Αχμαντ αλ-Σάρα: Επισκέπτεται αύριο την Άγκυρα

Πρόκειται για την δεύτερη επίσημη μετακίνησή του στο εξωτερικό μετά τη Σαουδική Αραβία.

Αχμαντ αλ-Σάρα

Ο Αχμαντ αλ-Σάρα, ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας, επισκέπτεται αύριο την Άγκυρα.

Πρόκειται για την δεύτερη επίσημη μετακίνησή του στο εξωτερικό μετά τη Σαουδική Αραβία.

«Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αραβικής Συριακής Δημοκρατίας Αχμαντ αλ-Σάρα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έπειτα από πρόσκληση του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανακοίνωσε στο Χ ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν.

«Τα από κοινού μέτρα που πρέπει να λάβουν οι δύο χώρες μας για την οικονομική ανάκαμψη, τη διαρκή σταθερότητα και την ασφάλεια (στην Συρία) θα αποτιμηθούν κατά την διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο», σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Η Τουρκία που μοιράζεται κοινά σύνορα μήκους 910 χιλιομέτρων με την Συρία, έχει δεχθεί στο έδαφός της περί τα τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Περί τους 80.000 από αυτούς έχουν επιστρέψει στην Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη νέα συριακή ηγεσία και δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Επιδιώκει επίσης συνεργασία με τη νέα ηγεσία της Δαμασκού στο θέμα των κουρδικών δυνάμεων που έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλη έκταση στην βορειοανατολική Συρία.

Από το Ριάντ χθες, ο ηγέτης της Συρίας χαιρέτισε την «πραγματική βούληση της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει τη Συρία στην οικοδόμηση του μέλλοντός της», έκανε λόγο για μία «πραγματική σύμπραξη» και διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν «τεράστια μελλοντικά προγράμματα στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της υγείας».

Σύμφωνα με το protothema, η νέα ηγεσία της Δαμασκού υπολογίζει στις πλούσιες χώρες του Κόλπου για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας της έπειτα από 14 χρόνια πολέμου και διεθνών κυρώσεων.

Η επίσκεψη του Αχμαντ αλ-Σάρα στο Ριάντ σηματοδοτεί και την απομάκρυνση της Συρίας από τo Ιράν και την αποδυνάμωση της θέσης της Τεχεράνης στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής.

 

Διαβάστε επίσης:

Σαντορίνη: Διανυκτέρευσαν σε αυτοκίνητα, οικογένειες εγκαταλείπουν το νησί – Συνολάκης: Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη, το μάγμα ανεβαίνει στην επιφάνεια

Νέος σεισμός στην Αμοργό, «κουνήθηκε» και η Αττική

Μαξίμου: Τα πλάνα και τα δυο «στοιχήματα» για την Αχαΐα, η δήλωση στην «Π» κυβερνητικού παράγοντα που θα συζητηθεί

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμκρασίας το επόμενο τριήμερο

Δυστύχημα Τέμπη: Αποκαλύψεις για τα αίτια της φονικής έκρηξης, τι έδειξε η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης