Νετανιάχου: «Βρισκόμαστε στη μέση του πολέμου της αναγέννησης»

«Λαμβάνουμε αποφάσεις μόνοι μας σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις εκτιμήσεις μας», η απάντηση στους επικριτές τους ότι δέχθηκε αμερικανικές πιέσεις για περιορισμό των αντιποίνων στο Ιράν.

Νετανιάχου

Στα ισραηλινά αντίποινα του περασμένου Σαββάτου στο Ιράν αναφέρθηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά της έναρξη της χειμερινής νομοθετικής συνόδου της Κνεσέτ.

«Καταστρέψαμε σοβαρά τα αμυντικά συστήματα του Ιράν και την ικανότητά του να εξάγει πυραύλους», υποστήριξε ο Ισραηλινός πωθυπουργός, λέγοντας πως επρόκειτο για εργοστάσια θανάτου που χτυπήθηκαν δυνατά.

«Βρισκόμαστε στη μέση του πολέμου της αναγέννησης», είπε ο Νετανιάχου στην αρχή της ομιλίας του.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική πρόκληση απέναντι σε έναν βίαιο εχθρό και έναν επιτιθέμενο που απειλεί όχι μόνο εμάς αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Οι κακόβουλες προθέσεις του έχουν αποκαλυφθεί με όλη τους τη σκληρότητα τον τελευταίο χρόνο, είμαστε το πραγματικό εμπόδιο στο Ιράν. Αν πέσει το Ισραήλ, θα πέσουν και άλλες χώρες στα χέρια του, ο κόσμος θα είναι καλύτερος».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι υπαναχώρησε απέναντι στις απαιτήσεις των ΗΠΑ ΝΑ περιορίσει την απάντηση στο Ιράν, είπε πως «λαμβάνουμε αποφάσεις μόνοι μας σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις εκτιμήσεις μας».

Παράλληλα, υποστήριξε πως η στρατηγική του Ισραήλ εναντίον του Ιράν και των πληρεξουσίων του είναι ξεκάθαρη: «Η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας είναι να διαλύσουμε τον άξονα του κακού, να του κόψουμε τα όπλα στον νότο και στον βορρά, να επιβάλουμε ένα βαρύ τίμημα στο Ιράν και τους πληρεξούσιούς του και να αποτρέψει το Ιράν από το να έχει πυρηνικά όπλα».

Όσον αφορά στις μάχες στη Γάζα και τον Λίβανο, απάντησε ότι την «επόμενη ημέρα» του πολέμου, «η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τη Γάζα και η Χεζμπολάχ δεν θα κάθεται στα βόρεια σύνορά μας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ, νωρίτερα στη συνεδρίαση του κόμματος Λικούντ, τόνισε πως δεν υπάρχει πιθανότητα διήμερης εκεχειρίας στη Γάζα για την επιστροφή των τεσσάρων ομήρων.

Όπως είπε εάν η αιγυπτιακή πρόταση για επιστροφή τεσσάρων ομήρων με διήμερη κατάπαυση του πυρός ήταν πραγματική, θα την είχε αποδεχθεί «αμέσως», αλλά «Δεν υπάρχει» κατέληξε.