Πάτρα: Ξεκινά η λειτουργία PET-Scan στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» – Ενα οκτάλεπτο που σώζει ανθρώπους…

«Μοναδικό στην Ελλάδα σε χρόνο διεκπεραίωσης κι ό,τι πιο αρτιότερο, τεχνολογικά στη Δυτική Ελλάδα»

λειτουργία Στην Πάτρα το πολύ ισχυρό διαγνωστικό μηχάνημα

Τις πύλες της ανοίγει σήμερα η νέα εγκατάσταση στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», στην οποία είναι τοποθετημένο το υπερσύγχρονο μηχάνημα PET-Scan.

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό διαγνωστικό μηχάνημα που αφορά κυρίως τους ογκολογικούς ασθενείς και η απόκτηση του οποίου αποτελεί δωρεά του ευεργέτη της Πάτρας Αθανάσιου Στεφανόπουλου.

Τo PET-Scan είναι χρήσιμο για την εκτίμηση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, κυρίως όμως των κακοηθειών. Τα καρκινικά κύτταρα απεικονίζονται ως εντονότερα «φωτεινά» σημεία, με αποτέλεσμα να μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα οι περιοχές που νοσούν.

Για την έναρξη λειτουργίας του νέου κτiρίου μίλησαν την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου ο αν. διοικητής του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» Παναγιώτης Δημόπουλος και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Αθανάσιος Χονδρομάρας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίησή τους για την έλευση του PET-Scan.

Θανάσης Χονδρομάρας- και Παναγιώτης Δημόπουλος

Θανάσης Χονδρομάρας- και Παναγιώτης Δημόπουλος

«Το PET-scan είναι ό,τι πιο αρτιότερο τεχνολογικά σε όλη τη Δυτική Ελλάδα» δήλωσε ο Παναγιώτης Δημόπουλος και πρόσθεσε: «Το νοσοκομείο μας νιώθει υπερήφανο για την προσφορά του κ. Στεφανόπουλου προς τους πολίτες. Παραδίδεται ένα κόσμημα για την Πάτρα, την Αχαϊα και τη Δυτική Ελλάδα και από αύριο (σ. σήμερα) το πρωί θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχθούμε τους πρώτες ασθενείς».

Ο Π. Δημόπουλος συνεχάρη τον Θανάση Χονδρομάρα για τις άοκνες προσπάθειες του ίδιου και των συνεργατών του σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση του νέου μηχανήματος, ενώ αποκάλυψε ότι σε περίπου ενάμιση μήνα, με την έλευση του δωρητή από την Αμερική, θα τελεστούν με κάθε επισημότητα και τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές και τις συνθήκες ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους.

Ο Θ. Χονδρομάρας στάθηκε σε τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το PET-Scan, αλλά και στο ότι με τη λειτουργία του «θα αρθούν οι όποιες καθυστερήσεις στα ραντεβού των ασθενών και θα μηδενιστούν οι χρόνοι αναμονής». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα φεύγει ασθενής για την Αθήνα!». Επιπλεον δήλωσε: «Μέσα σε 14 μήνες ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός κτιρίου στην κυριολεξία από το μηδέν. Ο δωρητής είπε μέσα σε δύο μόλις λεπτά ότι θα στηρίξει το εγχείρημα κι εμείς είναι δυνατόν να καθυστερούσαμε; Φτιάξαμε το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που συστεγάζει ”Γ Κάμερα” με PET/CT, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την οικονομία του έργου, καθώς χρειάζονται ένας γιατρός, ένας χειριστής και μια νοσηλεύτρια ως επιπλέον προσωπικό, ενώ αποφεύγεται και η κατασπατάληση σε ρεύμα, γραμματειακή υποστήριξη, κ.λπ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι ασθενείς, πλέον, θα είναι σε θέση να αποφεύγουν καθυστερήσεις στα ραντεβού, περιττές θεραπείες, ενώ θα έχουν και πρώιμη διάγνωση σε νεοπλασίες κι άλλες ασθένειες. Το PET-Scan είναι μοναδικό στην Ελλάδα σε χρόνο διεκπεραίωσης, μόλις 8΄, αλλά και με υψηλή διακριτική ικανότητα».