Μια ιστορία που δύσκολα επαναλαμβάνεται

Το κύριο άρθρο της «Π»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν επαναλαμβάνεται: Κανένα γεγονός, ανεξαρτήτως ομοιότητας με προγενέστερα ή συγγένειας με μια αρχική μήτρα, δεν διαθέτει πανομοιότυπες παραμέτρους και συντετατγμένες με ένα προηγούμενο. Και σίγουρα πάντως δεν είναι ορατή για τις μελλούμενες περιόδους μια εκλογική νίκη τύπου ΠΑΣΟΚ ’81, με όρους αντίστοιχους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια διατείνεται ότι ανάλογο γεγονός ήταν η δική του εκλογική επιτυχία, αλλά όλοι ξέρουμε -και ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει- ότι οι ιστορικοί όροι ήταν εντελώς διαφορετικοί και ασφαλώς ιδιάζοντες. Δεν θα είχε συμβεί η επιτυχία αυτή εάν δεν είχε προηγηθεί μια χρεοκοπία την οποία χρεώθηκε ο μέχρι τότε συμβατικός πολιτικός κόσμος, ανεξάρτητα εάν ήταν ο ίδιος που κατάφερε να συγκρατήσει τις συνέπειες.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ του ’81 ήρθε να εκφράσει μια αυθεντική ή ψευδεπίγραφη επιθυμία (δεν ήταν ειλικρινής και αδικημένη στο σύνολό της η μάζα των ψηφοφόρων του, καθώς μεγάλο μέρος της απλώς ακολούθησε το ρεύμα του νικητή) για άρση των αποκλεισμών που βίωναν πολίτες ζυμωμένοι μέσα στις συνθήκες που επικράτησαν στον περιπετειώδη δημόσιο και κοινωνικό βίο της μεταπολεμικής περιόδου.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ του, τα σφάλματά του, οι καλές και αρνητικές του επιδόσεις και ροπές έχουν επαρκώς αξιολογηθεί. Το ΠΑΣΟΚ υφίσταται μια τιμωρία μακράς διαρκείας. Σε ένα βαθμό, αυτή αποτέλεσε λογαριασμό της οικονομικής κρίσης αλλά και καταλογισμό καταχρηστικών και εκφυλιστικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν κατά τη μακρά άσκηση της εξουσίας, από ηγετικά, μεσαία αλλά και κατώτερα στελέχη. Από ένα σημείο και πέρα όμως, το ΠΑΣΟΚ βάλθηκε να τιμωρεί τον εαυτό του, αυτοκαταδικαζόμενο σε μια κρίση ταυτότητας.

ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, έχουν πρωτίστως χαρακτήρα επιλογής εταίρου κυβερνητικής συνεργασίας και όχι διεκδίκησης ιδεολογικής καθαρότητας και πολιτικής αυτονομίας.

ΑΛΛΑ υπάρχει ελαφρυντικό: Τα συνθήματα, το ’81, ήταν ευκολότερα, σε σχέση με το 2021. Τώρα, δεν έχεις και πολλά να πεις, τα οποία δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.