εστίαση,  πολλά θολά σημεία παραμένουν, διατηρώντας τις ανησυχίες των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται μέσω POS, έως 300 ευρώ τον μήνα, θα είναι αφορολόγητα. Το συνολικό ποσό των φιλοδωρημάτων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που αφορούν τους εργαζομένους στους τομείς της εστίασης και της ατομικής φροντίδας.

Τα σημεία που χρήζουν προσοχής

– Μηνιαίο αφορολόγητο: Το αφορολόγητο των 300 ευρώ υπολογίζεται σε μηνιαία βάση. Έτσι, ποσά που ξεπερνούν το όριο, ακόμα και κατά ένα ευρώ, θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα του εργαζομένου, υπόκεινται σε φόρο σύμφωνα με την κλίμακα. Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενος λάβει 50 ευρώ για 9 μήνες και 500 ευρώ τους υπόλοιπους 3 μήνες, θα έχει συνολικά 1.950 ευρώ. Παρόλο που είναι λιγότερο από το θεωρητικό αφορολόγητο των 3.600 ευρώ, θα πληρώσει φόρο για τα 600 ευρώ (200 ευρώ για κάθε μήνα υπέρβασης).

– Απαλλαγή από εισφορές: Αν και τα φιλοδωρήματα απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα υπολογίζονται στις συντάξιμες αποδοχές.
Κάλυψη τεκμηρίων: Οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία μπορούν να επικαλεστούν τα ποσά από τα φιλοδωρήματα.

-Υπολογισμός δώρων και επιδομάτων: Τα φορολογητέα ποσά από τα φιλοδωρήματα θα συνυπολογίζονται στον προσδιορισμό δώρων, επιδομάτων και αποζημιώσεων.

– Εφαρμογή της απαλλαγής: Η απαλλαγή ισχύει μόνο για φιλοδωρήματα που θα ληφθούν από 1η Νοεμβρίου και μετά. Τα φιλοδωρήματα που καταβλήθηκαν πριν από αυτή την ημερομηνία θα φορολογηθούν κανονικά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, ο τζίρος στην εστίαση αναμένεται να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ, με αύξηση 10%, ενώ τα κομμωτήρια αναμένεται να έχουν τζίρο 575 εκατ. ευρώ.

-Δικλείδα προστασίας: Το οικονομικό επιτελείο θα εισαγάγει διάταξη για την προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση του συστήματος από ορισμένους εργοδότες. Σε περιπτώσεις μείωσης των τακτικών αποδοχών με αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν είναι πλήρους απασχόλησης και οι ώρες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες της επιχείρησης.

 Προσοχή στους κανόνες διαχείρισης: Η νέα διάταξη απαιτεί από τους επιχειρηματίες προσοχή στην καταγραφή των φιλοδωρημάτων. Η μη τήρηση των σωστών διαδικασιών στα ταμεία μπορεί να οδηγήσει σε διαφορές στον τζίρο της επιχείρησης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει φορολογικές παρατυπίες.

Πηγή: newsbeast.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναυάγιο με μετανάστες στην Κω, δυο παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς ΦΩΤΟ

Ο καιρός σήμερα, Τετάρτη 16/10: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και συννεφιά, πότε θα βρέξει, η πρόγνωση έως το Σαββατοκύριακο

Πάτρα: Νέες εξελίξεις με το όπλο της ληστείας Καλλίτση, επιβεβαίωση της «Π»

Έρχεται εθνικός μηχανισμός απελάσεων – Αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Μέση Ανατολή: «Βροχή» ρουκετών σε Ισραήλ από Χεζμπολάζ, διορία 30 ημερών από τις ΗΠΑ σε Νετανιάχου υπό την απειλή εμπάργκο όπλων