Νετανιάχου και Γκαλάντ: Χωρίς εξουδιοδότηση για τον καθορισμό του χρόνου απάντησης στο Ιράν

Νετανιάχου και Γκαλάντ θέλουν να δώσουν «αιφνιδιαστικά» το «πράσινο φως» για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, όπως συνέβη και στο χτύπημα που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, προσθέτει η εφημερίδα.

Νετανιάχου - Γκαλαντ

Το εξάωρο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη στρατιωτική βάση του Τελ Αβίβ δεν έδωσε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την εξουσιοδότηση που χρειάζονται.

Ειδικότερα, έπρεπε να αποφασίσουν για τον ακριβή χρόνο ενός χτυπήματος στο Ιράν, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Yedioth Ahronot».

Νετανιάχου και Γκαλάντ θέλουν να δώσουν «αιφνιδιαστικά» το «πράσινο φως» για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, όπως συνέβη και στο χτύπημα που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, προσθέτει η εφημερίδα.

Επιπλέον, επισημαίνει πως οι υπουργοί που μετέχουν στο συμβούλιο, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την φαινομενικά «αδύναμη απάντηση» στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε στόχο το σπίτι του Νετανιάχου το πρωί του Σαββάτου, την οποία πιστεύουν ότι ενέκρινε το Ιράν. Τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας απάντησαν ότι εκτελούν μόνο τις οδηγίες του πολιτικού κλιμακίου.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης εκτενώς το θέμα των ομήρων. Άκουσαν από αξιωματούχους που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις ότι οι απαιτήσεις της Χαμάς δεν έχουν αλλάξει μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, σύμφωνα με το Army Radio. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει μόλις αναδειχθεί η νέα ηγεσία της Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, το Ynet αναφέρει ότι στη συνάντηση υπήρξε κάποια αισιοδοξία για τις πιθανότητες προόδου όσον αφορά τη συμφωνία για τους ομήρους και οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι το Κατάρ θα διαδραματίσει πιο κεντρικό ρόλο στην πορεία.

Το Army Radio μετέδωσε, επίσης, ότι οι υπουργοί συζήτησαν πώς να προχωρήσουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, υπό το φως μιας επιστολής των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ που προειδοποιεί για πιθανές διαταραχές σε ορισμένες μεταφορές όπλων εάν δεν επιτραπεί η παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Με πληροφορίες από το protothema, οι ΗΠΑ πιέζουν για πολλά περισσότερα φορτηγά ημερησίως και ανησυχούν για την ισραηλινή νομοθεσία που θα απαγόρευε τη λειτουργία της Υπηρεσία Αρωγής για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA) στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Ynet, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε τους κινδύνους από την ψήφιση της νομοθεσίας για την UNRWA, η οποία υποστηρίζεται από 100 βουλευτές. Ένας από τους κινδύνους είναι ότι το Ισραήλ θα βρεθεί να παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και θα μπορούσε να αποβληθεί από τον Οργανισμό.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι κίνδυνοι δεν έγιναν σαφείς πριν αρχίσει να συζητείται η νομοθεσία στην Κνεσέτ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Μείωση τιμών έως 15% σε 120 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, πότε θα δούμε τη διαφορά

Σινουάρ: Το μυστικό πολυτελές καταφύγιο του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος ήταν ο θανάσιμος εχθρός του Ερντογάν, ο στενός συνεργάτης που αυτοεξορίστηκε

Κερατέα: Συναγερμός για φωτιά στον αστικό ιστό

Καιρός: Επιμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία, τι είναι ο πολικός JetStream και ο ισχυρός αντικυκλώνας που θα πλήξει τη χώρα μας